Πανηγυρικό τόνο δίνει η κυβέρνηση στην έναρξη του προγράμματος «Σπίτι Μου ΙΙ», ενώ ως απόδειξη για την επιτυχία του παρουσιάζει τις πολλές αιτήσεις που έχουν γίνει και οι οποίες το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια και συνολικά στο ασήκωτο κόστος στέγασης. Οσ... Περισσότερα
Και νέα δώρα της κυβέρνησης στους μεγαλοεργοδότες
από Η Άλλη Άποψη
Η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, το πάγωμα του κατώτερου μισθού και την επόμενη τριετία και η εξασφάλιση για τις επιχειρήσεις σχεδόν κατά 1/4 φθηνότερου «εργατικού κόστους», είναι τα πλούσια πρωτοχρονιάτικα δώρα της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο.Το αντεργατικό πακέτο παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ. Σε ένα πραγματικό ντελίριο, εκφράζοντας ευθέως τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τους διαβεβαίωσε πως «εμείς στο υπουργείο Εργασίας και, γενικότερα, η κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να μην υπάρξει καμιά ολιγωρία ή υπαναχώρηση σε σχέση με τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας».
Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, αφορά αποκλειστικά σε μεγάλους ομίλους και τα μονοπώλια, με προσωπικό πάνω από 150 εργαζόμενους, αφού μόνο εκεί ισχύει ακόμα το υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις. Σε αυτούς τους ομίλους - τράπεζες, πρώην ΔΕΚΟ, αλυσίδες εμπορίου - κάνει αβάντα η κυβέρνηση.Ο Γ. Βρούτσης, με μεγάλη δόση ικανοποίησης, ομολόγησε ακόμα: «Γι' αυτό το λόγο, με το νόμο 4093/2012, προσαρμόσαμε το κόστος αποζημίωσης απόλυσης, συγκλίνοντας στα μέσα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών».Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, δεν επιβάλλονται από τη συγκυρία του μνημονίου, αλλά είναι στρατηγικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.
Το δεύτερο «δώρο» της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις είναι η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, συνολικά κατά 5 ολόκληρες μονάδες, που θα τους εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Μετά τη μείωση κατά 1,1 μονάδες, θα ακολουθήσει σταδιακά μέχρι το 2016 επιπλέον μείωση κατά 3,9 μονάδες. Η μείωση αυτή, που θα επιβαρύνει το ΙΚΑ και θα το οδηγήσει σε οριστική χρεοκοπία, θα αρχίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «στοχευμένα» από τους «νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας» και τους «μακροχρόνια άνεργους». Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν ακόμα έναν γύρο απολύσεων παλιών εργαζομένων και την αντικατάστασή τους με «νέους», που εκτός από μικρότερο κατώτερο μισθό (510 ευρώ μεικτά), θα έχουν και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Αυτό πρακτικά είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να φυτοζωεί, αφού πλέον το 20% των μισθωτών απασχολείται με εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, γεγονός για το οποίο κομπορρημονεί ο Γ. Βρούτσης. Το ίδιο ευχαριστημένος έδειξε και με το γεγονός ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας την τριετία 2012 - 2014 θα μειωθεί κατά 23%, αντί του 15% που ήταν ο στόχος του μνημονίου.
Να λοιπόν πως είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη το μεγάλο κεφάλαιο είναι πάντα κερδισμένο, με μεγάλο χαμένο τον κόσμο της εργασίας, τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου, τους εργαζόμενους!