Παρασκευή, 08 Δεκ, 2023

  • Χρήστος Τουμανίδης, ποιητής: « Η Ποίηση είναι τρόπος ζωής»
  • Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης
  • Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία
  • Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»
  • Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
  • Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ
Χρήστος Τουμανίδης, ποιητής: « Η Ποίηση είναι τρόπος ζωής»1 Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης2 Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία3 Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»4 Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο5 Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Καφενειακές αναλύσεις...

Της άφιξης Ερντογάν προηγήθηκαν διάφορες ...καφενειακές αναλύσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το τι σηματοδοτεί το «καλό κλίμα» που οι «έγκριτοι» σχολιαστές διέβλεπαν ότι θα ακολουθήσει. Οι μεν έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται περίπου ...ταπεινωμένος στην Ελλάδα, σε μια «δύσκολη περίοδο» για τη χώρα του, εξαιτίας των διεθνών... Περισσότερα

Νέα «ρεκόρ» με σχεδόν 8.000 απολύσεις τη μέρα!

από Η Άλλη Άποψη
Νέα «ρεκόρ» με σχεδόν 8.000 απολύσεις τη μέρα!

Ολα τα ρεκόρ έσπασαν οι απολύσεις το 2022 φτάνοντας τον αριθμό 2.838.458. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων, τουλάχιστον από το 2013 που δημιουργήθηκε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και καταγράφει τον συγκεκριμένο δείκτη.

Αυτό σημαίνει ότι τον χρόνο που έφυγε, κάθε μέρα στη χώρα μας 7.776 μισθωτοί έχαναν τη δουλειά τους, ενώ κάθε μήνα ο αριθμός τους ανερχόταν σε 236.538, απόδειξη ότι οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας το σκληρό αντεργατικό πλαίσιο μπορούν να απολύουν τους εργαζόμενους κατά βούληση και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.

Ο αριθμός των απολύσεων ξεπερνά κατά περίπου 500.000 ακόμα και τον συνολικό αριθμό των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (2,3 εκατ.), επιβεβαιώνοντας την τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, αλλά και την ανυπαρξία οποιασδήποτε προστασίας των θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, αν και το συνολικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων είναι θετικό για το 2022 κατά 70.977 θέσεις, εντούτοις ο αριθμός αυτός είναι και πάλι ο μικρότερος από το 2013 και σχεδόν ο μισός σε σύγκριση με το 2021 που το θετικό ισοζύγιο ανήλθε στις 133.082 θέσεις εργασίας, κι αυτό παρά την άνοδο του ΑΕΠ που διαφημίστηκε ως ...δείκτης των «καλών» θέσεων εργασίας.

Είναι δε ενδεικτικό ότι σχεδόν μία στις δύο προσλήψεις που έγιναν μέσα στο 2022, ήταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 2.911.305 προσλήψεων μόνο οι 1.486.631 (51,06%) συμβάσεις ήταν πλήρους απασχόλησης, που όμως ένα μέρος τους ήταν και αυτές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είχαν ημερομηνία λήξης. Αντίστοιχα, 1.152.426 (39,59%) προσλήψεις ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και ακόμα 272.248 (9,35%) με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Οσον αφορά τον Δεκέμβρη του 2022, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», μόνο το 47,65% των νέων προσλήψεων που έγιναν ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ το 40,97% ήταν μερικής και το 11,38% ήταν με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Οσον αφορά το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων αυτό ήταν θετικό μόνο κατά 8.867 θέσεις εργασίας, καθώς τον ίδιο μήνα έγιναν 204.101 προσλήψεις και 195.234 απολύσεις.


Έχει διαβαστεί 2974 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 271 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)