Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024

  • ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS
  • Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές
  • “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή  της εργατικής ζωής και του αγώνα
  • 10ο αντάμωμα Τριλοφιωτών
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ
  •  Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» παρουσιάζεται στη Βέροια
ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS1 Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές2 “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή  της εργατικής ζωής και του αγώνα3 10ο αντάμωμα Τριλοφιωτών4 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ 5  Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» παρουσιάζεται στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ατομική ευθύνη μόνο

Για ...μέτρα ενόψει του καύσωνα στα σχολεία υποτίθεται έκανε λόγο η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, οριοθετημένα όμως στο πλαίσιο των «δυνατοτήτων» (βλ. κόστος), δίνοντας το «πράσινο φως» στους δήμους για να κλείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας όπου αυτές οι «δυνατότητες» δεν υπάρχουν, όπως και έκαναν σωρηδόν...Το υπουργείο Παιδείας έκα... Περισσότερα

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: «Απογειώνεται» η ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών, η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

από Η Άλλη Άποψη
ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: «Απογειώνεται» η ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών, η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων
Την «απογείωση» της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαδικασίες που ανοίγουν δρόμο στην παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στους ψηφοφόρους από κάθε είδους μηχανισμούς, σφράγισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και σε επόμενη για τις εθνικές εκλογές.

Την ανακοίνωση έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο, διευκρινίζοντας ότι αυτή η τελείως διάτρητη διαδικασία της επιστολικής ψήφου θα ισχύει όχι μόνο για τους κατοίκους του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και για όσους κατοικούν εντός Ελλάδας!

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιστορική τομή», λέγοντας ότι «εμπλουτίζεται και αλλάζει η εκλογική διαδικασία», ενώ ως πρόσχημα επικαλέστηκε την ανάγκη να χτυπηθεί τάχα η αποχή - την οποία βέβαια στην πραγματικότητα πυροδοτούν εντελώς διαφορετικοί λόγοι. Αλλωστε η κυβέρνηση, που τώρα κόπτεται δήθεν για αυτούς που δεν μπορούν να ψηφίσουν, στις τελευταίες εκλογές απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ να μπορούν να ψηφίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι του Τουρισμού στους τόπους όπου εργάζονται, όπως και σειρά άλλων μέτρων για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων.

Σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο σύστημα ανάδειξης ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, με μία ενιαία περιφέρεια, καθώς για την εκλογή «τον πρώτο λόγο έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε κόμματος».

Η επιστολική ψήφος είναι μια διαδικασία που μόνο το ΚΚΕ έχει καταγγείλει επανειλημμένα, προειδοποιώντας για τους τεράστιους κινδύνους αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος. Αλλωστε οι πρώτες αντιδράσεις χτες από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν θετικές και απλά ζήτησαν να μάθουν και τις λεπτομέρειες.

Μερικές από αυτές ανακοίνωσε αργότερα χτες η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Είπε ότι στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται η συζήτηση και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση.

«Το πλαίσιο αφορά μόνο ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα. Δεν αφορά εθνικές εκλογές, αλλά θα συζητηθεί», είπε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για το επόμενο βήμα. Ισχυρίστηκε δε ότι «πρόκειται για ένα βήμα για την άρση των προβλημάτων προσβασιμότητας. Κατά κόρον η επιστολική ψήφος εξυπηρετεί τις κατηγορίες των πολιτών που έχουν κάποια δυσκολία μετακίνησης στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα», την ώρα που ολοφάνερα άλλες είναι οι στοχεύσεις και οι επικίνδυνοι δρόμοι που ανοίγουν. Να σημειωθεί ότι πρέπει να δηλωθεί από τους ψηφοφόρους 40 μέρες πριν η επιθυμία να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, και η δήλωση για την επιστολική ψήφο θα γίνεται μέσω του gov.gr.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι «το πεδίο εμβέλειας προς το παρόν αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων για τους μαθητές». Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι φάκελοι θα σταλούν 20 μέρες πριν τις εκλογές, το αργότερο. Η αποστολή θα γίνει από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, για να καλυφθεί και η μεγαλύτερη διάρκεια. Η επιλογή των αναδόχων θα γίνει με δημόσια πρόσκληση και συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως 5 μέρες για την εγγυημένη παράδοση. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει: Φάκελο επιστροφής ψήφου, φάκελο ψηφοφορίας, ψηφοδέλτιο, έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο για την υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι υποτίθεται ότι θα έχουν γνώρισμα, για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν. Ο εκλογέας θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου με δική του ευθύνη. Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνει ατελώς και η επιστροφή θα είναι ατελώς για τον παραλήπτη, σίγουρα για τους εντός επικρατείας.

Στην πρώτη όψη θα έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων. Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος, με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας, όπου θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο το οποίο θα προσμετρηθεί.Έχει διαβαστεί 229 φορές

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 381 επισκέπτες και 0 μέλη.