Δευτέρα, 29 Νοέ, 2021

  • Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/11
  • Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»
  • Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης
Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...1 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ2 Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/114 Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»5 Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"Ενοικιάζόμενοι" εργαζόμενοι...

Δυστυχώς και στην περιοχή μας εφαρμόζεται ο θεσμός των «ενοικιαζόμενων εργαζόμενων» (ακόμη και σε δημόσιους οργανισμού). Παρά το γεγονός ότι προσφέρουν τα μέγιστα οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος και την αβεβαιότητα, τον φόβο αν τον άλλο μήνα θα έχουν δουλειά. Δίκαιο επομένως το αίτημα για κατά... Περισσότερα

Ορμητήριο και στόχος

από Η Άλλη Άποψη
Ορμητήριο και στόχος

Στην Ουκρανία, στην Ανατ. Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, ο σχεδιασμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη Ρωσία κλιμακώνεται, μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται με το «δάχτυλο στη σκανδάλη», με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς.

Τι κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ; Δίνει γη, νερό κι αέρα, ως ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με τη Σούδα να έχει πάρει «φωτιά», τον εναέριο χώρο και το Αιγαίο να έχουν γίνει «κέντρο διερχομένων» για στρατιωτικές δυνάμεις που ανοίγονται προς τη Μαύρη Θάλασσα, ή στηρίζουν από το Αιγαίο τις επιχειρήσεις τους εκεί.

Η «Σούδα του Βορρά», η Αλεξανδρούπολη, αποδεικνύει τον επιχειρησιακό της ρόλο στα σχέδια πολέμου, με τη διεκπεραίωση ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατ. Ευρώπη, τον έλεγχο της Μ. Θάλασσας και των Στενών. Χιλιάδες Αμερικανοί που βρίσκονται μια ανάσα από την Ουκρανία πέρασαν από εκεί, και άλλοι τόσοι ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή ρίχνει και το τελευταίο «φύλλο συκής» από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που διαπραγματεύτηκαν τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό λιμάνι, υποσχόμενοι μάλιστα «ασφάλεια και σταθερότητα» στο λαό της περιοχής. Δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστος χρόνος για να αποκαλυφθούν τα επικίνδυνα ψέματα και η εγκληματική τους πολιτική.

Από αέρα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί πάνω από τη Μ. Θάλασσα, προσφέροντας κάλυψη στα στρατηγικά βομβαρδιστικά που φτάνουν από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο για να κάνουν «επίδειξη δύναμης». Οργανώνει ταυτόχρονα, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους «συμμάχους», γιγάντιες πρόβες πολέμου όπως η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», «μια ανάσα» από τα καυτά μέτωπα των ανταγωνισμών.

Η αναβαθμισμένη ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς δεν περιορίζεται στο μέτωπο της Ουκρανίας. «Απλώνεται» σε όλη την εμβέλεια δράσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αποστολή πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, με την κυβέρνηση να λέει χωρίς περιστροφές ότι αποτελεί «συνεισφορά στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης». Το ίδιο και η υπογραφή συμφωνιών «αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» με τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, που προβλέπουν την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων για να πολεμήσουν στο πλευρό τους, στο όνομα... των κοινών αξιών!

Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων κομμάτων του «ευρωατλαντικού τόξου», η κυβέρνηση αναβαθμίζει τα διμερή και τριμερή σχήματα στη Μέση Ανατολή, όπως με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, τους κρίκους δηλαδή στην αλυσίδα του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» που φτάνει μέχρι τον Ειρηνικό, ως «ανάχωμα» στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Διευρύνει όμως την εμπλοκή και στους σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια, όπου οι πρόσφατες αποκαλύψεις έδειξαν πως πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητιούνται έως και χάρτες με αλλαγές συνόρων, που θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς, με στόχο να «τρέξουν» παραπέρα τα ευρωατλαντικά σχέδια για την ανακοπή της επιρροής Ρωσίας και Κίνας.

Κάθε βήμα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, στους οποίους η αστική τάξη και τα κόμματά της είναι χωμένοι μέχρι τον λαιμό, φέρνει όλο και πιο κοντά τεράστιους κινδύνους για το λαό, τον κάνει στόχο και όμηρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για πολλαπλασιασμό των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, και επέκταση αυτών που υπάρχουν ήδη, πρέπει να σημάνει συναγερμό.

Από Βορρά προς Νότο, ολόκληρη η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Ο ισχυρισμός ότι έτσι προστατεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι φαιδρός. Οι εξελίξεις ειδικά των τελευταίων χρόνων στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό το αποδεικνύουν περίτρανα, καθώς με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και με όχημα τη «διατλαντική συνοχή» έρχεται ολοένα και πιο κοντά η επικίνδυνη προοπτική της συνεκμετάλλευσης.

Είναι λοιπόν ώρα ετοιμότητας, επαγρύπνησης και αποφασιστικής λαϊκής πάλης: Για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για το ξήλωμα όλων των ξένων βάσεων, την ακύρωση της ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις βάσεις, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Έχει διαβαστεί 327 φορές
«Καίρια» ερωτήματα...
Προηγούμενο άρθρο
«Καίρια» ερωτήματα...
Οι «ειδικοί»...
Επόμενο άρθρο
Οι «ειδικοί»...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 212 επισκέπτες και 0 μέλη.