Κυριακή, 19 Μάι, 2024

  • Η Νέα Αριστερά για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η κυβέρνηση να «κοντύνει» αποφασιστικά και αυτό μπορεί να γίνει με πιο δυνατό ΚΚΕ
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
  • Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)
  • Νίκος Ανδρουλάκης από την Ημαθία: "Οι αγρότες νιώθουν εγκαταλελειμένοι"
  • Ν.Τ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ:  Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη
Η Νέα Αριστερά για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η κυβέρνηση να «κοντύνει» αποφασιστικά και αυτό μπορεί να γίνει με πιο δυνατό ΚΚΕ2 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια3 Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)4 Νίκος Ανδρουλάκης από την Ημαθία: "Οι αγρότες νιώθουν εγκαταλελειμένοι"5 Ν.Τ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ:  Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα «λεφτόδεντρα» για το κεφάλαιο τα «ποτίζει» με αβάσταχτες θυσίες ο λαός

Με σπασμένα τα φρένα η ακρίβεια «σαρώνει» το λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη φοροληστεία.Κι ενώ ο πρωθυπουργός βλέπει ...βελτιωμένες τις τιμές στα ράφια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα από πέρυσι τον Απρίλη (2023) σημειώθηκαν: Στο λάδι (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρ... Περισσότερα

Εφιάλτη για τον λαό προβλέπουν τα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2023!

από Η Άλλη Άποψη
Εφιάλτη για τον λαό προβλέπουν τα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2023!

Εναν εφιάλτη για τον λαό προβλέπουν τα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2023 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία και οι επενδύσεις να συνεχίσουν να «τρέχουν» «με ρυθμούς 10% κατά μέσο όρο ετησίως, υποστηριζόμενες από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων».

Δηλαδή, από τα «πακέτα» στους ομίλους που θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι λαοί. Ολα αυτά με προϋπόθεση ότι «οι εξελίξεις στο μισθολογικό κόστος θα διατηρήσουν τα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκαν την τελευταία δεκαετία». Θα διατηρήσουν δηλαδή τους μισθούς στον πάτο, την ώρα που ο πληθωρισμός θα «τρέχει» και θα «αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας», με νέο κρεσέντο αντεργατικών μέτρων.

Αλλη προϋπόθεση είναι να συνεχίζεται «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", ιδιαίτερα όσων αφορούν θεσμικές παρεμβάσεις που υποβοηθούν την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών». Την παραπέρα δηλαδή εμπορευματοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας. Μια τρίτη προϋπόθεση είναι να συνεχιστούν «η επιτάχυνση της μετάβασης σε πράσινη ενέργεια και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας». Η πολιτική δηλαδή που βυθίζει βαθιά τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και στους κινδύνους από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Βάζει κι άλλους «όρους» η Τράπεζα της Ελλάδας. Οπως να ενισχυθεί «η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, ώστε να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», με «παραπέρα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Δηλαδή, με μαζικούς πλειστηριασμούς και εκβιασμούς στα λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης, «οι εισοδηματικές ενισχύσεις για τον μετριασμό των πληθωριστικών επιπτώσεων θα πρέπει να είναι στοχευμένες και προσωρινού χαρακτήρα (...) χωρίς να μεταβάλλεται η περιοριστική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής». Που σημαίνει ότι τα όποια ψίχουλα για τη «διαχείριση» των κοινωνικών αντιδράσεων και της φτώχειας, θα είναι πάντα κοστολογημένα και θα επιβαρύνουν την άλλη τσέπη του λαού, όπως ακριβώς προβλέπει και η «ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Έχει διαβαστεί 435 φορές

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 866 επισκέπτες και 0 μέλη.