Παραλήρημα από όλο τον «προοδευτικό» κόσμο για τον Πάπα Φραγκίσκο που πέθανε. Ο «Πάπας των φτωχών» - όπως ονομάστηκε - αφήνει τα εγκόσμια με ύμνους για τις θέσεις του υπέρ των μεταναστών και προσφύγων, ενάντια στην «κοινωνική ανισότητα» και για την «υπεράσπιση της ειρήνης». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο συγκεκριμένος ήταν επιλογή της Ρω... Περισσότερα
Η νέα κρίση που έρχεται
από Η Άλλη Άποψη
Οι πρόσφατες εξελίξεις στις αμερικανικές τράπεζες επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότιη κρίση γεννιέται απ' τη φυσιολογική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Βρίσκεται στο DNA του. Πολύ πριν ξεκινήσει η απόσυρση από τράπεζες, όπως η SVB, των καταθέσεων των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, είχε εμφανιστεί η πτώση του ποσοστού κέρδους τους στην παραγωγή. Οι μετοχές αυτών των εταιρειών κατρακυλούσαν το 2022.Διογκώθηκε η υπερσυσσώρευση κεφαλαίουπου δεν μπορεί να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Ομιλοι όπως η «Amazon», η «Meta», η «Google», έκαναν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.
Στον τομέα της νέας τεχνολογίας αλλάζει περισσότερο η αναλογία των σύγχρονων μέσων και της τεχνολογίας προς το εργατικό δυναμικό και αυτό επιδρά στην πτώση του ποσοστού κέρδους. Υπήρχαν και συγκυριακοί λόγοι, όπως η μείωση της ζήτησης για εταιρείες όπως η «Amazon» και το «Netflix», μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.
Τα αστικά επιτελεία χρησιμοποίησαν όλα τα όπλα τους για να αποφύγουν την εκδήλωση μιας βαθιάς κρίσης.
Οι Κεντρικές Τράπεζες διασφάλισανφθηνό δανεισμόστα κράτη και «περισσότερο χρήμα» για να δοθούν τα μεγάλα πακέτα των κρατικών ενισχύσεων. Το αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη του πληθωρισμού, την οποία ενίσχυσε και ο ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία.
Για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, οι Κεντρικές Τράπεζες στη συνέχεια ανέβασαν και συνεχίζουν να ανεβάζουν τα επιτόκια.Ομως, κάθε φάρμακο για το ένα σύμπτωμα γίνεται δηλητήριο για το άλλο.Η αύξηση των επιτοκίων, ο ακριβός δανεισμός ενισχύουν την επιβράδυνση και την ύφεση στην καπιταλιστική ανάπτυξη.
Ορισμένες τράπεζες στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν τον κίνδυνο απόσυρσης καταθέσεων. Για να αντισταθμίσουν τις απώλειες πούλησαν κρατικά ομόλογα που τα είχαν αποκτήσει πριν από την άνοδο των επιτοκίων. Το αποτέλεσμα είναι να τα πουλήσουν με ζημιά. Η μαζική πώληση αμερικανικών ομολόγων απ' την Κίνα και την Ιαπωνία έχει ρίξει ακόμα περισσότερο την αξία τους.
Τώρα το αμερικανικό κράτος δηλώνει ότι εγγυάται το σύνολο των καταθέσεων. Είναι όμωςυπερχρεωμένο κράτος, που έχει ήδη υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» του ανώτατου νόμιμου ορίου κρατικού χρέους. Ερευνα που δημοσίευσε η «Wall Street Journal» αναφέρει δεκάδες αμερικανικές τράπεζες που βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση. Η ζημιά από μια άμεση μαζική πώληση αμερικανικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 620 δισ. δολάρια.
Το πιο βασικό είναι ότι τα όποια μέτρα, οι κρατικές ενέσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αιτία που γεννά την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου.Δεν λείπουν, περισσεύουν τα κεφάλαια στις αγορές. Τα κρατικά μέτρα και η συγκέντρωση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς στους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους μπορούν να μεταθέσουν μόνο προσωρινά την εκδήλωση της κρίσης. Η επόμενη κρίση θα είναι βαθύτερη !