Τετάρτη, 04 Δεκ, 2024

  • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία του λαού της πόλης μετά τα εγκαίνια που έγιναν ...με τυμπανοκρουσίες!
  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ με ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ: «Ανοιχτοί δίαυλοι» και «συναίνεση» με βάση τα προτάγματα του κεφαλαίου ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απορρίπτει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού
  • Όπερα και Μόδα: Ένα εμβληματικό σκηνικό από τον Τάσο Πρωτοψάλτου στη Βέροια
  • "ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" του Αλέκου Χατζηκώστα (βιβλιοκριτική)
  •  Συζητούν την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου σε Πρότυπα Λύκεια
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία του λαού της πόλης μετά τα εγκαίνια που έγιναν ...με τυμπανοκρουσίες!1 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ με ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ: «Ανοιχτοί δίαυλοι» και «συναίνεση» με βάση τα προτάγματα του κεφαλαίου ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απορρίπτει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού3 Όπερα και Μόδα: Ένα εμβληματικό σκηνικό από τον Τάσο Πρωτοψάλτου στη Βέροια4 "ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" του Αλέκου Χατζηκώστα (βιβλιοκριτική)5  Συζητούν την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου σε Πρότυπα Λύκεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βολική σιγή

Βολική σιγή

«Σιγήν ιχθύος» τηρούν ακόμα και σήμερα όλα τα κόμματα για την πρόταση νόμου των 630 συνδικάτων που προβλέπει την επαναφορά των ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τους μισθούς.Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ και αποτελεί απάντηση στην κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν ακόμα νό... Περισσότερα

Επανάσταση 1821: Πώς καθιερώθηκε ο γιορτασμός της 25ης Μαρτίου

από Η Άλλη Άποψη
Επανάσταση 1821: Πώς καθιερώθηκε ο γιορτασμός της 25ης Μαρτίου

Πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος πρότεινε το 1834 την καθιέρωση εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σε υπόμνημα το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου. Το έγγραφο του Κωλέττη, τότε υπουργού Εσωτερικών, έχει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου (2 Φεβρουαρίου) 1835 και προτείνει στον Όθωνα τη θέσπιση εορτασμών με πανελλήνιους αγώνες παρόμοιους με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας.

Οι εορτασμοί που πρότεινε ο Κωλέττης περιλάμβαναν διαγωνισμούς στις τέχνες και τα γράμματα και σε διάφορα αγωνίσματα. Θα γίνονταν στην Τρίπολη, την Αθήνα, την Ύδρα και το Μεσολόγγι, εκ περιτροπής μέσα σε μία τετραετία, όπως στην αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί, οι Πυθικοί κτλ.

Μετά την επίσημη καθιέρωση του εορτασμού to 1838, και ιδίως το 1841, έγινε προσπάθεια οικειοποίησης της επετείου από την αντιπολιτευόμενη αντι-οθωνική μερίδα, με ιδιωτικούς εορτασμούς στους οποίους προβαλλόταν ιδιαίτερα η μορφή του Κοραή. Η εορτή συνέχισε να είναι αντικείμενο κομματικών και τοπικιστικών αντιπαραθέσεων: ιδιαίτερες αντιδράσεις προκάλεσε το 1846 και 1847 η απόφαση του πρωθυπουργού Κωλέττη για την πραγματοποίηση επίσημης τελετής στον τάφο του ρουμελιώτη οπλαρχηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη στο Φάληρο, καθώς θεωρήθηκε ότι οδηγούσε σε ταύτιση της Επανάστασης με ένα πρόσωπο.

Έως το 1875 ο στρατός βρισκόταν παρατεταγμένος κατά μήκος της διαδρομής της βασιλικής πομπής από τα ανάκτορα προς την εκκλησία και αντίστροφα. Το 1875 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρέλαση του στρατού μπροστά από τα ανάκτορα, πρακτική τρέχουσα από τα μέσα του αιώνα σε δημόσιες γιορτές στη Γαλλία και τα γερμανικά κράτη. Την επόμενη χρονιά, αν και δεν πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση εξαιτίας βροχής, δίπλα στο στρατό παρατάχθηκε και μία πανεπιστημιακή φάλαγγα.

Η πρωιμότερη αναφορά για μαθητική παρέλαση εντοπίζεται το 1899. Τα σχολεία είχαν παραταχθεί και κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1924, όταν ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία. Τα επόμενα χρόνια την παρέλαση του στρατού πλαισίωναν και πρόσκοποι και μαθητές στρατιωτικών σχολών. Το 1932 τα σχολεία της Αθήνας παρέλασαν μπροστά από επισήμους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μαζί με τους προσκόπους, τη «φρουρά της πόλης» και τις «εθνικιστικές οργανώσεις». Από το 1936 η μαθητική παρέλαση, που έγινε μπροστά από τον βασιλιά Γεώργιο και τον Μεταξά, πήρε επίσημο χαρακτήρα. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά οι παρελάσεις μαθητών και φαλαγγιτών (μελών της ΕΟΝ) προσέλαβαν μεγάλη σημασία και συνδέθηκαν με τη στρατιωτική παρέλαση. Η πρακτική των μαθητικών παρελάσεων εξακολούθησε κατά την εμφυλιοπολεμική περίοδο και έπειτα έως και μετά τη μεταπολίτευση.

 


Έχει διαβαστεί 455 φορές
Η νέα κρίση που έρχεται
Προηγούμενο άρθρο
Η νέα κρίση που έρχεται

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 343 επισκέπτες και 0 μέλη.