Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023

  • Το Τσίρκο στη Βιβλιοθήκη
  • Στη Βέροια ο Κώστας Σκανδαλίδης
  • "Αυτόλυκος ο κλέφτης" παρουσίαση βιβλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας
  • Ανακοίνωση ΠΟΕ/ΔΕΥΑ για το κλείσιμο των ΔΕΥΑ
  • Εξαιρέθηκε από τις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων η ΚΕΠΑ Βέροιας
  • Εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων
Το Τσίρκο στη Βιβλιοθήκη1 Στη Βέροια ο Κώστας Σκανδαλίδης2 "Αυτόλυκος ο κλέφτης" παρουσίαση βιβλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας3 Ανακοίνωση ΠΟΕ/ΔΕΥΑ για το κλείσιμο των ΔΕΥΑ4 Εξαιρέθηκε από τις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων η ΚΕΠΑ Βέροιας5 Εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: «Απογειώνεται» η ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών, η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Την «απογείωση» της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαδικασίες που ανοίγουν δρόμο στην παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στους ψηφοφόρους από κάθε είδους μηχανισμούς, σφράγισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση για τις ευ... Περισσότερα

Φοροληστεία και αφαίμαξη

από Η Άλλη Άποψη
Φοροληστεία και αφαίμαξη

Δεν έχει τέλος η φοροληστεία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά έσοδα δείχνουν το μέγεθος της οικονομικής αφαίμαξης των νοικοκυριών. Συνολικά 27,2 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα το πρώτο 6μηνο του 2023 και 2,1 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα είναι τα στοιχεία τα οποία διαφημίζει η κυβέρνηση. Μια κανονική φορολογική ληστεία σε βάρος του λαού. Και τα δύσκολα είναι μπροστά...

Η «υπεραπόδοση» στα φορολογικά έσοδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκτίναξη των έμμεσων φόρων, με την ακρίβεια να σαρώνει το λαϊκό εισόδημα. Φόροι που η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει, προκειμένου να προστατέψει το «ταμείο» του αστικού κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων, την ώρα που αυτοί κυριολεκτικά θησαυρίζουν από την εκτίναξη των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης τα κρατικά έσοδα μέσα σε 6 μήνες ήταν συνολικά 14,269 δισ. ευρώ. Και από αυτά το 95% το πλήρωσαν προφανώς τα λαϊκά νοικοκυριά.

Θυμίζουμε πως ένα από αυτά τα προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης είναι και η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και η αντιμετώπιση του «διαρθρωτικού προβλήματος» των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει έναν ακόμα γύρο φοροληστείας.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πράγμα πάει προς το χειρότερο για τον λαό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Αύγουστο ένα ...10ευρω. Κι ενώ μπροστά βρίσκονται νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και νέα χαράτσια με αυξήσεις στα τιμολόγια (π.χ. για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας») κ.λπ., επιβεβαιώνοντας πως η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» έχει οδηγήσει ανεπίστρεπτα σε ενεργειακή φτώχεια τον λαό, με τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Αλλωστε, εδώ και 14-15 μήνες η τιμή του ρεύματος έχει εκτοξευθεί, ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τις επιδοτήσεις, που στην ουσία ήταν και είναι «ζεστό» χρήμα στους ομίλους της Ενέργειας.

Βέβαια για κάποιους το τοπίο είναι διαφορετικό. Την ίδια στιγμή που ο λαός βιώνει το κύμα ακρίβειας, την αδυναμία να πάρει δεύτερη φορά τη βδομάδα κρέας και γενικά να καλύψει το σύνολο των αναγκών του, κάποιοι θησαυρίζουν. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου, τα σούπερ μάρκετ καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους κατά 10% και με καθηλωμένο τον όγκο πωλήσεων, ενώ χρυσές δουλειές κάνουν οι βιομήχανοι τροφίμων και οι μεγαλοεξαγωγείς, με τις τιμές των τροφίμων να «τρέχουν» με αυξήσεις που τον προηγούμενο μήνα έφτασαν το 12,2% και με νέες ανατιμήσεις να είναι προ των πυλών...

Και κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε ένα καθεστώς μόνιμης φοροασυλίας, όπως οι εφοπλιστές. Που κανονικά και με τον νόμο απολαμβάνουν 50 φοροαπαλλαγές και φορολογούνται... εθελοντικά. `Η οι τραπεζίτες που απολαμβάνουν το καθεστώς των κυβερνήσεων με την «αναβαλλόμενη φορολογία».

Ολα τα παραπάνω, που συνθέτουν τον κλοιό της φοροληστείας και της ακρίβειας στον οποίο θα συνεχίσει να βρίσκεται τα πολλά επόμενα χρόνια το λαϊκό εισόδημα, δείχνουν και την κοροϊδία που κρύβεται πίσω από τις κυβερνητικές διακηρύξεις για «αυξήσεις» στους μισθούς των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, ώστε σε τέσσερα χρόνια με πολλά «εάν και εφόσον» να φτάσει εκεί όπου βρισκόταν... το 2011.

«Οποια πέτρα» λοιπόν κι αν σηκώσει ο λαός, από κάτω βρίσκει τον πραγματικό ένοχο και εχθρό για τις ανάγκες του: Το ίδιο το καπιταλιστικό κέρδος, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα. Εκεί πρέπει να στοχεύσει ο αγώνας, που χρειάζεται τώρα να γίνει ακόμα πιο δυνατός, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση των άδικων έμμεσων και άμεσων φόρων και των χαρατσιών σε τρόφιμα και καύσιμα, διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, μέτρα ουσιαστικής στήριξης του λαϊκού εισοδήματος.


Έχει διαβαστεί 276 φορές
Προδιαγεγραμμένη τραγωδία
Προηγούμενο άρθρο
Προδιαγεγραμμένη τραγωδία
Κατά συρροή
Επόμενο άρθρο
Κατά συρροή

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 290 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)