Παρασκευή, 30 Σεπ, 2022

  • ΚΝΕ: Γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η κυβερνητική απόπειρα να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Βέροια: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
  • ΕΛΣΤΑΤ: Τσακίζει η ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά: Το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά φεύγει για ενοίκιο και τρόφιμα
  • «NORD STREAM» 1 ΚΑΙ 2: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διαφαινόμενη δολιοφθορά
  • Μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση δημοτών και μαθητών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
  • Ο Δήμος Βέροιας στο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» στο Ηράκλειο
ΚΝΕ: Γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η κυβερνητική απόπειρα να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία1 Βέροια: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ2 ΕΛΣΤΑΤ: Τσακίζει η ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά: Το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά φεύγει για ενοίκιο και τρόφιμα3 «NORD STREAM» 1 ΚΑΙ 2: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διαφαινόμενη δολιοφθορά4 Μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση δημοτών και μαθητών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 5 Ο Δήμος Βέροιας στο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» στο Ηράκλειο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σε πιο επικίνδυνη φάση

Οι ολοένα και πιο επικίνδυνες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη μεγάλη όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, τη νέα φάση κλιμάκωσης συνολικά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη, με κεντρικό άξονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπ... Περισσότερα

Με αφορμή τις συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια για το Προσφυγικό

από Η Άλλη Άποψη

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενα φύλλα μας, το προσφυγικό ζήτημα αγκαλιάζει πλέον πρακτικά και το νομό μας με τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων σ’αυτό.Οι συνεδριάσεις των τριών δημοτικών συμβουλίων στις 23/3 (ρεπορτάζ στις σελίδες της εφημερίδας) μπορεί να γίνουν ορισμένες γενικότερες διαπιστώσεις:
1.Υπάρχουν ανάμικτα συναισθήματα και διαθέσεις. Κυρίως αλληλεγγύη και ανθρωπιά και σε μερίδα πληθυσμού άγνοια και φόβος, ενώ δεν λείπει και η προσπάθεια εκμετάλλευσης τους για να στραφούν προς ξενοφοβία και ρατσισμό.
Η συζήτηση στα Δ.Σ κυρίως στράφηκε στις προϋποθέσεις και στα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν ενώ οι αιτίες του προβλήματος (που όλα δείχνουν ότι θα οξυνθεί) δεν φωτίστηκαν επαρκώς. Να υπογραμμίσουμε από την πλευρά μας για μία ακόμη φορά ότι: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πολύ μεγάλες ευθύνες, δεν παίρνει ουσιαστικά και στοιχειώδη μέτρα για την ανακούφιση των ξεριζωμένων, εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ και στηρίζει τις δραστηριότητες δεκάδων ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται με μεγάλα ποσά και κάτω από την ομπρέλα τους κινείται «κάθε καρυδιάς καρύδι». Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση συναποφάσισε με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας, με τα επιτελεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, στο όνομα της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, ενώ η αλήθεια είναι πως η παρουσία του ΝΑΤΟ σχετίζεται με τον πόλεμο στη Συρία, με πιθανή νέα επέμβαση στη Λιβύη, με τον έλεγχο της περιοχής.
2. Οι επιλογές των χώρων για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας συγκέντρωσαν τα «πυρά» δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό κυρίως όσον αφορά τη δυνατότητα φιλοξενίας εκατοντάδων προσφύγων με βάση τις υπάρχουσες υποδομές σ’αυτά. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να πάρει άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα για αξιοπρεπή-ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων και κυρίως να μην τα μετατρέψει σε «στρατόπεδα ψυχών». Ο λαός της περιοχής, οι φορείς του θα πρέπει να απομονώσουν τις ρατσιστικές φωνές που πατώντας στα προβλήματα που υπάρχουν χύνουν το αντιδραστικό τους δηλητήριο. Ταυτόχρονα να συνεχίσουν την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης τους, ενώ παράλληλα για να έχει η προσπάθεια τους αυτή ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να μένει μόνο εκεί αλλά να δένεται με την ανάγκη αντιμετώπισης των πολιτικών-κοινωνικών αιτιών δημιουργίας του προβλήματος, καθώς και με την εξαγωγή ασφαλών πολιτικών συμπερασμάτων για τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας!
3. Οι τοπικές αρχές, χωρίς «στρογγυλεύματα» θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή. Να συμβάλουν με τις ανεπαρκείς πράγματι κοινωνικές δομές και υποδομές τους, αλλά και να πιέσουν την κυβέρνηση μια και δική της θα πρέπει να είναι η ευθύνη (και χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ) στην εύρυθμη λειτουργία τους. Είναι μια μάχη δύσκολη και μακροχρόνια. Θα κριθούν όχι μόνο οι δημοτικές αρχές αλλά όλοι μας.Η εφημερίδα μας από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τις αιτίες του προβλήματος, κατέθεσε τις προτάσεις της και τους προβληματισμούς της, στήριξε τις προσπάθειες αλληλεγγύης. Το ίδιο θα πράξει και το επόμενο διάστημα.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ)

Έχει διαβαστεί 345 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 ως 28 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 28 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 332 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)