Τρίτη, 30 Μάι, 2023

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αστοχίες και όχι στη σύμπλευση με τη ΝΔ «βλέπει» τις αιτίες της ήττας
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλει ισχυρή εντολή για τολμηρές «μεταρρυθμίσεις» ουσιαστικά αντιλαϊκά μέτρα
  • Περί συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές
  • ΟΛΜΕ: Τεράστια προβλήματα στον ΟΠΣΥΔ: Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του ΥΠΑΙΘ
  • ΚΚΕ: Λύση τώρα για να μη μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες και αγρότες
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη τον παραχαράκτη της ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μαραντζίδη
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αστοχίες και όχι στη σύμπλευση με τη ΝΔ «βλέπει» τις αιτίες της ήττας1 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλει ισχυρή εντολή για τολμηρές «μεταρρυθμίσεις» ουσιαστικά αντιλαϊκά μέτρα2 Περί συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές3 ΟΛΜΕ: Τεράστια προβλήματα στον ΟΠΣΥΔ: Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του ΥΠΑΙΘ4 ΚΚΕ: Λύση τώρα για να μη μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες και αγρότες5 Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη τον παραχαράκτη της ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μαραντζίδη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Tο παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου...

Στο μεταξύ, ξαναζεσταίνεται το παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου στα λεγόμενα «μικρά κόμματα».Οσο περισσότερα στη Βουλή, τόσο δυσκολότερη η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, λένε.Κοροϊδία στο τετράγωνο και προσπάθεια να σκορπίσει η ψήφος σε δυνάμεις που αθροίζονται στην κλιμάκωση της α... Περισσότερα

«Ακάθεκτη» η φορολεηλασία και το 2023

από Η Άλλη Άποψη
«Ακάθεκτη» η φορολεηλασία και το 2023
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών και το 2023. Το μέγεθος της φοροαφαίμαξης αποτυπώνεται και στα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό.


Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα από φόρους τον Γενάρη του 2023 έφτασαν τα 5,023 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 620 εκατ. ευρώ (14,1%) έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Επιπλέον, τα συνολικά φορολογικά έσοδα που κλήθηκαν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά έφτασαν το 2022 τα 55,217 δισ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πάνω από το 95% των φορολογικών εσόδων το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι που το 2022 έσπασαν όλα τα ρεκόρ κερδών και συνεχίζουν και το 2023, πληρώνουν λιγότερο και από το 5%! Αιτία γι' αυτό το άθλιο καθεστώς είναι η λεγόμενη «δημοσιονομική ισορροπία», τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και η «στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων».

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 κινείται ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Την ώρα δε που εκτοξεύει παραπέρα τη φοροληστεία του λαού, διατηρεί:

-- Την «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών, που ψηφίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ κι αυτό ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε κατά 45,8% και εκτοξεύτηκαν τα κέρδη τους...

-- Τον «αναβαλλόμενο φόρο» που από κοινού ψήφισαν (το 2014 η ΝΔ, το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ) και εξασφαλίζει τη φοροασυλία των τραπεζών, την ώρα που εκείνες μόνο την περσινή χρονιά κατέγραψαν κέρδη 3 δισ. ευρώ και μέσα στο 2023 ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

-- Το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», που από κοινού ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλη, ενσωματώνοντας τη σχετική Οδηγία της ΕΕ, όπως και τις κάθε είδους σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στους ομίλους, για να «θωρακιστούν» οι «πράσινες» μπίζνες τους...

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ κοροϊδεύει ασύστολα με τα διάφορα pass, τα «καλάθια» καπαμά, τα επιδόματα σε αγρότες και συνταξιούχους, που συνεχίζει να παρουσιάζει ως ...λύση για την ακρίβεια, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, εμπαίζει έχοντας στην προμετωπίδα της πολιτικής του πρότασης τα δικά του «voucher» διαχείρισης της φτώχειας «στα όρια της δημοσιονομικής προσαρμογής» και για φόρους «στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ».

Αυτοί που είναι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν λάβει μέσα στο 2022 περίπου 10 δισ. ευρώ, χρήματα που έχουν εκταμιευθεί αφού προηγουμένως έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Κι ενώ τα ταμεία των ομίλων γεμίζουν με «ζεστό» χρήμα, μέσα στους 11 μήνες του 2022 η κυβέρνηση θωρακίζει την κερδοφορία τους «και από την άλλη μπάντα», με μέτρα που παρουσιάζει ότι είναι για τους καταναλωτές, όμως καμία ουσιαστική ανάσα δεν δίνουν στον λαό, αντίθετα θωρακίζουν τους «τζίρους» των ομίλων.

Τέτοια είναι π.χ.:

-- Τα κονδύλια με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των καυσίμων κίνησης (fuel pass) ύψους 302 εκατ. ευρώ και για την ενίσχυση λόγω αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (power pass) ύψους 296 εκατ. ευρώ. Και αυτά βέβαια είναι χρήματα από την άγρια φορολόγηση των νοικοκυριών που καταλήγουν στα ταμεία των ομίλων της Ενέργειας.

-- Η επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης ύψους 217 εκατ. ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την τιμή, κάτι που έχει αποτέλεσμα η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης να μετακυλίεται στα καταναλωτικά προϊόντα.

-- Η ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης κατά 1 δισ. ευρώ. Και αυτά καταλήγουν στα ταμεία των ομίλων μέσω των επιδοτήσεων, αφού προέρχονται είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από τα χρήματα που πληρώνουν για ρεύμα στους προμηθευτές τα νοικοκυριά.

Ολα αυτά αποτελούν την «κανονικότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας και του «κοινού προγράμματος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση, όπως φαίνεται άλλωστε και στον προϋπολογισμό του 2023.

Έχει διαβαστεί 291 φορές
Αδικία
Προηγούμενο άρθρο
Αδικία
Το δίδαγμα
Επόμενο άρθρο
Το δίδαγμα

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 30 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 14 ως 23 °C
Άνεμος ΝΑ 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 31 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 15 ως 23 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 213 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)