Του Αλέκου Χατζηκώστα *Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η συμπυκνωμένη εικόνα ενός συστήματος που σαπίζει, την ίδια ακριβώς ώρα που οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες στη χρεοκοπία και στον αφανισμό.Πιάστηκαν στα πράσα οι «εγγυητές της διαφάνειας»Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφήμιζε ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, με τον... Περισσότερα
Μαχητική αλληλεγγύη στον αγωνιστή κουβανικό λαό
από Η Άλλη Άποψη
Του Αλέκου Χατζηκώστα *
Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την επίθεσή τους στη σοσιαλιστική Κούβα. Παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την παγκόσμια κατακραυγή, οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν αίρουν το παράνομο και ανήθικο εμπάργκο που στοχεύει στον στραγγαλισμό της κουβανικής οικονομίας, αλλά το κλιμακώνουν. Με το γελοίο πρόσχημα ότι η Κούβα είναι μια χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία, επιβάλλουν πλήρη αποκλεισμό στις προμήθειες πετρελαίου και καταδικάζουν τον κουβανικό λαό σε συνθήκες απόλυτης ενεργειακής φτώχειας, με όλες τις σκληρές συνέπειες που έχει αυτό στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των Κουβανών εργαζομένων.
Η εργατική τάξη και ο λαός της Κούβας αντιμετωπίζουν με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια τον οικονομικό στραγγαλισμό και τις αφόρητες προκλήσεις, αρνούμενοι να υποταχθούν στη θέληση των ιμπεριαλιστών. Αρνούνται να εγκαταλείψουν τον επαναστατικό δρόμο που ελεύθερα έχουν επιλέξει.
Ο λαός της Κούβας αντιστέκεται και δεν παραδίδεται. Αλλά, τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται την αλληλεγγύη και την υποστήριξη όλων των προοδευτικών ανθρώπων, και πάνω απ' όλα χρειάζεται την αλληλεγγύη και την υποστήριξη του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Η Κουβανική Επανάσταση πέρασε μέσα από φωτιά και σίδερο!
Φέτος συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από τη νίκη του ένοπλου αγώνα, όταν ο στρατός των Κουβανών επαναστατών ανέτρεψε τη λαομίσητη δικτατορία του Μπατίστα και μπήκε θριαμβευτικά στην Αβάνα, με επικεφαλής τον Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα, τον Γενάρη του 1959.
Η Κουβανική Επανάσταση αποτέλεσε την πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο και απέδειξε πως οι λαοί με την πάλη τους έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να καθορίσουν την πορεία της πατρίδας τους με βάση τα συμφέροντα του λαού της.
Η επαναστατική εξουσία έθεσε τα θεμέλια για κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα στην Εργασία, στη Μόρφωση, στην Υγεία, στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, που στερούνται ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι και οι λαοί στην αμερικανική ήπειρο και σε άλλες περιοχές.
Η Κουβανική Επανάσταση στήριξε με ανιδιοτέλεια και θυσίες τα απελευθερωτικά κινήματα άλλων λαών στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική κ.α. Η Κούβα συνεχίζει να στηρίζει διεθνιστικά τους λαούς του κόσμου, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας με τις Ιατρικές Μπριγάδες "Χένρι Ριβ", παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προκαλεί ο αποκλεισμός. Γι' αυτό έχει τη συμπάθεια και τη στήριξη εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, όπως και του ελληνικού λαού.
Απαιτούμε:
Να τερματιστεί τώρα ο βάρβαρος ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα!
Να διαγραφεί η Κούβα από την κατάπτυστη λίστα των ΗΠΑ περί "κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας".
Η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά για τον τερματισμό του εγκληματικού αποκλεισμού.
Κάτω τα χέρια από την Κούβα!
Ο λαός της Ημαθίας έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις τα τελευταία χρόνια με την Κούβα. Να θυμίσουμε τις επισκέψεις τα τελευταία χρόνια των δύο τελευταίων πρεσβευτών της Κούβας στην περιοχή μας τις συναντήσεις με φορείς και την ομιλία σε εκδηλώσεις, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων αλληλεγγύης, καθώς και την επίσκεψη της κόρη του ΤΣΕ Αλέιδα Γκεβάρα. Τώρα χρειάζεται να εκφραστεί από τους φορείς της περιοχής η έμπρακτη υλική αλληλεγγύη μας.