Τρίτη, 04 Οκτ, 2022

  • Θεσσαλονίκη: Σέρνουν στα δικαστήρια μέλη του ΣΦΕΑ .Η ιστορική μνήμη δεν παραχαράσσεται
  • Η Λέσχη ανάγνωσης "Ακυβέρνητος βιβλιόπλους" ... ανοίγει πανιά για τη νέα χρονιά
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Νέα αύξηση 22% στα εβδομαδιαία κρούσματα, 85 θάνατοι, 66 διασωληνωμένοι
  • Νικόλας Σμυρνάκης συγγραφέας: «Σε κάθε περίπτωση ο συγγραφέας εκφράζει την αλήθεια του έχοντας στο μυαλό του τους αναγνώστες»
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού σε αδιέξοδα διλήμματα με φόντο τις κάλπες
Θεσσαλονίκη: Σέρνουν στα δικαστήρια μέλη του ΣΦΕΑ .Η ιστορική μνήμη δεν παραχαράσσεται1 Η Λέσχη ανάγνωσης "Ακυβέρνητος βιβλιόπλους" ... ανοίγει πανιά για τη νέα χρονιά2 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ3 ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Νέα αύξηση 22% στα εβδομαδιαία κρούσματα, 85 θάνατοι, 66 διασωληνωμένοι4 Νικόλας Σμυρνάκης συγγραφέας: «Σε κάθε περίπτωση ο συγγραφέας εκφράζει την αλήθεια του έχοντας στο μυαλό του τους αναγνώστες»5 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού σε αδιέξοδα διλήμματα με φόντο τις κάλπες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βάρβαρη «κανονικότητα»

Πραγματική ανακούφιση του λαού από τις πανάκριβες τιμές της Ενέργειας δεν μπορεί να υπάρξει στο έδαφος της πολιτικής που ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια, για να στηρίζονται οι «πράσινες» επενδύσεις και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Ορισμένα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες το επιβεβαιώνουν:Για πρώτη... Περισσότερα

Είναι αλήθεια ότι οι εξελίξεις στην περιοχή και ο στόχος της ΝΑΤΟικής συνοχής θωρακίζουν απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας

από Η Άλλη Άποψη
Είναι αλήθεια ότι οι εξελίξεις στην περιοχή και ο στόχος της ΝΑΤΟικής συνοχής θωρακίζουν απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας

Από την πρώτη στιγμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση επιστράτευσε αυτό το γελοίο επιχείρημα. Στην αρχή μάλιστα έλεγε ότι η «σθεναρή στάση του ΝΑΤΟ» απέναντι στη Ρωσία τάχα «ξεκόβει κάθε αναθεωρητική σκέψη» από την Τουρκία και τη «σέρνει» στο τραπέζι του διαλόγου στα Ελληνοτουρκικά. Οταν πολύ γρήγορα αυτά κατέρρευσαν, το παραμύθι άλλαξε ελαφρώς: Η όλο και πιο βαθιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία είναι γιατί «ακριβώς την ίδια βοήθεια θα θέλαμε και εμείς απέναντι σε έναν αναθεωρητικό γείτονα». Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλει το ΝΑΤΟ τώρα είναι μία ακόμα εστία έντασης στη νοτιοανατολική του πτέρυγα».

Ολα αυτά όμως σηματοδοτούν το ακριβώς αντίθετο από όσα λένε φωναχτά: Ο στόχος της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή δεν είναι «ασπίδα» απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά «θερμοκήπιο» για τις αξιώσεις της, ώστε αυτή να παραμείνει σταθερά «δεμένη» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Πόσο μάλλον που ο στόχος αυτός «τρέχει» σε συνθήκες όπου οι ανταγωνισμοί έχουν «αλλάξει πίστα», με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία να κλιμακώνεται.

Καθόλου τυχαία άλλωστε δεν είναι η εμφάνιση του όρου «ΝΑΤΟικό έδαφος», που όλο και πιο συχνά επιστρατεύουν τελευταία η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους, την ώρα που το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει καν σύνορα στο Αιγαίο.

Ο στόχος της ΝΑΤΟικής συνοχής, που η κυβέρνηση έχει «κορόνα στο κεφάλι της», σημαίνει στην πραγματικότητα ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν εξ αντικειμένου στο «παζάρι» με την τουρκική αστική τάξη, ότι οι τουρκικές αξιώσεις «αναβαθμίζονται» βήμα βήμα.

Αυτό δείχνει όλη η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ δεν είναι καθόλου μακρινό το παράδειγμα του καλοκαιριού του 2020. Τότε η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο οδήγησε με την παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ στον ΝΑΤΟικό «μηχανισμό μείωσης των εντάσεων» - ουσιαστικά μηχανισμό παζαριού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αναβάθμισης των τουρκικών αξιώσεων, οι οποίες έγιναν «αντικείμενο συζήτησης» - και λειτούργησε ως «βατήρας» για το επόμενο βήμα: Σήμερα η Τουρκία έχει φτάσει να αμφισβητεί μέχρι και την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, συνδέοντάς την με τις αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησής τους, επ' απειλή νέου θερμού επεισοδίου.

«Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται», όταν «στον αμέσως επόμενο τόνο» ο Στόλτενμπεργκ στέλνει μήνυμα πως «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να (...) αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο».

Εξίσου ενδεικτική είναι και η απάντηση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στην επιστολή που έστειλε την Πέμπτη στον ΟΗΕ και με την οποία απαντά στις τουρκικές αιτιάσεις: Η δήθεν «αυστηρή απάντηση» επί της ουσίας αφήνει παράθυρα στο ιμπεριαλιστικό «παζάρι» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα ΝΑΤΟικά σχέδια λοιπόν και η εμπλοκή της χώρας σε αυτά αποτελούν κίνδυνο - θάνατο για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, κι αυτό ανεξάρτητα από το αν η επιθετικότητα και οι προκλήσεις «επί του πεδίου» εναλλάσσονται με τους «χαλβάδες» και τα «σορόπια» στα τραπέζια των ευρωατλαντικών διευθετήσεων, με τους όποιους προσωρινούς συμβιβασμούς να αποτελούν απλά το «εκκολαπτήριο» για τον επόμενο «αναβαθμισμένο» γύρο ανταγωνισμών και διεκδικήσεων.

Χαρακτηριστικό εδώ είναι και το παράδειγμα του συνυποσχετικού με την Αλβανία για την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο επισκέφτηκε μέσα στη βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών.

Οπως έδειξε το ίδιο διάστημα και η επίσκεψη του Ν. Δένδια στα Τίρανα (όπου άκουσε την Αλβανίδα ομόλογό του να συνδέει το συνυποσχετικό με τις αξιώσεις περί αποζημιώσεων για τους Τσάμηδες), στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις οι συμφωνίες αυτές δεν είναι «δικλίδες ασφαλείας», αλλά γίνονται «σκαλί» για την αναβάθμιση των κινδύνων σε βάρος των λαών.


Έχει διαβαστεί 593 φορές
Σαφέστατο μήνυμα
Επόμενο άρθρο
Σαφέστατο μήνυμα

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 22 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 510 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)