Παρασκευή, 30 Ιούλ, 2021

  • Στέφανος Ντούσκος: Χρυσός στο μονό σκιφ της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
  • Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ: Συνέντευξη έδωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΕΥΑΒ για την ορθολογική χρήση του νερού
  • «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: «Με τρίμηνες προσλήψεις και με τιμωρητικές διατάξεις δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία»
  • Αυξάνεται εκ νέου η πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά προέχει η «ατομική ευθύνη»...
  • O Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, για την απευθείας αγορά οικοπέδου ως χώρο δημοτικού σχολείου:  «Δαπάνη για αγορά κτιρίου “Τσαλέρα” 0€»
Στέφανος Ντούσκος: Χρυσός στο μονό σκιφ της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο1 Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ: Συνέντευξη έδωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΕΥΑΒ για την ορθολογική χρήση του νερού3 «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: «Με τρίμηνες προσλήψεις και με τιμωρητικές διατάξεις δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία»4 Αυξάνεται εκ νέου η πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά προέχει η «ατομική ευθύνη»...5 O Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, για την απευθείας αγορά οικοπέδου ως χώρο δημοτικού σχολείου:  «Δαπάνη για αγορά κτιρίου “Τσαλέρα” 0€»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υπερμνημόνιο

Υπερμνημόνιο

«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σήμερα με την κύρωση της σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου δηλαδή που έρχεται να δέσει νέες «αλυσίδες» στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.«Η χώρα μεταμορφώνεται» λέει η ΝΔ, «πρόκειται για ιστορική τομή στην ΕΕ» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για τα 32 δισεκατομμύρια ... Περισσότερα

«Εθνικό σχέδιο» του κεφαλαίου

από Η Άλλη Άποψη
«Εθνικό σχέδιο» του κεφαλαίου

Μετά το πρόσφατο «καβγαδάκι» που έστησαν ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για το... πώς θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα η αντεργατική επίθεση για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, οι «κοινωνικοί εταίροι» ετοιμάζονται αύριο, υπό την ομπρέλα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, να παρουσιάσουν «κοινή δήλωση» για το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο».

Σε μια προσπάθεια να «ξαναφρεσκάρουν» το χρεοκοπημένο «κοινωνικό διάλογο», την «κοινωνική συναίνεση» στους αντεργατικούς στόχους των μονοπωλίων, την απάτη ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη από την οποία να βγαίνουν κερδισμένοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εργαζόμενοι, η ΟΚΕ και οι «κοινωνικοί εταίροι» πασπαλίζουν το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» με τη γνωστή απατηλή χρυσόσκονη, λέγοντας ότι στόχος του είναι «μια Ελλάδα που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική συνοχή, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη»...

Μια ματιά βέβαια στους άξονες του εν λόγω σχεδίου είναι αποκαλυπτική: Είναι ένας προς έναν οι στόχοι του κεφαλαίου για τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του, στόχοι που προϋποθέτουν όχι μόνο τη μονιμοποίηση των αντεργατικών μέτρων της προηγούμενης περιόδου, αλλά και τη γενίκευση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλη την κλίμακα.

Μεταξύ άλλων, οι βασικοί άξονες του «Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου», όπως ήδη παρουσιάστηκαν από την ΟΚΕ, μιλούν για:

-- «Οικονομικό περιβάλλον με δυνατότητα επικερδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας», προϋποθέσεις για το οποίο αποτελούν η διαρκής επίθεση στους μισθούς των εργαζομένων, η ένταση της εκμετάλλευσης, η παραπέρα ενίσχυση της «ευελιξίας».

-- «Διαμόρφωση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος», δηλαδή παροχή νέων φοροαπαλλαγών και «ελαφρύνσεων» στο κεφάλαιο, την ώρα που εντείνονται η αντιλαϊκή φοροληστεία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, ενώ έχει ήδη ψηφιστεί το νέο τσεκούρωμα στο αφορολόγητο.

-- «Δημιουργία μιας εξωστρεφούς οικονομίας», δηλαδή ακόμα μεγαλύτερος προσανατολισμός των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά, συμμετοχή σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ενίσχυση της θέσης τους στο διεθνή ανταγωνισμό, σε βάρος βέβαια των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και με ένταση της εκμετάλλευσης.

-- «Δημόσια διοίκηση σύγχρονη και αποδοτική», δηλαδή ακόμα πιο προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου, με ταυτόχρονη μεγαλύτερη απαλλαγή των μονοπωλίων και του κράτους τους από το «κόστος» της όποιας κάλυψης λαϊκών αναγκών, π.χ. σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.ο.κ.

Το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» είναι από την κορυφή έως τα νύχια το αντεργατικό σχέδιο του κεφαλαίου, γι' αυτό οι άξονές του διαπερνούν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τον «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε και υλοποιεί, διαπερνούν τις θέσεις όλων των αστικών κομμάτων.

Για να «τρέξει» απρόσκοπτα αυτό το σχέδιο και η νέα βάρβαρη επίθεση που φέρνει στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, επιχειρούν συντονισμένα να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου: Η κυβέρνηση νομοθέτησε το νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, αστικά δικαστήρια παίρνουν αποφάσεις ενάντια στο δικαίωμα της οργάνωσης των εργαζομένων, οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καταψήφισαν με πάθος την απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και την πρόταση του ΠΑΜΕ για πανεργατική απεργία για τις Συλλογικές Συμβάσεις, επιτίθενται με προκλητική επιχειρηματολογία στην ίδια την απεργία ως μορφή πάλης, ενώ η εργοδοσία εντείνει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, «εσωτερικούς κανονισμούς» και «αξιολογήσεις».

Μαζί με όλα αυτά επιχειρούν την ενεργό στράτευση των εργαζομένων στο σχέδιο του κεφαλαίου, μέσα από τη λεγόμενη «ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου».

Απάντηση σε αυτήν την επιχείρηση δίνουν οι ταξικές δυνάμεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, που ξεδιπλώνουν ήδη τη δράση τους, με οδηγό τις εργατικές ανάγκες και το αγωνιστικό σχέδιο του ΠΑΜΕ, για την άνοδο της οργάνωσης και της πάλης για αυτές, με αιχμή το κομβικής σημασίας μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουν πλατιά καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, οργανώνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, όπως οι κινητοποιήσεις στις 21 Φλεβάρη ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως η κλαδική απεργία που ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Απέναντι στις «φιέστες» των «κοινωνικών εταίρων», το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δίνει μάχη με κάθε πρόσφορο τρόπο, για να βάλουν μπροστά οι εργαζόμενοι το δικό τους σχέδιο!

Έχει διαβαστεί 262 φορές
Οχι εφησυχασμός
Προηγούμενο άρθρο
Οχι εφησυχασμός

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 26 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 39 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Σάββατο, 31 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 25 ως 39 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 226 επισκέπτες και 0 μέλη.