Κυριακή, 09 Μάι, 2021

  • Μήνυμα της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας
  • Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού
  •  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος
  • Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/2021
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας
  • Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου
Μήνυμα της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας1 Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού2  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος3 Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/20214 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας5 Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου6

Το Σχόλιο της Ημέρας

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια τώρα, η 9η Μάη 1945 έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι η μέρα που ο φασιστικός άξονας Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας ηττήθηκε και ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος έληξε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν ο πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, με 50 εκατο... Περισσότερα

Διπλή στόχευση

από Η Άλλη Άποψη
Διπλή στόχευση

 

Οι προχτεσινές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις και το σχέδιο της «ομάδας Πισσαρίδη», που θέτει ανάμεσα σε άλλα ως βασικό στόχο την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, σηματοδοτούν την ενιαία προσπάθεια της κυβέρνησης από τη μια να κατοχυρώσει τις μέχρι τώρα περικοπές και ανατροπές, και από την άλλη να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι αποφάσεις της «πιλοτικής δίκης» στο ΣτΕ για τα αναδρομικά, που σημειωτέον προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, κινούνται στην κατεύθυνση της οριστικής «παραγραφής» των δίκαιων διεκδικήσεων των συνταξιούχων για όλες τις περικοπές που επέβαλαν στις συντάξεις οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η εξαίρεση απ' αυτή τη λεηλασία μόνο κάποιων περικοπών που έγιναν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και η υποχρέωση που προκύπτει για την κυβέρνηση να επιστρέψει μόνο ένα μικρό μέρος από τα δεκάδες δισ. ευρώ που άρπαξαν στη διάρκεια μιας 10ετίας όλες οι κυβερνήσεις από τους συνταξιούχους, σε τίποτα δεν μειώνουν το μέγεθος του εγκλήματος. Πολύ περισσότερο, δεν αλλάζουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι απόμαχοι της δουλειάς από τις απανωτές περικοπές και τα άλλα μέτρα.

Μάλιστα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει ακόμα και αυτά τα λίγα ψίχουλα που επιδίκασε το ΣτΕ, επικαλούμενη τις «οικονομικές δυνατότητες και τις αντοχές της οικονομίας», είναι μια επιπλέον πρόκληση, αλλά και μια επιβεβαίωση ότι ούτε τα ελάχιστα δεν είναι διασφαλισμένα για εργαζόμενους και συνταξιούχους στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος, που «ζει και αναπνέει» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, τόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ όσο και το σκεπτικό τους επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό ρόλο του νόμου Κατρούγκαλου και δικαιώνουν το χαρακτηρισμό του ως «νόμου - λαιμητόμου». Ο νόμος αυτός έδωσε συνέχεια, αποτέλεσε όμως και τομή στη διαχρονική επίθεση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κι αυτό επειδή, πέρα από τα δεινά που φόρτωσε στις νεότερες γενιές, ενσωμάτωσε και «νομιμοποίησε» όλες τις προηγούμενες περικοπές, ενώ «λύνοντας» ζητήματα αντισυνταγματικότητας κ.ά. έκλεισε το δρόμο σε διεκδικήσεις αναδρομικών και για το χρονικό διάστημα μετά την ψήφισή του. Πρόκειται δηλαδή για «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» της λεηλασίας των συντάξεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις άλλες ανατροπές.

Απ' αυτή τη σκοπιά, είναι υποκριτική και προκλητική για το λαό η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή το «πόρισμα Πισσαρίδη» ανακάλυψε ξαφνικά το σχέδιο για «μοντέλο Πινοσέτ» στις συνάξεις, με το σύστημα των «τριών πυλώνων», που και ο ίδιος υπηρέτησε, αναπαράγοντας ως κυβέρνηση τα αντιδραστικά ιδεολογήματα περί «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού, εμφανίζοντας τις σκληρές περικοπές ως «αποκατάσταση των αδικιών του συστήματος» και δικαιολογώντας τις τρομακτικές μειώσεις ως «νοικοκύρεμα», όπως κάνει άλλωστε και η ΝΔ.

Πάνω σε αυτό το έδαφος κλιμακώνεται σήμερα η επίθεση από τη ΝΔ, που επιταχύνει κατευθύνσεις της ΕΕ, για να απαλλάξει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και το κράτος από το «κόστος» των συντάξεων και για να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που καραδοκούν να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια στον τομέα των συντάξεων.

Σ' αυτή την καταστροφική πορεία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καλούνται να δώσουν απάντηση, διεκδικώντας να επιστραφούν σε όλους οι περικοπές, να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία, δυναμώνοντας την πάλη για Υγεία - Ασφάλιση - σύνταξη που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.


Έχει διαβαστεί 237 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 09 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 10 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 22 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 700 επισκέπτες και 0 μέλη.