Τρίτη, 23 Ιούλ, 2024

  • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»
  • Γιορτή Πίτας στο Σέλι
  • Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
  • Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ
  •  Τσιάρας σε  Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.
  • ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»1 Γιορτή Πίτας στο Σέλι2 Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»3 Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ4  Τσιάρας σε  Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.5 ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνεκπαιδεύσεις

Συνεκπαιδεύσεις

«Από την άσκηση στο άμεσο χτύπημα»: Μόνο έτσι μπορούν να κωδικοποιηθούν ο βομβαρδισμός της Υεμένης από το Ισραήλ και οι αποκαλύψεις ότι είχε προηγηθεί σχετική «πρόβα» με στρατιωτική συνεκπαίδευση με την Ελλάδα μόλις πριν δύο μήνες. Περισσότερα

Είναι γελασμένοι

από Η Άλλη Άποψη
Είναι γελασμένοι

Η προχτεσινή επίθεση των ΜΑΤ ενάντια σε μέλη συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποτελεί «σινιάλο» προς τους τραπεζίτες και τους εκπροσώπους των «θεσμών» ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της, όπως είναι και η απομείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, προκειμένου αυτές να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αλλωστε, μόλις πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είχε πει ότι «πρέπει να υπάρξει συνεχής και απρόσκοπτη υλοποίηση των πλειστηριασμών» και «άμεσα δρομολόγηση της επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων». Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε στα τέλη Δεκέμβρη του 2017 το νόμο που προβλέπει ότι η κινητοποίηση για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας είναι «ιδιώνυμο» αδίκημα, ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των τραπεζιτών.

Σε εφαρμογή του ίδιου νόμου, μια μέρα μετά την επίθεση στους εργαζόμενους από τα ΜΑΤ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσου Τσιαπλέ και άλλων 6 ατόμων, για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών, που έγινε έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας στις 10 Γενάρη 2018

Πρόκειται για μια «ζωντανή» διαβεβαίωση προς τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, που βρίσκονταν στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις σχετικά με την 4η «αξιολόγηση», ότι «όλα βαίνουν καλώς»... Οτι οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν, τόσο με το «καρότο» των αυταπατών, των προσδοκιών και της αναμονής, όσο και με το συνοδευτικό «μαστίγιο» της καταστολής.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι στην προμετωπίδα της 4ης «αξιολόγησης» είναι και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, με αλλαγές στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, με πρόσχημα την αποκάλυψη των «στρατηγικών κακοπληρωτών», αλλά με πραγματικό στόχο να δυσκολέψουν οι προϋποθέσεις ένταξης σε καθεστώς στοιχειώδους προστασίας για ακόμα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά.

Κυβέρνηση και τράπεζες δεν κρύβουν άλλωστε ότι μέσα στο 2018 σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, ενώ από το 2019 και για τα επόμενα έτη, ο αριθμός αυξάνεται στους 40.000 ετησίως. Είναι φανερό ότι στα 130.000 ακίνητα που θα βγουν στο «σφυρί» την επόμενη τετραετία, με δεδομένη τη χαλάρωση ακόμα κι αυτής της υποτυπώδους προστασίας που υπάρχει σήμερα, περιλαμβάνονται χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών που θα αλλάξουν χέρια.

Γι' αυτό θωρακίζουν τη νομοθεσία ενάντια σε όσους διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς. Γι' αυτό καθιστούν «ιδιώνυμο» αδίκημα την κινητοποίηση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Αν ο στόχος τους ήταν να «καθαρίσουν» με τις βίλες των μεγαλοοφειλετών, δεν θα έπαιρναν τέτοια μέτρα.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να ενταθεί η πάλη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερα συνδικάτα, εργαζόμενους και φορείς. Οσο πιο έντονα ξεδιπλώνονται οι αντεργατικές επιδιώξεις και σχεδιασμοί, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν με οργάνωση της πάλης στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές.

Παράλληλα με την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών, να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να μη δεχτούν να πληρώσουν αυτοί την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, όπως έκαναν ήδη μια και δυο φορές, πληρώνοντας τις ανακεφαλαιοποιήσεις των λεγόμενων συστημικών τραπεζών.

Οσα μέτρα εκφοβισμού και καταστολής κι αν επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου» στους τόπους δουλειάς, δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Και είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με αυταρχικές πρακτικές θα εκφοβίσουν το λαό.

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής 2 Μάρτη 2018

Έχει διαβαστεί 431 φορές
«Ηθικό πλεονέκτημα... »
Προηγούμενο άρθρο
«Ηθικό πλεονέκτημα... »
Ποιο έργο;
Επόμενο άρθρο
Ποιο έργο;

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 306 επισκέπτες και 0 μέλη.