Της άφιξης Ερντογάν προηγήθηκαν διάφορες ...καφενειακές αναλύσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το τι σηματοδοτεί το «καλό κλίμα» που οι «έγκριτοι» σχολιαστές διέβλεπαν ότι θα ακολουθήσει. Οι μεν έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται περίπου ...ταπεινωμένος στην Ελλάδα, σε μια «δύσκολη περίοδο» για τη χώρα του, εξαιτίας των διεθνών... Περισσότερα
Ευαισθησίες...και κερδισμένοι!
από Η Άλλη Άποψη
Τα τελευταία χρόνια, πριν το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες διατράνωναν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη «απεξάρτησης» όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και των λοιπών κρατών της Ευρώπης, από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Η "Gazprom", δηλαδή το Κρεμλίνο, είναι ένα ξίφος στον λαιμό των συμμάχων και των συνεργατών των ΗΠΑ», είχε δηλώσει πέρυσι από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Κερτ Ντόνελι. Παράλληλα, ακόμα πιο έντονα διατυπωνόταν η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, στο όνομα της οποίας προωθήθηκαν η «πράσινη μετάβαση» και μαζί της η απολιγνιτοποίηση και η επιλογή του φυσικού αερίου ως «στρατηγικού καυσίμου». Πού βρίσκεται η Ευρώπη πλέον; Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν φέτος κατά 60% συνολικά σε σχέση με πέρυσι, προκειμένου να καλυφθεί το κενό του ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς. Το κενό καλύφθηκε με - ακριβότερο - LNG από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ακόμα και τη Ρωσία (!) και την Κίνα, που για πρώτη φορά έγινε εξαγωγέας LNG, καθώς εισάγει πλέον μεγαλύτερες και φτηνότερες ποσότητες αερίου από τη Ρωσία.
Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες φυσικά είναι το πρόσχημα, καθώς μόνο η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG στα 50 bcm ετησίως στην ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται - σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Food & Water Action Europe - πως θα αυξήσει τις εκπομπές ρύπων σε 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως, «που ισοδυναμεί περίπου με 100 εργοστάσια άνθρακα». Με λίγα λόγια δηλαδή, ο μετασχηματισμός του «ενεργειακού χάρτη» στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε αύξηση όχι μόνο των τιμολογίων του ρεύματος και της θέρμανσης για τον λαό, αλλά και των εκπομπών ρύπων, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η «πράσινη μετάβαση». Κερδισμένο βγαίνει το μεγάλο κεφάλαιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της «Total Energies», η οποία αγοράζει και πουλάει τόσο αμερικανικό όσο και ρωσικό LNG στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ανακοινώνει για το πρώτο εξάμηνο του 2022 καθαρά κέρδη 5,7 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 86% σε σχέση με πέρσι.