Τρίτη, 11 Μάι, 2021

  • Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ημαθίας
  • Στο 12% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έξι μήνες μετά την έναρξη...
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αποδέχεται ευθύνη του Δημοσίου για τυχόν βλάβες από εμβολιασμό
  • Σε τροχιά ανόδου οι ληξιπρόθεσμοι φόροι
  • Μπράβο στα κορίτσια!
  • Στο Βέρμιο με το "SOS Βέρμιο", Κυριακή 16/5/2021
Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ημαθίας1 Στο 12% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έξι μήνες μετά την έναρξη...2 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αποδέχεται ευθύνη του Δημοσίου για τυχόν βλάβες από εμβολιασμό3 Σε τροχιά ανόδου οι ληξιπρόθεσμοι φόροι4 Μπράβο στα κορίτσια!5 Στο Βέρμιο με το "SOS Βέρμιο", Κυριακή 16/5/20216

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πατέντα στην ... κοροϊδία

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν μετά από τρία εκατομμύρια θύματα της πανδημίας στον πλανήτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ...«θυμήθηκε» ότι απαιτούνται «έκτακτα μέτρα» και προανήγγειλε ότι επεξεργάζεται την κατάθεση πρότασης για μια προσωρινή «άρση» της πατέντας στα εμβόλια, οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, με πιο χαρακτηριστική την κόντρα εντός ... Περισσότερα

«Εκρηκτική» ατζέντα

από Η Άλλη Άποψη
«Εκρηκτική» ατζέντα

Με την Κίνα και τη Ρωσία να κυριαρχούν στην ατζέντα, ολοκληρώθηκε χτες η σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, δίνοντας μια πρώτη γεύση για όσα πρόκειται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που θα γίνει αρχές Δεκέμβρη στο Λονδίνο.

Ο κυνισμός με τον οποίο ο γγ του ΝΑΤΟ περιέγραψε τις «απειλές» από τη σταθερή οικονομική και στρατιωτική ανέλιξη της Κίνας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι «ανησυχίες» που επαναλαμβάνονται από σύνοδο σε σύνοδο για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ρωσίας, αλλά και οι αντιθέσεις που παραμένουν άσβεστες στο εσωτερικό της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, είναι στοιχεία της «μεγάλης εικόνας», που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στο λαό.

Αναλαμβάνοντας ρόλο εμπροσθοφυλακής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό σε Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, εκθέτοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Η υπογραφή της νέας «Αμυντικής Συμφωνίας» με τις ΗΠΑ καθιστά τη χώρα «προκεχωρημένο φυλάκιο» στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όχι μόνο επειδή αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, αλλά και επειδή μετατρέπεται σε κόμβο προώθησης ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη Μαύρη Θάλασσα και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπως γίνεται για παράδειγμα με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αποκαλυπτικό μάλιστα για το μέγεθος της εμπλοκής και των κινδύνων για το λαό είναι το γεγονός ότι μαζί με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που επιστρατεύονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τίθεται στην υπηρεσία των δολοφονικών σχεδιασμών και όλος ο κρατικός μηχανισμός - νοσοκομεία, υπηρεσίες, πολιτική προστασία κ.λπ. - όπως έδειξε και η προχτεσινή ΝΑΤΟική άσκηση στη Λάρισα, με σενάριο τον τραυματισμό Αμερικανού στρατιώτη και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της πόλης.

Αντίστοιχα, οι προειδοποιήσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση, από το πρόσφατο φόρουμ στην Ουάσιγκτον, να σκεφτεί καλά την ανάπτυξη των οικονομικών της σχέσεων με την Κίνα και να αποφύγει συνεργασίες που βάζουν σε κίνδυνο την αμερικανοΝΑΤΟική «ασφάλεια» (π.χ. δίκτυο 5G), είναι ενδεικτικές του ναρκοπεδίου στο οποίο κάθεται ο λαός όσο σφίγγει η μέγγενη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Καθόλου τυχαία, μιλώντας προχτές για το ρόλο της Κίνας, ο γγ του ΝΑΤΟ προέβλεψε ότι σύντομα θα είναι «η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», ότι έχει ήδη «τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό» και ότι «επενδύει πολλά σε σύγχρονες αμυντικές δυνατότητες (...) που επηρεάζουν την ασφάλειά μας». Είναι φανερό δηλαδή ότι η Κίνα απειλεί την οικονομική και στρατιωτική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, του βασικότερου πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, όμως, οι «εταίροι» των Αμερικανών στην Ευρώπη δεν έχουν όλοι την ίδια στάση απέναντι στην Κίνα, υπερασπιζόμενοι ο καθένας τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα. Σε αυτούς απευθυνόταν ο Στόλτενμπεργκ όταν προειδοποιούσε από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της «οικονομικής ευημερίας», ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να αμυνθεί μόνη της, χρειάζεται οπωσδήποτε το ΝΑΤΟ» και ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας χρειάζεται μεν να ενισχυθεί, αλλά όχι προς αντικατάσταση του ΝΑΤΟ, ούτε προς αυτονόμηση της ΕΕ.

Ολα αυτά είναι ενδεικτικά της έντασης στη «διατλαντική σχέση», που συνυπάρχει βέβαια με το παζάρι, όσο κι αν προσπαθεί ο Στόλτενμπεργκ να παρουσιάσει την εικόνα μιας συμμαχίας που «έχει μόνο δυναμώσει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, συνεχίζοντας να παρέχει ασφάλεια σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ολοένα και περισσότερες μεταβλητές προστίθενται στην «εξίσωση» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιβεβαιώνοντας ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στις άλλες συμμαχίες των ιμπεριαλιστών και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα βρώμικα σχέδιά τους μόνο «ασφάλεια» και «σταθερότητα» δεν προσφέρουν στο λαό...

Έχει διαβαστεί 96 φορές
Επικίνδυνα μέτρα
Προηγούμενο άρθρο
Επικίνδυνα μέτρα
Απλοχεριά στο κεφάλαιο
Επόμενο άρθρο
Απλοχεριά στο κεφάλαιο

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος Ν 0-1 μποφόρ

Τρίτη, 11 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 12 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1149 επισκέπτες και 1 μέλος.