Κυριακή, 16 Ιούν, 2024

  • ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
  • ΟΗΕ: Περισσότερα από 50.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό
  • Ορόσημο
  • Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου
  • Τη Δευτέρα 17/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια
  • ΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ1 ΟΗΕ: Περισσότερα από 50.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό2 Ορόσημο3 Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου4 Τη Δευτέρα 17/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια5 ΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Λεφτά υπάρχουν

Δημοσιεύματα στον Τύπο προαναγγέλλουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές του Ιούλη, θα επικυρωθεί η αμερικανική πρόταση για δαπάνη 0,25% επί του ΑΕΠ των κρατών - μελών, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Ουκρανία μέχρι το 2030. Οπως σωστά γράφεται, το κονδύλι αυτό ισοδυναμεί με 500 εκατ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα, την ίδι... Περισσότερα

Από 1 Ιούλη και νέα μέτρα: Και εμείς τι κάνουμε;

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Από 1 Ιούλη και νέα μέτρα: Και εμείς τι κάνουμε;

Ενώ η συγκυβέρνηση μας χτυπά με την πολιτική της καθημερινά, εμείς βρισκόμαστε ακόμη στον «κόσμο του Μουντιάλ». Φροντίζουν άλλωστε και τα μεγάλα ΜΜΕ αποπροσανατολίζοντας με κάθε τρόπο, βρίσκοντας όμως και πρόσφορο έδαφος στις συνειδήσεις μας που έχουν υπερβολικά μειώσει τις απαιτήσεις τους:

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Από την 1η Ιούλη έχουμε τα εξής:

1.Νέο χτύπημα στις συντάξεις από 1ης Ιουλίου. Πάνω από 1.000.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται κατά 5,2%.

Στην πράξη οι συνταξιούχοι θα χάσουν από 120 - 140 ευρώ το έτος. Η απόφαση ελήφθη με το πρόσχημα της εξάλειψης και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το επικουρικό των μισθωτών θα έχει «μαύρη τρύπα» 75 με 80 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μάλιστα, η εκτίμηση των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα είναι πολύ πάνω του 8%. Επίσης, διοικητές Ταμείων έχουν ξεκαθαρίσει ότι ανά τρίμηνο θα γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και ανάλογα θα λαμβάνονται «πρόσθετα» μέτρα, πάντα βέβαια στη λογική των περικοπών στο όνομα της «βιωσιμότητας».

2. Την ίδια ώρα που θα μειωθούν οι συντάξεις, οι εργοδότες θα απολαμβάνουν νέα προνόμια. Από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση μειώνει κατά 2,9% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών, γεγονός που ενισχύει τις χαριστικές απαλλαγές υπέρ των εργοδοτών από τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που αποτελεί νέο «δυναμίτη» στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων καθώς τα έσοδά του διαρκώς βαίνουν μειούμενα. Η μείωση κατά 1% των εισφορών των εργαζομένων δεν πρόκειται να επιφέρει καμία αλλαγή στο ήδη πενιχρό και τσακισμένο εισόδημα των εργαζομένων. 

3.Παράλληλα, από 1ης Ιουλίου αυξάνονται οι τιμές στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, θα ισχύσουν αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για το κλιμάκιο κατανάλωσης 0 - 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια έρχονται από την 1η Ιούλη, σε εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου. Οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά και εισοδήματα ενώ από τις μειώσεις στο εμπορικό ρεύμα, οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου, ενώ για τα μικρομάγαζα οι μειώσεις θα είναι ελάχιστες. Επίσης, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες αυξήσεις στο πλαίσιο της παραπέρα  ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό της σε «μικρή» και «μεγάλη», με το πιο κερδοφόρο κομμάτι, το «μικρό» να παραδίδεται στους ιδιώτες.

Όλα αυτά άλλες εποχές θα προκαλούσαν γενικό συναγερμό σε εργαζόμενους και φορείς. Σήμερα όμως η «άπνοια» του κινήματος συναγωνίζεται την «άπνοια» των καιρικών συνθηκών. Ως πότε δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις; Ως πότε θα ζούνε οι πολλοί περιμένοντας απλά την αλλαγή της κυβέρνησης σε επόμενες εκλογές, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι δεν θ’ αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική; Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Χωρίς την αποφασιστική ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος και των φορέων του, δυστυχώς οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν θα προλαβαίνουν να μετρούν ήττες όχι «στα πέναλτι» όπως η Εθνική στο Μουντιάλ, αλλά από τα αποδυτήρια!

 

Έχει διαβαστεί 511 φορές

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 444 επισκέπτες και 2 μέλη.