Πέμπτη, 01 Ιούν, 2023

  • Τι απάντησε ο Ν. Βούτσης στην «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» για το ζήτημα της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ν.Δ
  • Συνέντευξη Ν. Βούτση στη Βέροια: Βασικός στόχος η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων
  • Στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις 7 και 8 Ιουνίου
  • 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας
  • Κάλεσμα της Ν.Ε Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
  • Παρουσίαση βιβλίου "Μινώταυρος" του Δημήτρη Στεφανάκη στη Βέροια
Τι απάντησε ο Ν. Βούτσης στην «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» για το ζήτημα της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ν.Δ1 Συνέντευξη Ν. Βούτση στη Βέροια: Βασικός στόχος η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων2 Στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις 7 και 8 Ιουνίου3 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας4 Κάλεσμα της Ν.Ε Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ5 Παρουσίαση βιβλίου "Μινώταυρος" του Δημήτρη Στεφανάκη στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Θαύμα;

Θαύμα;

Τα 18,5 με 19 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδα του Τουρισμού το 2023, ανέφερε ο Β. Κικίλιας στηριζόμενος σε εκτιμήσεις «ειδικών». Σίγουρα αυτοί που χαίρονται είναι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί και τουριστικοί όμιλοι, που ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη... Περισσότερα

Μπαρούτι στον ΙνδοΕιρηνικό

από Η Άλλη Άποψη
Μπαρούτι στον ΙνδοΕιρηνικό

Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν πρόσθεσε καύσιμη ύλη στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, επιβεβαιώνοντας ότι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό δεν είναι καθόλου δύσκολο μια σπίθα να εξελιχθεί σε πυρκαγιά. Η μάχη για την υπεράσπιση της πρωτοκαθεδρίας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα κάνει τις ΗΠΑ ακόμα πιο επιθετικές απέναντι στην Κίνα και σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη - πρόκληση στην Ταϊβάν.

Οσο κι αν γίνεται προσπάθεια, στον απόηχο των κινεζικών αντιδράσεων, να παρουσιαστεί η επίσκεψη ως «προσωπική επιλογή» της Πελόζι, και χωρίς να παραγνωρίζονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Κίνας, η Αμερική προωθεί με όλους τους τρόπους τη στρατηγική κλιμάκωσης απέναντι στον βασικό της ανταγωνιστή.

«Ακόμα και καθώς ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν συνεχίζεται, θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη - και αυτή τίθεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας...», είχε δηλώσει μόλις τον περασμένο Μάη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν. Επανέλαβε μάλιστα τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επέμβασης της Κίνας στο νησί.

Ετσι, η επίσκεψη Πελόζι, η πρώτη σε τέτοιο υψηλό επίπεδο μετά από πολλά χρόνια, έρχεται ως επιστέγασμα της αμερικανικής πολιτικής στον Ινδο-Ειρηνικό, που κλιμακώνει τον στρατιωτικό και οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα. Πέρα από την ενίσχυση των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι επίσης η θωράκιση και διεύρυνση των συμμαχιών που θα βάζουν ανάχωμα στην Κίνα και στα συμφέροντά της.

Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν τη δημιουργία του «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό » (IPEF), ενός νέου σχήματος «οικονομικής συνεργασίας», αλλά και τη διεύρυνση αντίστοιχων δράσεων του σχήματος Quad, το οποίο δεσμεύτηκε να διαθέσει πάνω από 50 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για επενδύσεις σε υποδομές της περιοχής.

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ ενισχύουν διαρκώς τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κορεατική Χερσόνησο, με ανάπτυξη «στρατηγικών μέσων». Στην προσπάθεια του Πεκίνου να επιταχύνει από την πλευρά του την αναβάθμιση των στρατιωτικών συνεργασιών στον Νότιο Ειρηνικό και ευρύτερα στην περιοχή, αλλά και να προσεταιριστεί την Ινδία, οι ΗΠΑ απαντούν με σχέδια για ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ», που θα περιλάβει και την «Ινδο-Ειρηνική ασφάλεια», με ξεκάθαρο μέτωπο στη στρατιωτική αναβάθμιση της Κίνας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που κλιμακώνεται, ως πεδίο αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, οι σκληρές αντιθέσεις για τα ζητήματα της Ενέργειας, η ένταση των εξοπλισμών και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών απ' όλα τα κράτη, οι εστίες έντασης που προκύπτουν κάθε τόσο σε περιοχές όπως η Κεντροδυτική Ασία, η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η περιοχή του Κόλπου, η αντιπαράθεση που δυναμώνει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, είναι όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας που σηματοδοτούν την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με βασικό αυτόν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αυτήν τη βαριά αλυσίδα έχουν δέσει στα πόδια των λαών και τους σέρνουν ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη επικίνδυνων σχεδίων για τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, που αντιπαρατίθενται για τη διανομή σφαιρών επιρροής και αγορών, πηγών και δρόμων της Ενέργειας και του εμπορίου. Γι' αυτά τα συμφέροντα προετοιμάζουν τους λαούς να χύσουν ακόμα και το αίμα τους, στο ισχυρό ενδεχόμενο να πάρουν οι ανταγωνισμοί τα χαρακτηριστικά μιας πιο γενικευμένης στρατιωτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε στρατόπεδα κρατών.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, ο Ινδο-Ειρηνικός και η Ουκρανία δεν βρίσκονται «μακριά» από τη χώρα μας, που με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου χώνεται όλο και πιο βαθιά στα επικίνδυνα σχέδια και τους ανταγωνισμούς. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Κάνουν επιτακτική την ανάγκη να μιλήσει ο λαός, δυναμώνοντας τώρα τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, ενάντια στις ξένες βάσεις και την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού έξω από τη χώρα.


Έχει διαβαστεί 390 φορές
Στην πρώτη δεκάδα!
Προηγούμενο άρθρο
Στην πρώτη δεκάδα!

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 02 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 ως 26 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 03 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 17 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 218 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)