Σε σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε:"Ανήμερα της Παναγίας η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα επισκεύθηκε το Νοσοκομείο Βέροιας, αντάλλαξε ευχές με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και με ασθενείς και συνοδούς στο Τμήμα Επειγόντων , στη Χειρουργική Κλινική, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στη ΜΕΘ.Ο διοικητής του Νοσοκο... Περισσότερα
Η κερδοφορία της πατέντας στερεί το εμβόλιο από εκατομμύρια ανθρώπους
από Η Άλλη Άποψη
Τη μεγάλη διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, θεραπείες και διαγνωστικά μέσα επανέφερε στην επιφάνεια η νέα παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού,μία ακόμα πλευρά στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας που μπαίνει εμπόδιο στην έγκαιρη αντιμετώπισή της.
Σε αυτό το πλαίσιο, για«ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις»,που έχουν καταδικάσει την αφρικανική ήπειρο στην τελευταία θέση των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνει λόγο έκθεση τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνουν ότιόσο το εμβόλιο αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα, οι «φτωχές» χώρες θα μένουν πίσω και θα αποτελούν εκκολαπτήριο νέων μεταλλάξεων.
Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του το ίδρυμα «Mo Ibrahim» αναφέρει ότι ηΑφρικήδεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της έως το τέλος του 2022. Αυτήν τη στιγμή όμως, όπως επισημαίνει,ο εμβολιασμός στις αφρικανικές χώρες είναι μόλις γύρω στο 6% του πληθυσμού,ενώ μόνο 5 από τις 54 αφρικανικές χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσουν πλήρως κατά της COVID-19 το 40% του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του 2021.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία,μόλις 1 στους 15 Αφρικανούς έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της COVID-19,έναντι σχεδόν 70% των κατοίκων των χωρών του G7.
Η έκθεση αποδίδει την καθυστέρηση στις «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις» - πίσω από τις οποίες βέβαια βρίσκονται η καπιταλιστική ανισομετρία, η εμπορευματοποίηση των εμβολίων και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί - και αναφέρεται στα λιγοστά εμβόλια που έχουν σταλεί στην Αφρική, καθώς ο μηχανισμός COVAX ξεκίνησε να διανέμει εμβόλια στις πιο «φτωχές» χώρες με πολύ αργούς ρυθμούς.
Οπως καταγγέλλει η έκθεση, μάλιστα,πολλά από τα εμβόλια που δωρίζουν οι «πλούσιες» χώρες είτε είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους είτε είναι ήδη ληγμένα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταστραφούν!