Τετάρτη, 04 Οκτ, 2023

  • Δήλωση υποψ. Περιφερειάρχη Σ. Αβραμόπουλου για τη στήριξη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας
  • ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΖΑΧΑΡΗ: «Όμορφη πόλη είναι η πόλη χωρίς φτώχεια και ανεργία»!
  • Το Νόμπελ Φυσικής 2023 στους Πιερ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ
  • ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
  • Θέμα στατικότητας της Αγίας Σοφίας θέτει Τούρκος καθηγητής
  • Σε παραγωγικό κλίμα οι συναντήσεις του υποψ. Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη με ανώτερα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο
Δήλωση υποψ. Περιφερειάρχη Σ. Αβραμόπουλου για τη στήριξη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας1 ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΖΑΧΑΡΗ: «Όμορφη πόλη είναι η πόλη χωρίς φτώχεια και ανεργία»!2 Το Νόμπελ Φυσικής 2023 στους Πιερ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ3 ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 4 Θέμα στατικότητας της Αγίας Σοφίας θέτει Τούρκος καθηγητής5 Σε παραγωγικό κλίμα οι συναντήσεις του υποψ. Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη με ανώτερα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κριτήριο ψήφου

Μισθοί και συντάξεις ουσιαστικά «στον πάγο», πληθωρισμός που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, φορομπηξία στα ύψη για να διασφαλίζονται τα πλεονάσματα και η «δημοσιονομική σταθερότητα». Και από την άλλη ...ζεστό χρήμα «με ουρά» για να τονώνονται οι επενδυτικοί σχεδιασμοί των επιχειρηματικών ομίλων.Αυτά προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού πρ... Περισσότερα

«Κοροϊδία pass» για τα λαϊκά νοικοκυριά

από Η Άλλη Άποψη
«Κοροϊδία pass» για τα λαϊκά νοικοκυριά
Με έναν επικοινωνιακό καταιγισμό προεκλογικού χαρακτήρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τα ψίχουλα των επιδομάτων που μοιράζει και δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα μίας - δυο ημερών, ως μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και καύσιμα... Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν τρία προγράμματα επιδότησης για την αντιμετώπιση, δήθεν, της «ενεργειακής φτώχειας», τα οποία βέβαια όταν τελικά καταβληθούν στους δικαιούχους θα εξαϋλωθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα, σε λειτουργία βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το λεγόμενο «power pass», δηλαδή την «επιστροφή χρημάτων» από τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση μέσω των φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης κάνει λόγο για επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων προχωρήσουν τις αιτήσεις τους, βέβαια η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, αφού το ανώτατο ποσό επιδότησης θα λάβουν όσοι είχαν πολύ υψηλές καταναλώσεις, άρα και πολύ υψηλούς λογαριασμούς, κυρίως δηλαδή επαγγελματικά τιμολόγια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών θα λάβουν πίσω μερικά ευρώ.

Η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή του 60% των επιπλέων χρεώσεων κι αφού έχουν αφαιρεθεί από αυτό το ποσό οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί στο τιμολόγιο. Για παράδειγμα, μια οικιακή κατανάλωση περί τις 1200 Kwh με ρήτρα αναπροσαρμογής 240 ευρώ και έκπτωση περίπου 150 ευρώ θα πάρει επιστροφή 54 ευρώ και κάπου εκεί γύρω θα κινηθούν τα ποσά για το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών συνδέσεων που βρίσκονται γύρω από το συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης.

Σήμερα επίσης αναμένονται και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επιδότηση καυσίμων. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, αναμένεται ότι για το diesel κίνησης η επιδότηση θα παραμείνει στην αντλία, ενώ για τη βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του «fuel pass» μέσω της γνωστής πλατφόρμας. Ενδεχομένως να αυξηθεί και λίγο το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους, όμως και πάλι θα έχουμε να κάνουμε για πενταροδεκάρες της τάξης των 20-30 ευρώ τον μήνα.

Τέλος από χτες άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «επιδότηση» ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για χρηματοδοτικό πρόγραμμα που το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν και αφορά την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με σύγχρονες, χαμηλότερης καταναλώσεις. Η αίτηση αφορά την αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία και όσοι ενταχθούν θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη να αγοράσουν τις νέες συσκευές και μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Βέβαια, η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά οικογενειακό μέλος κάτω των 5.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής, από 5.000 έως 10.000 ευρώ θα λάβουν το 45%, από 10.000 έως 20.000 ευρώ το 35% και άνω των 20.000 ευρώ το 30%. Η επιδότηση αφορά στην τιμή της ηλεκτρικής συσκευής σε μετρητά, ενώ όποιος επιλέξει πρόγραμμα αγοράς με δόσεις θα επωμιστεί το σύνολο του κόστους των τόκων. Επιπλέον, από την πρώτη μελέτη της ρύθμισης, τα λαϊκά νοικοκυριά θα μπουν σε μια περιπέτεια, αφού θα πρέπει πρώτα να γίνει μία δαπάνη για τον έλεγχο της συσκευής και στη συνέχεια να κριθεί εάν μπορεί και πόσο να επιδοτηθεί η αγορά νέας.

Ενδεχομένως το πρόγραμμα να ωφελήσει τα νοικοκυριά με πιο υψηλά εισοδήματα, καθώς τα πιο χαμηλά δύσκολα να βρουν το σύνολο του ποσού για να αγοράσουν τοις μετρητοίς έτσι μεγάλο μέρος της επιδότησης θα το «ροκανίσουν» οι τραπεζικοί τόκοι, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μεγάλοι όμιλοι εισαγωγής και πώλησης ηλεκτρικών συσκευών θα κάνουν «πάρτι» με το συνολικό πακέτο 150 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά τίθεται στη διάθεσή τους, δίχως να αποκλείονται οι γνωστές τεχνικές αύξησης των τιμών ενόψει της επιδότησης.

Έχει διαβαστεί 560 φορές
Ούτε για ζήτω!
Προηγούμενο άρθρο
Ούτε για ζήτω!

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 257 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)