Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

  • ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΤΟ ΕΚΑΒ
  • Σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα στο ... μαντηλάκι της PISA
  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο
  • Ψήφισαν σχεδόν το 50% του νομοσχεδίου της ΝΔ που παραδίδει στα «κοράκια» τα χρεωμένα νοικοκυριά...
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ: Διοργανώνει συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα
  • Ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΤΟ ΕΚΑΒ 1 Σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα στο ... μαντηλάκι της PISA2 Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο3 Ψήφισαν σχεδόν το 50% του νομοσχεδίου της ΝΔ που παραδίδει στα «κοράκια» τα χρεωμένα νοικοκυριά...4 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ: Διοργανώνει συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα5 Ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γάζα, 60 μέρες μετά

Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα

Ποιος θα ωφεληθεί τελικά;

από Η Άλλη Άποψη
Ποιος θα ωφεληθεί τελικά;

Επικοινωνιακή φιέστα στήνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση, με αφορμή τα εγκαίνια των εργασιών κατασκευής του διαδριατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (TAP), παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, αλλά και αξιωματούχων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Αλβανία, Ιταλία), αλλά και της Βουλγαρίας, ως άμεσα ενδιαφερόμενης, λόγω της συμμετοχής της στο διασυνδετήριο αγωγό IGB.

Ο αγωγός ΤΑΡ είναι ένα έργο που υποστηρίζουν θερμά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, καθώς θεωρείται σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, ενισχύονται ισχυρότατα ενεργειακά μονοπώλια τα οποία διαχειρίζονται το έργο: Η βρετανική BP (20%), ηιταλική «Snam SpA.» (20%), η βελγική «Fluxys» (19%), ηισπανική «Enagas» (16%), η ελβετική «Axpo» (5%) και φυσικά ηαζέρικη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR (20%).

Την υλοποίηση του αγωγού στηρίζει ουσιαστικά το σύνολο των εγχώριων αστικών κομμάτων, καθώς εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της ελληνικής αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, στο φόντο βέβαια οξύτατων και επικίνδυνων για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών...

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Shah Deniz II» από το Αζερμπαϊτζάν και, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής, θα καταλήγει στην Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη. Το συνολικό μήκος του θα ανέλθει στα 870 χλμ., εκ των οποίων τα 550 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η μεταφορική του ικανότητα ανέρχεται στα 10 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) το χρόνο με προοπτική να ανέλθει στα 20 bcm σε δεύτερο στάδιο.

Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία «Trans-Adriatic Pipeline AG», σύμφωνα με την οποία η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει τον Ιούνη 2016, με στόχο να λειτουργήσει στις αρχές του 2020.

Η παρουσία στα εγκαίνια και των εκπροσώπων της Κομισιόν, των ΗΠΑ δείχνει πως η κατασκευή ενεργειακών υποδομών, εκείνων δηλαδή των "αρτηριών", όπως τους αποκαλούν, της Ενέργειας, που είναι αναγκαίες για να κινηθούν τα γρανάζια της καπιταλιστικής οικονομίας, συνδέεται με τη συνεχιζόμενη διαπάλη για το ποιος θα ελέγξει τα ενεργειακά αποθέματα, τους δρόμους μεταφοράς τους, τα μερίδια των αγορών. Αυτό δείχνει η παρουσία των εκπροσώπων αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εγκαίνια, όταν είναι γνωστό πως οι ίδιες δυνάμεις (ΕΕ και ΗΠΑ) έκαναν τα πάντα για να μπλοκάρουν τα ανάλογα ρωσικά ενεργειακά σχέδια στα Βαλκάνια, για την απεξάρτηση, όπως ισχυρίζονται, της ΕΕ από τη Ρωσία.

Επιπλέον, τονίζουμε πως, από την κατασκευή του ΤΑΡ, ωφελημένοι θα βγούνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι, και όχι οι εργαζόμενοι. Μόνον όταν ο λαός κατακτήσει πραγματικά τη δική του εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνον χαράζοντας έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και των υποδομών, με την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μόνον τότε τέτοια έργα μπορεί να αξιοποιούνται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία κι όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου κι επιπλέον να μην είναι "εστία" ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τα εγκαίνια του ΤΑΡ δείχνουν ακόμη το πόσο έωλες ήταν οι εκτιμήσεις εκείνων, που υπόσχονταν πως τέτοια έργα θα γίνουν αντικειμενικά παράγοντες για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, και την ειρήνη των χωρών, που εμπλέκονται σ' αυτούς.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα και Αλβανία, όμως αυτό δεν στάθηκε αιτία στο να λυθούν τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, να λυθούν π.χ. τα ζητήματα της ΑΟΖ.

Αντίθετα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως κινούμαστε το τελευταίο διάστημα στην αύξηση των αμφισβητήσεων. Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να επιλύσει τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την προκλητικότητα με την οποία η αστική τάξη της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, εντείνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

 

Έχει διαβαστεί 333 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 401 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)