Πέμπτη, 13 Μάι, 2021

  • «Στηρίζουμε τον αγώνα των αμπελουργών και των οινοποιών για επιβίωση»: Κατάθεση Ερώτησης από τη Φρόσω Καρασαρλίδου.
  • ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα
  • Καθαρισμός...
  • Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση...
  • Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο!
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Στηρίζουμε τον αγώνα των αμπελουργών και των οινοποιών για επιβίωση»: Κατάθεση Ερώτησης από τη Φρόσω Καρασαρλίδου.1 ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα2 Καθαρισμός...3 Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση...4 Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο!5 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εγκλημα

Εγκλημα

Το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι «κρίκος» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οξύνουν επικίνδυνα τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αποτελούν ναρκοπέδιο για τους λαούς. Δείχνει ταυτόχρονα πόση αξία έχουν οι «διαβεβαιώσεις» της... Περισσότερα

Δεδομένη η ζημιά στους αγρότες, επείγει η άμεση αποζημίωσή τους

από Η Άλλη Άποψη
Δεδομένη η ζημιά στους αγρότες, επείγει η άμεση αποζημίωσή τους

Με δεδομένη τη ζημιά για τους αγρότες από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα που προκάλεσαν το ρωσικό εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για το αυτονόητο που είναι η αποζημίωση.

Άλλωστε για τις επιπτώσεις στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες από το ρωσικό εμπάργκο ευθύνη έχει και η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις των χωρών μελών καθώς ομόφωνα αποφάσισαν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Κατά συνέπεια οφείλουν να λάβουν μέτρα για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τις αποφάσεις της ΕΕ.

Κυβερνητική στήριξη την πολιτική της ΕΕ που προκαλεί ζημιά στους αγρότες

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για αποζημίωση λέγοντας σε τηλεοπτικό σταθμό πως «οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα». ΄Εσπευσε να προσθέσει  πάντως πως η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επέμβασης ΗΠΑ – ΕΕ στα εσωτερικά της Ουκρανίας λέγοντας ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αλλάξουμε συμμαχίες».

Ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να διαχωρίσει τη θέση της έναντι των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες και τα προϊόντα τους. Υποστήριξε ότι «θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες» και πως «με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική».

Επιλογή της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, είναι να στηρίξει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία που προκάλεσε την σφοδρή διαμάχη ΕΕ – ΗΠΑ με τη Ρωσία με υπόβαθρο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή.

Ερωτηματικά για πως και πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες

Πάντως η έως τώρα δέσμευση της κυβέρνησης για αποζημίωση των αγροτών είναι αίολη καθώς δεν διευκρινίζει σειρά ζητημάτων, όπως πότε και από ποιους θα καταμετρηθεί η ζημιά, πότε θα «τρέξει» η αποζημίωση και αν τα ποσά θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς. Αν δηλαδή οι αγρότες θα αποζημιωθούν μόνο για τις επιστροφές φρούτων και λαχανικών ή και για τις ποσότητες των προϊόντων που είναι σε ψυγεία και στα χωράφια.

Εξάλλου η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το ρωσικό εμπάργκο έκανε λόγο για αποζημίωση αλλά με προϋποθέσεις και δίχως συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ανέφερε: «Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί)  για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα,  να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και  πριν την αναγγελία του.

Δεύτερον, να λειτουργήσουν  άμεσα μηχανισμοί  που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών  μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους  εξαγωγικούς προορισμούς.

Τρίτον, εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας.»

Φαίνεται πως η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα των πρώτων συζητήσεων στην ΕΕ για τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο καθώς την Πέμπτη 14 Αυγούστου θα συνεδριάσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ο επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσόλος σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι «στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση».

 

Έχει διαβαστεί 336 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΝΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 13 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος ΝΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 254 επισκέπτες και 0 μέλη.