Πέμπτη, 18 Απρ, 2024

  • Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση
  • «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές
  • «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου
  • Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια
Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση1 «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές2 «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου5 Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή

του Αλέκου ΧατζηκώσταΜε την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε- όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο- το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024 με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους.  Να θυμίσουμε ότι η επίθεση το... Περισσότερα

Νυστέρι στην τσέπη του λαού

από Η Άλλη Άποψη
Νυστέρι στην τσέπη του λαού

Πατώντας πάνω στην αθλιότητα που η πολιτική της - και όλων των προηγούμενων - προκαλεί και στην Υγεία, η κυβέρνηση έχει το θράσος να παρουσιάζει ως ...ανακούφιση και διέξοδο για τους ασθενείς την καθιέρωση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.

Απογειώνοντας μάλιστα την αθλιότητα, ανακοίνωσε και τιμοκατάλογο για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα απογευματινά χειρουργεία, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός - με την ιδιότητα μάλιστα του γιατρού! - διαφήμιζε τη Δευτέρα τις «έξτρα» αμοιβές που θα απολαμβάνουν όσοι υγειονομικοί προφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Μετά τα απογευματινά ιατρεία, όπου επίσης υπάρχει καθορισμένο κοστολόγιο για τον ασθενή και την τσέπη του, έρχονται τώρα τα απογευματινά χειρουργεία, ως ένα επόμενο καθοριστικό βήμα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι συνέπειες και αυτού του μέτρου θα είναι εξοντωτικές για τον λαό και την υγεία του. Οποιος δεν έχει να πληρώσει, θα συνεχίσει να στοιβάζεται στις λίστες των τακτικών χειρουργείων περιμένοντας μάταια τη σειρά του, αφού πολλές επεμβάσεις έχουν αναμονή ετών!

Αντί το κράτος και η κυβέρνηση να κάνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και να εξασφαλίσουν όλες τις αναγκαίες υποδομές, αντί να αυξήσουν τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών και να βελτιώσουν τις συνθήκες της δουλειάς τους, ανοίγουν μια ακόμα μπίζνα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Εξασφαλίζουν μάλιστα εγγυημένη πελατεία στα επί πληρωμή χειρουργεία, αν υπολογίσει κανείς ότι σήμερα εκκρεμούν πάνω από 100.000 επεμβάσεις. Από τα 150.000 περιστατικά που καταγράφονταν στη λίστα μετά την εκκαθάριση, ένα 38% στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα επειδή δεν μπορούσε να περιμένει άλλο.

Από τα εναπομείναντα περιστατικά, 1 στα 4 εκκρεμεί για περισσότερο από έναν χρόνο, το 43% είναι σε αναμονή μέχρι 4 μήνες και το 31% από 4 μήνες έως έναν χρόνο. Οσοι από αυτούς αναγκαστούν να καταφύγουν στα απογευματινά χειρουργεία, θα πληρώσουν από την τσέπη τους «νόμιμο» φακελάκι από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης.

Αναποδογυρίζοντας ξεδιάντροπα την πραγματικότητα, η κυβέρνηση παρουσιάζει τα απογευματινά χειρουργεία ως μέτρο ...ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή είναι φτηνότερα και άρα πιο «ανταγωνιστικά» από τον ιδιωτικό τομέα!

Να πού οδηγεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, με την παράλληλη λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Να γίνεται πιο «ανταγωνιστικός» ο δημόσιος με τα κριτήρια που πουλάει την Υγεία - εμπόρευμα ο ιδιωτικός!

Κι αυτό βέβαια να καταλήγει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση της τσέπης του λαού, είτε με άμεση συμμετοχή στο κόστος της Υγείας, είτε με αύξηση των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τέτοια ...πρόοδο μιλάμε: Να βάζουν τον ασθενή να διαλέξει από ποια τσέπη θα χάσει και σε ποιο νοσοκομείο θα πληρώσει!

Κανείς δεν πρέπει να αποδεχτεί και να νομιμοποιήσει αυτήν την αθλιότητα. Το δημόσιο σύστημα Υγείας πάει από το κακό στο χειρότερο, επειδή η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως «φάρμακο» στη διαλυτική κατάσταση το «φαρμάκι» της πολιτικής που μας έφερε ως εδώ.

Ετσι και τώρα: Στις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, της μαζικής φυγής υγειονομικών και της ανεπάρκειας των υποδομών, που ευθύνονται και για τις τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, η κυβέρνηση «απαντάει» με ...μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, για να απαλλάσσεται ακόμα περισσότερο το κράτος από την ευθύνη της χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας και αυτή να μετατίθεται σχεδόν εξολοκλήρου στους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και αναμονή! Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όποιον τον έφερε η ανάγκη να επισκεφτεί κάποιο νοσοκομείο, ακόμα και για απλά περιστατικά, καταλαβαίνει το «δεν πάει άλλο» που λένε όλο και περισσότεροι υγειονομικοί και ασθενείς.

Η αυριανή πανυγειονομική απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης της πάλης για προσλήψεις και χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Με τον αγώνα όλων μας, να έρθει αποφασιστικά στο προσκήνιο το αίτημα για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με κατάργηση όλων των πληρωμών.


Έχει διαβαστεί 205 φορές
Big Brother
Προηγούμενο άρθρο
Big Brother
Αγώνας όλων!
Επόμενο άρθρο
Αγώνας όλων!

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 719 επισκέπτες και 0 μέλη.