Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως για το πλήθος των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Κάθε τρεις μέρες, η εργατική τάξη μετράει έναν νεκρό στους χώρους δουλειάς. Τα εργοδοτικά εγκλήματα δεν είν... Περισσότερα
Θανάσης Μαρκόπουλος: «Ματιές ενόλω ΙΙ»
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Με τις «Ματιές ενόλω ΙΙ» ο Θανάσης Μαρκόπουλος εμπλουτίζει την κριτικογραφία με τις προσεγγίσεις ποιητών του μεσοπολέμου: του Σαχτούρη, Λειβαδίτη, Κωσταβάρα, (πρώτη μεταπολεμική γενιά) Κέντρου – Αγαθόπουλου, Δημουλά , Λυκιαρδόπουλου, Νικηφόρου (2η μεταπολεμική γενιά) και Γκανά ,Μαυρουδή, Μπράβου, Μαρκόπουλου ,Φωστιέρη (γενιά του ’70).
Την επιλογή των συγκεκριμένων ποιητών καθόρισαν όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας διευκρινίζει ,αισθητικοί και ιδεολογικοί λόγοι , αλλά και οι επαγγελματικές του ενασχολήσεις. Με τον οπλισμό του φιλόλογου, του δασκάλου και του ποιητή πραγματεύεται μεθοδικά και με επιστημονική πληρότητα και ακρίβεια τους δημιουργούς που τον απασχολούν. Η φράση «ενόλω» του τίτλου υποδηλώνει την οπτική του που αγκαλιάζει το σύνολο της παραγωγής των ποιητών, παρακολουθεί τη εξέλιξη τους και υπεισέρχεται σε λεπτομερείς καταγραφές των θεματικών τους επιλογών, του ύφους και της τεχνοτροπίας τους. Ίσως όμως υποκρύπτει και την σφαιρική τους θεώρηση τόσο από τη ματιά του φιλόλογου – κριτικού, όσο και από τη ματιά του ίδιου του δημιουργού.
Οι «Ματιές ενόλω Ι» και οι « Ματιές ενόλω ΙΙ» αποτελούν καρπό υπεύθυνης πολύχρονης και πολύμοχθης ερευνητικής προσπάθειας του Θανάση Μαρκόπουλου που κατά το παρελθόν εκφράστηκε και με άλλες εκδοτικές προσπάθειες ,αλλά και με παρουσιάσεις πολλών ποιητών στο φιλολογικό κοινό και όχι μόνο της Ημαθίας.
Αποτελούν ταυτόχρονα και μια σημαντική συμβολή στην αποτίμηση της λογοτεχνικής δημιουργίας των υπό εξέταση δημιουργών ,στην βαθιά γνώση εν γένει της λογοτεχνικής παραγωγής της χώρας μας. Γι’αυτό και η παρούσα έκδοση όπως και η προηγούμενη θεωρούνται πολύτιμη προσφορά στον φιλόλογο, στον φοιτητή φιλολογίας και στον εραστή της λογοτεχνίας.