Καθώς ολοκληρώνεται μια ακόμα φάση «προσαρμογής» της Ενέργειας - εμπόρευμα στην «απελευθερωμένη» αγορά της παραγωγής και διανομής, ο λαός μπορεί να δει τώρα πιο καθαρά τα ψέματα που του έλεγαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα «οφέλη» που θα αποκόμιζε τάχα από τη στρατηγική της ΕΕ και σ' αυτόν τον τομέα.Τη στρ... Περισσότερα
Εχουν και αλλού χρέη και ελλείμματα...
από Η Άλλη Άποψη
Τα χρέη και τα ελλείμματα δεν είναι Ελληνικό «προνόμιο» όπως θέλουν ορισμένοι να μας πείσουν. Γεννιούνται από την ίδια την λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας και επομένως απαιτούν ριζικά διαφορετική πολιτική για να αντιμετωπιστούν.
Στο 89,2% του συνολικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε η μάζα με τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη στο τέλος του 2016, ενώ καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί για διαμόρφωση του χρέους μέχρι το 60%. Ταυτόχρονα, τα εμφανιζόμενα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών εμφανίζονται στο 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Τα εν λόγω στοιχεία ανακοινώθηκαν χτες από τη Γιούροστατ, η οποία, μεταξύ άλλων, επικύρωσε και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) σε σχέση με τη διαμόρφωση παραμέτρων του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2016:
Το συνολικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται σε 10,75 τρισ. ευρώ. Η Γερμανία συμμετέχει στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ποσοστό 29,1% (3,13 τρισ. ευρώ), η Γαλλία με 20,8% (2,24 τρισ.) και η Ιταλία με 15,6% (1,67 τρισ.). Συνολικά στην ΕΕ, το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 14,8 τρισ. ευρώ, δηλαδή η Ευρωζώνη κατέχει το 72,5%.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας (175,9 δισ.), μετά και την κατρακύλα των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με τη σχετική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, υποχώρησε στο 1,63% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη φτάνουν στα 9,6 τρισ. ευρώ (89,2% του ΑΕΠ), ενώ στο σύνολο της ΕΕ στα 12,4 τρισ. ευρώ (83,5% του ΑΕΠ). Το κρατικό χρέος της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 314,9 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, τα μεγαλύτερα ποσοστά έχουν ως εξής: Ελλάδα 179%, Ιταλία 132,6%, Πορτογαλία 130,4%, Κύπρος 107,8%, Βέλγιο 105,9%.
Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, 4 κράτη - μέλη της ΕΕ εμφανίζονται με ποσοστά τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τις Ισπανία (-4,5%), Γαλλία (-3,4%), Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο (από -3%).