Πέμπτη, 30 Ιούν, 2022

  • Οικονομική ενίσχυση για τις πρώιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, διεκδικεί ο Τάσος Μπαρτζώκας!
  • Καινοτομεί η Π.Ε. Ημαθίας τοποθετώντας απινιδωτές στα κτίρια των υπηρεσιών της
  • ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ
  • Καλωσορίζουμε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Τόλκα στον όμορφο κόσμο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ
  • Τελετή Βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας
  • Η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις της από το «Νησί των Φιδιών»
Οικονομική ενίσχυση για τις πρώιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, διεκδικεί ο Τάσος Μπαρτζώκας!1 Καινοτομεί η Π.Ε. Ημαθίας τοποθετώντας απινιδωτές στα κτίρια των υπηρεσιών της2 ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ3 Καλωσορίζουμε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Τόλκα στον όμορφο κόσμο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ4 Τελετή Βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας5 Η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις της από το «Νησί των Φιδιών»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Απάντηση στον εφησυχασμό

Με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας να γίνονται όλο και πιο εφιαλτικές και τα καθημερινά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, από τη μία καταρρέει κάθε ισχυρισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει τη «λήξη» της πανδημίας πριν από δυο μήνες και από την άλλη επιβεβαιώνονται οι προειδοποιή... Περισσότερα

Οι αυξήσεις στην Ενέργεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα

από Η Άλλη Άποψη
Οι αυξήσεις στην Ενέργεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα
Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει τεράστια ποσά στους ενεργειακούς ομίλους από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και διαμορφώνει το πιο ευνοϊκό γι' αυτούς επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα υποφέρουν υπό το βάρος των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές της Ενέργειας. Ενόψει των θερμών μηνών του καλοκαιρού, που οι απαιτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθούν για τα λαϊκά νοικοκυριά, οι τιμές ηλεκτρισμού παραμένουν στα ύψη κι ενώ η κυβέρνηση αρκείται στο να μοιράζει «ψίχουλα» δίχως πραγματικό αντίκρισμα και να κάνει συστάσεις για... οικονομία στο ρεύμα.

Οι ουρές έξω από τα καταστήματα των ενεργειακών παρόχων για διακανονισμό των υπέρογκων οφειλών αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο και σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα αιτήματα διακανονισμών σήμερα ξεπερνούν σίγουρα τις 100.000. Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, πάνω από τα 200 ευρώ, οι φόβοι για επερχόμενο κύμα αποκοπών παροχής σε σπίτια και μικρά καταστήματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί διακανονισμοί αφορούν προηγούμενη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να μιλούμε πια για οφειλές που συσσωρεύονται η μία πάνω στην άλλη και ζήτημα είναι αν θα μπορούν κάποια στιγμή οι οφειλέτες να τις εξοφλήσουν. Τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αρνούνται να δώσουν επίσημα στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος, όμως σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών του διαχειριστή του δικτύου αλλά και συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, τα αιτήματα αποκοπής ρεύματος που στέλνουν οι πάροχοι μπορεί πλέον να ξεπερνούν και τα 1.000 ημερησίως.

Την ίδια στιγμή, η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα, χτες «έκλεισε» στα 225 ευρώ/MWh και την ίδια στιγμή η μέση τιμή τον Απρίλη έκλεισε στα 246 ευρώ/MWh και τον Μάρτη στα 272 ευρώ/Mwh, αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Αυτές τις τιμές ήδη έχουν αρχίσει να τις λαμβάνουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ηλεκτρισμού τους και τίποτα δεν δείχνει ότι θα αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση απλά παρατηρεί, υπόσχεται και διαχειρίζεται επικοινωνιακά την τεράστια κρίση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση επαίρεται που με το προηγούμενο πακέτο μέτρων μείωσε στα 0,21 ευρώ την τιμή Kwh (είχε ανέλθει τον Φλεβάρη στα 0,23 ευρώ), όταν τον Αύγουστο του 2019 η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,0946 ευρώ/KWh! Μιλάμε δηλαδή για 220% αύξηση σε λιγότερο από δυο χρόνια, η οποία βέβαια ήρθε να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες - συνολικά πάνω από 150% σε μια δεκαετία - που συνόδευσαν όλη την πορεία της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις τιμές των καυσίμων κίνησης, ενώ η λεγόμενη επιδότηση καυσίμων κίνησης (fuel pass), που αντιστοιχεί σε ψίχουλα των 30 - 50 ευρώ, τα οποία δεν φτάνουν ούτε καν για μισό ρεζερβουάρ. Πλέον οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται στα 2,2 ευρώ, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 2,5 ευρώ τις επόμενες βδομάδες και χωρίς επίσης να φαίνεται προοπτική μείωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 2,21 ευρώ, η 100άρα στα 2,36 και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,88 ευρώ/λίτρο. Στις Κυκλάδες η τιμή έχει φτάσει στα 2,38 ευρώ, στην Ευρυτανία στα 2,31 και πολύ κοντά στα 2,3 σε μια σειρά νομούς της Β. Ελλάδας και σε νησιά. Οι αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης αυξάνουν το μεταφορικό κόστος και περνούν με τη σειρά τους στο κόστος βασικών προϊόντων, ροκανίζοντας ακόμη περισσότερο το εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Έχει διαβαστεί 372 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 35 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 36 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 01 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 23 ως 35 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 638 επισκέπτες και 0 μέλη.