Δευτέρα, 22 Απρ, 2024

  • Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
  • Υπερπροβολή
  • «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως
  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας
  • Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας
  • Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά1 Υπερπροβολή 2 «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως3 Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας4 Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας5 Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τελικά σε ποιους δίνει λεφτά η Ε.Ε;

Του Αλέκου Χατζηκώστα Για μία ακόμη φορά ενόψει ευρωεκλογών από μια σειρά κόμματα που ζητούν τη ψήφο μας αναπαράγεται το ουσιαστικά χρεοκοπημένο επιχείρημα για τα λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε και του τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχαν. Η ιστορία κρατά δεκαετίες από εκείνη τη περίοδο πριν την ένταξη στη τότε ΕΟΚ που μας έταζαν ότι «θα τρ... Περισσότερα

Μπαρούτι στον ΙνδοΕιρηνικό

από Η Άλλη Άποψη
Μπαρούτι στον ΙνδοΕιρηνικό

Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν πρόσθεσε καύσιμη ύλη στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, επιβεβαιώνοντας ότι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό δεν είναι καθόλου δύσκολο μια σπίθα να εξελιχθεί σε πυρκαγιά. Η μάχη για την υπεράσπιση της πρωτοκαθεδρίας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα κάνει τις ΗΠΑ ακόμα πιο επιθετικές απέναντι στην Κίνα και σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη - πρόκληση στην Ταϊβάν.

Οσο κι αν γίνεται προσπάθεια, στον απόηχο των κινεζικών αντιδράσεων, να παρουσιαστεί η επίσκεψη ως «προσωπική επιλογή» της Πελόζι, και χωρίς να παραγνωρίζονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Κίνας, η Αμερική προωθεί με όλους τους τρόπους τη στρατηγική κλιμάκωσης απέναντι στον βασικό της ανταγωνιστή.

«Ακόμα και καθώς ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν συνεχίζεται, θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη - και αυτή τίθεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας...», είχε δηλώσει μόλις τον περασμένο Μάη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν. Επανέλαβε μάλιστα τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επέμβασης της Κίνας στο νησί.

Ετσι, η επίσκεψη Πελόζι, η πρώτη σε τέτοιο υψηλό επίπεδο μετά από πολλά χρόνια, έρχεται ως επιστέγασμα της αμερικανικής πολιτικής στον Ινδο-Ειρηνικό, που κλιμακώνει τον στρατιωτικό και οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα. Πέρα από την ενίσχυση των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι επίσης η θωράκιση και διεύρυνση των συμμαχιών που θα βάζουν ανάχωμα στην Κίνα και στα συμφέροντά της.

Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν τη δημιουργία του «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό » (IPEF), ενός νέου σχήματος «οικονομικής συνεργασίας», αλλά και τη διεύρυνση αντίστοιχων δράσεων του σχήματος Quad, το οποίο δεσμεύτηκε να διαθέσει πάνω από 50 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για επενδύσεις σε υποδομές της περιοχής.

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ ενισχύουν διαρκώς τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κορεατική Χερσόνησο, με ανάπτυξη «στρατηγικών μέσων». Στην προσπάθεια του Πεκίνου να επιταχύνει από την πλευρά του την αναβάθμιση των στρατιωτικών συνεργασιών στον Νότιο Ειρηνικό και ευρύτερα στην περιοχή, αλλά και να προσεταιριστεί την Ινδία, οι ΗΠΑ απαντούν με σχέδια για ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ», που θα περιλάβει και την «Ινδο-Ειρηνική ασφάλεια», με ξεκάθαρο μέτωπο στη στρατιωτική αναβάθμιση της Κίνας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που κλιμακώνεται, ως πεδίο αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, οι σκληρές αντιθέσεις για τα ζητήματα της Ενέργειας, η ένταση των εξοπλισμών και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών απ' όλα τα κράτη, οι εστίες έντασης που προκύπτουν κάθε τόσο σε περιοχές όπως η Κεντροδυτική Ασία, η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η περιοχή του Κόλπου, η αντιπαράθεση που δυναμώνει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, είναι όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας που σηματοδοτούν την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με βασικό αυτόν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αυτήν τη βαριά αλυσίδα έχουν δέσει στα πόδια των λαών και τους σέρνουν ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη επικίνδυνων σχεδίων για τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, που αντιπαρατίθενται για τη διανομή σφαιρών επιρροής και αγορών, πηγών και δρόμων της Ενέργειας και του εμπορίου. Γι' αυτά τα συμφέροντα προετοιμάζουν τους λαούς να χύσουν ακόμα και το αίμα τους, στο ισχυρό ενδεχόμενο να πάρουν οι ανταγωνισμοί τα χαρακτηριστικά μιας πιο γενικευμένης στρατιωτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε στρατόπεδα κρατών.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, ο Ινδο-Ειρηνικός και η Ουκρανία δεν βρίσκονται «μακριά» από τη χώρα μας, που με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου χώνεται όλο και πιο βαθιά στα επικίνδυνα σχέδια και τους ανταγωνισμούς. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Κάνουν επιτακτική την ανάγκη να μιλήσει ο λαός, δυναμώνοντας τώρα τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, ενάντια στις ξένες βάσεις και την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού έξω από τη χώρα.


Έχει διαβαστεί 438 φορές
Στην πρώτη δεκάδα!
Προηγούμενο άρθρο
Στην πρώτη δεκάδα!

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 365 επισκέπτες και 0 μέλη.