Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

  • ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού
  • ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης
  • ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα
  • Ατελείωτος κατήφορος
  • Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ
ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού1 ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα2 Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης3 ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα4 Ατελείωτος κατήφορος 5 Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν αλλάζει έτσι η κατάσταση...

Τεράστια προβολή γνωρίζει τις τελευταίες μέρες και στη χώρα μας ο «YouTuber» από την Κύπρο που κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, και μάλιστα τρίτος στη σειρά, πίσω από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Αυτό που προβάλλεται τώρα είναι η δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία ο ίδιος διαπρέπει (και κονομάει...) σ... Περισσότερα

Πογκρόμ πλειστηριασμών και κατασχέσεων ενόψει

από Η Άλλη Άποψη
Πογκρόμ πλειστηριασμών και κατασχέσεων ενόψει
Πογκρόμ πλειστηριασμών, κατασχέσεων και εκβιασμών προς αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει και από τα όσα διαρρέει η κυβέρνηση στον Τύπο, με στόχο να γεμίσουν παραπέρα τα κρατικά ταμεία με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ για τα νέα πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους.


Την ώρα που τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτιναχθεί στα 46 δισ. ευρώ, με τη μεγάλη πλειοψηφία να αφορά τους μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ (54.564 το πρώτο τρίμηνο του έτους χρωστούσαν από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ και 2.313 πάνω από 1 εκατ. ευρώ), η κυβέρνηση, πέρα από κάποια επικοινωνιακά τρικ με τις λίστες όσων χρωστάνε μεγάλα ποσά, «ακονίζει μαχαίρια» για νέα επίθεση στους πάνω από 1,7 εκατομμύρια επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστάνε ποσά έως 10.000 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση διαρρέει πως προτεραιότητα θα έχουν οι «νέες οφειλές», που θεωρούνται υψηλής εισπραξιμότητας, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα μέτρα που ετοιμάζει περιλαμβάνουν επανέλεγχο των οφειλετών που εντάχθηκαν προ εξαμήνου στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και εξαιρέθηκαν από τη λήψη μέτρων λόγω ενεργής ρύθμισης ή δικαστικής απόφασης, έλεγχο των οφειλετών που έχασαν κάποια ρύθμιση για αναγκαστικά μέτρα κ.ά.

Αυτά ενώ τον προηγούμενο μήνα έληξαν και οι προθεσμίες για την ένταξη στις νέες ρυθμίσεις δόσεων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, με ελάχιστους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες να εντάσσονται (μόλις 52.000 από τους δυνητικά 260.000), εξαιτίας των «λεόντειων» όρων αλλά και επειδή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι ήδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση έβγαλε «από τη μύγα ξίγκι», εισπράττοντας 418 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. εκτός ρυθμίσεων.

Θυμίζουμε ότι παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει την «αναμόρφωση» και «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν και τα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, με νέα επέλαση σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και προμετωπίδα την υποτιθέμενη «πάταξη της φοροδιαφυγής», προαναγγέλλοντας ελέγχους για «φοροδιαφυγή» και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις αρχείων του Taxisnet με στοιχεία από ηλεκτρονικές πληρωμές, καταθέσεις, δαπάνες και δάνεια για τους 3,8 εκατ. φορολογούμενους που το 2021 δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «απόχη» δεν χωράει όλους εκείνους που φοροδιαφεύγουν «με τη βούλα του νόμου» τους: Τους εφοπλιστές, που απολαμβάνουν 50 φοροαπαλλαγές και φορολογούνται ...εθελοντικά, τους τραπεζίτες της «αναβαλλόμενης φορολογίας», τους επιχειρηματικούς ομίλους και «επενδυτές», που απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές, τις 10.000 επιχειρήσεις ή το 0,2% των ΑΦΜ που χρωστάνε το 78,2% των ληξιπρόθεσμων χρεών ή 85 δισ. ευρώ, τα οποία η ΑΑΔΕ θεωρεί «ανεπίδεκτα είσπραξης» την ώρα που «βγάζει από τη μύγα ξίγκι» των χρεών της τάξης των 400 ευρώ και κάτω.

Με φόρα στα νέα μνημόνια διαρκείας

Συνολικά, άλλωστε, ο λαός θα συνεχίσει να σηκώνει πάνω από το 95% της φοροληστείας, όπως έδειξαν και τα προχτεσινά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του έτους. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα από τη φοροληστεία ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, και την ίδια περίοδο τα ματωμένα πλεονάσματα εκτοξεύτηκαν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, τρεις φορές πάνω και από τους στόχους!

Την «υπεραπόδοση» της φοροληστείας και των ματωμένων πλεονασμάτων, όπως και την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να επικαλεστεί η κυβέρνηση και ως «εχέγγυο» της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας στα κλιμάκια της ΕΕ που υποδέχεται στις αρχές Σεπτέμβρη, πραγματοποιώντας εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι και το 2027 και για τα μέτρα που θα έρθουν να «κουμπώσουν» με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν και όποτε συμφωνηθεί. Στα σχετικά παζάρια η κυβέρνηση ζητάει μεγαλύτερη «ευελιξία» για την αξιοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων, για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι τα σπασμένα θα κληθεί να τα πληρώσει ο λαός.


Έχει διαβαστεί 215 φορές
Ναύλα
Προηγούμενο άρθρο
Ναύλα
Επένδυση στους αγώνες!
Επόμενο άρθρο
Επένδυση στους αγώνες!

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 345 επισκέπτες και 0 μέλη.