Σάββατο, 27 Νοέ, 2021

  • ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Κουρελιάζει το πανεπιστημιακό πτυχίο προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων
  • Η αναγκαία μετάφραση!
  • Τάσος Σιδηρόπουλος: «Οι παλινωδίες φέτος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πάρα πολλές»
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Μεγαλύτερος κίνδυνος επιμόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ονομάστηκε «Όμικρον»
  • Τάσος Μπαρτζώκας: Η ανάδειξη της Ημαθίας ως τουριστικού προορισμού στο επίκεντρο!
  • ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ & ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Κουρελιάζει το πανεπιστημιακό πτυχίο προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων1 Η αναγκαία μετάφραση!2 Τάσος Σιδηρόπουλος: «Οι παλινωδίες φέτος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πάρα πολλές»3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Μεγαλύτερος κίνδυνος επιμόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ονομάστηκε «Όμικρον»4 Τάσος Μπαρτζώκας: Η ανάδειξη της Ημαθίας ως τουριστικού προορισμού στο επίκεντρο!5 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ & ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και τα χιονοδρομικά;

Τα παλιότερα χρόνια υπήρχε μεγάλη συζήτηση για τα Χιονοδρομικά του νομού μας (Σελίου και 3-5 Πηγάδια) και δικαιολογημένα γιατί ήταν η «βαριά βιομηχανία» μας, ιδιαίτερα τις εορταστικές περιόδους. Τα τελευταία όμως χρόνια- και δεν κάνουμε λόγο μόνο για την περίοδο της πανδημίας- η κατάσταση προκαλεί θλίψη και αρνητικού χαρακτήρα συζητήσε... Περισσότερα

Lockdown στην πολιτική τους!

από Η Άλλη Άποψη
Lockdown στην πολιτική τους!

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ένα νέο lockdown ...μέσα στο lockdown, για να εκτονώσει την πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι ομολογία των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί τον λαό η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αυτή η πολιτική, που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, ευθύνεται για το σημερινό χάλι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, που κάνει υγειονομικούς, ασθενείς και συνολικά τον λαό να αγανακτούν και να φωνάζουν ότι «δεν πάει άλλο»!

Το νέο lockdown αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε έκτακτα κάποιο μέτρο για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την πίεση στο σύστημα της Υγείας από την πανδημία, να θωρακίσει την υγεία του λαού, παρά τους απανωτούς περιορισμούς που έχει επιβάλει τον τελευταίο χρόνο, απορρίπτοντας επιδεικτικά τις διεκδικήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων.

Ο χρόνος που κερδήθηκε, ειδικά στο πρώτο κύμα, δεν αξιοποιήθηκε για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά για την καλύτερη οργάνωση της επίθεσης στο λαό, με τα σχεδόν 100 νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, πολλά από αυτά για την άμεση ή έμμεση ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το νέο lockdown ως αναπόφευκτο για να ελεγχθεί η πανδημία, την ώρα που δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση εκεί που υπάρχει πραγματικά το πρόβλημά, καθ' ομολογία των επιστημόνων, αλλά και κυβερνητικών στελεχών: Στους χώρους δουλειάς.

Εκεί όπου η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη και ο ιός μεταφέρεται στη συνέχεια μέσα στην οικογένεια. Εκεί όπου τα κρούσματα κουκουλώνονται και η ιχνηλάτηση σταματάει το πολύ δυο μέτρα μακριά από το εξακριβωμένο κρούσμα. Εκεί όπου τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας προβλέπουν επιστροφή στη δουλειά πριν καν συνέλθει ο εργαζόμενος από την αρρώστια του.

Εκεί όπου η μεταφορά από και προς την εργασία γίνεται με μέσα - σαρδελοκούτια. Εκεί όπου οι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, όχι μόνο λόγω της έλλειψης προσωπικού και μέσων, αλλά και εξαιτίας των κυβερνητικών κατευθύνσεων να αφεθεί η αγορά να «αυτορρυθμιστεί» σε ό,τι αφορά ακόμα και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Αλλωστε, ακόμα κι εκεί που προηγήθηκαν αυστηρά lockdown, όπως στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική, οι ίδιοι οι επιστήμονες της επιτροπής που έχει διορίσει η κυβέρνηση εξέφραζαν ανησυχία για την αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αποδίδοντάς την στην κινητικότητα των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους, μιας και πρόκειται για περιοχές με εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους απ' όλο το Λεκανοπέδιο. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οι χώροι δουλειάς παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης ακόμα και σε συνθήκες γενικευμένων περιορισμών στην κυκλοφορία.

Προτεραιότητα επομένως στη διαχείριση της πανδημίας, στην Ελλάδα, στην ΕΕ και παντού, έχουν οι «αντοχές της οικονομίας» και η στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων. Γι' αυτό τα πάντα ζυγίζονται στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο: Οι προσλήψεις στα νοσοκομεία, το κόστος των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα γενικευμένα ή τοπικά lockdown, το ανοιγόκλεισμα των σχολείων κ.ο.κ. Αυτή είναι η εξίσωση πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση.

Ακόμα και σε χώρες που εξετάζεται η ταχύτερη άρση των περιορισμών, με κριτήριο την ανάκαμψη της οικονομίας, θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των θυμάτων, τουλάχιστον μέχρι να επενεργήσει ο μαζικός εμβολιασμός, αφού καμιά επιπλέον παρέμβαση δεν προβλέπεται για τους κρισιμότερους κρίκους στην αλυσίδα της διασποράς, θεωρώντας απαγορευτικό το κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Το δίλημμα λοιπόν δεν είναι «lockdown ή έξαρση της πανδημίας, ανεξέλεγκτα κρούσματα και θάνατοι», όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, κουνώντας το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης» στο λαό, ενοχοποιώντας ακόμα και τις δίκαιες διεκδικήσεις του ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού. Ούτε το δίλημμα είναι «περισσότεροι ή λιγότεροι περιορισμοί», όπως παρουσιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, που αγωνιούν εξίσου με την κυβέρνηση για τις «αντοχές της οικονομίας» και υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική στην Υγεία.

Το πραγματικό δίλημμα είναι: Διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση, ή με κριτήριο τις ανάγκες του λαού; Σε αυτό το δίλημμα την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός, δυναμώνοντας την πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων και της ζωής του, κάνοντας lockdown στην πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο και την κερδοφορία του!


Έχει διαβαστεί 354 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος Ν 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 8 ως 16 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 ως 14 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 252 επισκέπτες και 0 μέλη.