Του Αλέκου Χατζηκώστα * Η κυβέρνηση μας προετοιμάζει να «κρατήσουμε μικρό καλάθι» για το επόμενο διάστημα όσον αφορά την «κοινωνική της πολιτική». Χρησιμοποίει τα διαχρονικά επιχείρημα των κυβερνήσεων ότι δήθεν «τόσο αντέχει η οικονομία». Φυσικά αυτή η περίφημη «οικονομία» σε άλλους (τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς) είναι γαλα... Περισσότερα
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: Επιχαίρει για την πολιτική εξόντωσης του λαού
από Η Άλλη Άποψη
Επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», πάγωμα μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων, περαιτέρω μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων βάσει του νέου «κώδικα αφερεγγυότητας», αλλά και προσοχή στις παροχές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συστήνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ βλέπει «ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, κυρίως λόγω της «επεκτακτικής» νομισματικής πολιτικής και των κονδυλίων της ΕΕ. Ικανοποίηση δηλώνεται και για την «πρόοδο» που καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλη και την έξοδο από την επιτήρηση.
Για το 2022 προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,5% παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η αύξηση των τιμών Ενέργειας αναμένεται να ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 6,1% φέτος. Για το 2023 προβλέπεται επιβράδυνση τόσο της ανάπτυξης (2,6%) όσο και του πληθωρισμού (1,2%), ενώ «θετική» εκτίμηση εκφράζει και για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Σε σχέση με τους σημαντικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ εντοπίζει την περαιτέρω όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις «αβεβαιότητες» που απορρέουν από την ενδεχόμενη συνέχιση της πανδημίας.
Το ΔΝΤ επί της ουσίας προτρέπει την κυβέρνηση να συνεχίσει με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς το ξεζούμισμα του εργαζόμενου λαού, μοιράζοντας παράλληλα ακόμη περισσότερα κονδύλια στους μονοπωλιακούς ομίλους και δημιουργώντας «χώρο» - νομισματικό και σε επίπεδο «μεταρρυθμίσεων» - για την απρόσκοπτη εκτέλεση μεγάλων επενδύσεων στον ευρύτερο τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης.