Τρίτη, 25 Ιούν, 2024

  • Τα παιδιά ρομποτικής της ομάδας MetaShifters στον Δήμαρχο Βέροιας
  • Καλοκαιρινή γιορτή Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Δήμου Βέροιας
  • Υπουργείο Εργασίας / Με εγκύκλιο φέρνουν 9ωρο και απλήρωτες ώρες εργασίας
  • Εκκαθαρίσεις στην «Κρατική Φρουρά» της Ουκρανίας διέταξε ο Ζελένσκι
  • Την χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για αγορά όπλων για την Ουκρανία αποφάσισε η ΕΕ
  • Π.Ε.Φ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2024
Τα παιδιά ρομποτικής της ομάδας MetaShifters στον Δήμαρχο Βέροιας1 Καλοκαιρινή γιορτή Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Δήμου Βέροιας2 Υπουργείο Εργασίας / Με εγκύκλιο φέρνουν 9ωρο και απλήρωτες ώρες εργασίας3 Εκκαθαρίσεις στην «Κρατική Φρουρά» της Ουκρανίας διέταξε ο Ζελένσκι4 Την χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για αγορά όπλων για την Ουκρανία αποφάσισε η ΕΕ5 Π.Ε.Φ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 20246

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

Ασχημα παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων για τον κατώτατο μισθό

από Η Άλλη Άποψη
Ασχημα παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων για τον κατώτατο μισθό

Ασχημα παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων παίζουν ΣΕΒ και κυβέρνηση σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Φλεβάρη. Αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των μνημονίων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο άφησε άθικτο, αλλά και εφαρμόζει με συνέπεια, χτες ο ΣΕΒ σε κοινή επιστολή του με άλλους περιφερειακούς συνδέσμους βιομηχάνων προς την υπουργό Εργασίας ισχυρίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε δεν είναι «σωστή» γιατί τροποποιεί τον νόμο 4172/2013, και αξιώνει προκλητικά στον νέο κατώτατο μισθό να μην περιλαμβάνεται καθόλου χρόνος προϋπηρεσίας, δηλαδή να μην πληρώνεται καμία τριετία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «το υπουργείο Εργασίας τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία μέσω μιας λανθασμένης υπουργικής εγκυκλίου». Στην πράξη, ο ΣΕΒ και συνολικά οι καπιταλιστές όχι μόνο διεκδικούν να μη δώσουν την αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και μείωση μισθών, για όσους εργαζόμενους που αμείβονται και τώρα με τον κατώτατο, είχαν συμπληρώσει δεύτερη ή τρίτη τριετία μέχρι το 2012.

 

Μάλιστα, σε σχετικό «ενημερωτικό σημείωμα» που εξέδωσε ο ΣΕΒ ισχυρίζεται ότι «οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο βάσει του άρθρου 103 του ν.4172/2013 όπως ισχύει, και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαρ. ΙΑ.6 περ. 2 του Ν.4254/2014...». Σημειώνεται ότι η προσθήκη του νόμου 4254/2014, την οποία επικαλείται ο ΣΕΒ, αφορά μια διατύπωση που ως κατώτατο μισθό όριζε πως «ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς». Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη από την ώρα ψήφισής της το 2014, το ΚΚΕ είχε χτυπήσει καμπανάκι, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια Κερκόπορτα που ανοίγει το δρόμο στην απογύμνωση του κατώτατου μισθού από κάθε άλλο επίδομα, μεταξύ αυτών και των τριετιών.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στον ΣΕΒ, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του σημειώνει πως «το τι ισχύει έχει καταστεί ξεκάθαρο από το υπουργείο Εργασίας τόσο με την Υπουργική Απόφαση... όσο και με τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή της αύξησης και τις τριετίες...».

Ολα τα παραπάνω - πέρα από την προκλητικότητα των βιομηχάνων - έρχονται για μια φορά ακόμη να επιβεβαιώσουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων, αφού η κυβέρνηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε και τόσο διαφημίζει, στην πραγματικότητα έθεσε σε εφαρμογή έναν καραμπινάτο μνημονιακό νόμο, ο οποίος αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στο εργατικό εισόδημα. Ετσι, με τον νόμο 4172/2013 προβάλλοντας ως «τυρί» την αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε τη δυνατότητα από τα συνδικάτα να διεκδικούν τον κατώτατο μισθό και υπονόμευσε γενικότερα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, κράτησε σε ισχύ το «πάγωμα» των τριετιών για το χρονικό διάστημα μετά το Φλεβάρη του 2012, γεγονός που «άνοιξε την όρεξη» στους βιομηχάνους να καταργηθούν όλες οι τριετίες. Αρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε σε ισχύ όλο το επαχθές αντεργατικό πλαίσιο. Αυτό το αντεργατικό πλαίσιο αξιοποιεί σήμερα ο ΣΕΒ και προβάλλει τις νέες του αξιώσεις.

Έχει διαβαστεί 279 φορές

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 310 επισκέπτες και 0 μέλη.