Τρίτη, 05 Δεκ, 2023

 • ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ!...
 • Η ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ
 • «Πράσινα άλογα» η έγνοια τους για το περιβάλλον και το κλίμα
 • ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ?
 • Κούνια που τους κούναγε
 • Πάνω από 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους θα πληρώσουν παραπάνω φόρο!
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ!...1 Η ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ2 «Πράσινα άλογα» η έγνοια τους για το περιβάλλον και το κλίμα3 ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ?4 Κούνια που τους κούναγε5 Πάνω από 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους θα πληρώσουν παραπάνω φόρο!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση και προμηθευτές λένε στους καταναλωτές «Διαλέξτε πώς θα χάσετε... »

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο σύστημα χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Γενάρη και θα προκαλέσει ένα νέο ...ηλεκτροσόκ σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.Από 1.1.2024, λοιπόν, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει καμία απολύτως μείωση, αλλά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λ... Περισσότερα

Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για τον νέο Ποινικό Κώδικα

από Η Άλλη Άποψη
Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για τον νέο Ποινικό Κώδικα
Eναν ακόμα αποπροσανατολιστικό καβγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν τροφοδοτήσει δημοσιεύματα σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα και κάνουν λόγο για «απελευθέρωση από τις φυλακές χιλιάδων εγκληματιών», αποκαλούμενων τρομοκρατών κ.λπ.

Η αλήθεια είναι ότι οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα είναι αντιφατικές και ασαφείς στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα. Από τη μία, φαίνεται να αφαιρούνται κάποια εμπόδια για την αποφυλάκισή τους (με τη μορφή όμως όχι της πλήρους ελευθερίας αλλά του κατ' οίκον περιορισμού τους, με το γνωστό «βραχιολάκι»). Από την άλλη, παραμένουν ή ορθώνονται νέα, με πιο δύσκολες προϋποθέσεις και για το μέτρο αυτό και για την υφ' όρον απόλυσή τους, τα οποία βέβαια πάντα θα κρίνονται από το Δικαστικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση και με τις προηγούμενες διατάξεις, αργότερα ή γρηγορότερα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έβγαιναν από τη φυλακή. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα για καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, κάποιος παρέμενε στη φυλακή για 19 χρόνια, ενώ με τον νέο Ποινικό Κώδικα 25 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ κατήγγειλε στη Βουλή την απαράδεκτη, εσπευσμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αντιδραστικό στην κατεύθυνσή του περιεχόμενο των νέων Κωδίκων και αποχώρησε από τη συζήτηση και την ψηφοφορία. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η συνοπτική διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθούν σοβαρά και αμφιλεγόμενα νομικά ζητήματα που προέκυψαν από την αλλαγή ενός τέτοιου σημαντικού νομοθετήματος.

Το κυριότερο όμως είναι ότι το περιεχόμενό τους, αν εξαιρέσει κανείς την εξάλειψη κάποιων αυτονόητα αναχρονιστικών διατάξεων, κινείται γενικά σε μια αντιδραστική κατεύθυνση, όπως είναι η εισαγωγή αμερικανόπνευστων θεσμών, που προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων και καθιερώνουν ένα απαράδεκτο παζάρι ποινών, που θα λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος των φτωχών, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων και ευνοϊκά υπέρ διαφόρων οικονομικά ισχυρών και μεγαλοσχημόνων.

Επιπρόσθετα, μειώνονται με τους νέους κώδικες, λιγότερο βέβαια, λόγω της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε, τα όρια των ποινών για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με το οποίο κατηγορείται η ηγεσία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τον καινούργιο κώδικα, από ποινή κάθειρξης 10 - 20 χρόνων που προβλεπόταν, ο «διευθυντής» εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 5 χρόνων. Επί της ουσίας, ο καταδικασθείς για διεύθυνση αντιμετωπίζει πλέον την ίδια ποινή με εκείνη του απλού μέλους... Επίσης, μπορούν να απαλλαγούν μια σειρά κατηγορούμενοι καταχραστές του δημόσιου χρήματος (υπόθεση «Siemens»). Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα (και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) πήραν τέτοια μέτρα αποσυμφόρησης, που οδήγησαν σε αποφυλακίσεις.

Με στόχο την αποσυμφόρηση υποθέσεων από τα ποινικά δικαστήρια και των φυλακών από κρατούμενους, προωθείται μια οριζόντια γενική μείωση ποινών, με μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα κ.λπ. Οι μειώσεις των ποινών δεν συνοδεύονται από άλλα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης της εγκληματικότητας, επιτάχυνσης της εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων με ενίσχυση των δικαστηρίων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, βελτίωσης της ζωής των κρατουμένων στις φυλακές, στήριξης και ομαλής επανένταξής τους στην κοινωνία, με τη δημιουργία δικτύου αποτελεσματικών δημόσιων δομών. Ετσι, τα σοβαρά υπαρκτά προβλήματα της εγκληματικότητας, της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και του λεγόμενου σωφρονισμού, αντί να επιλυθούν, απλώς θα ανακυκλωθούν.

Την πολιτική της τεχνητής αποσυμφόρησης των φυλακών την ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και με αυτήν την έννοια αυτή η πολιτική μονιμοποιείται μέσα από την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.

Τέλος, όχι μόνο διατηρείται αλλά και ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης και της εκάστοτε κυβέρνησης σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος, συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, όπως συμβαίνει με τη διατήρηση του «τρομονόμου», που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει, αλλά αντί γι' αυτό τον εμπλούτισε με νέες διατάξεις.

Έχει διαβαστεί 368 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 308 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)