Κυριακή, 05 Δεκ, 2021

  • Δικηγορικός Σύλογος Βέροιας. Επανεκλέχτηκε ο Φώτης Καραβασίλης
  • Επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Ημαθία
  • Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για την Παιδεία
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/12
  • Οικογενειακά ο Φώτης
  • Ουρά…
Δικηγορικός Σύλογος Βέροιας. Επανεκλέχτηκε ο Φώτης Καραβασίλης1 Επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Ημαθία2 Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για την Παιδεία3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/124 Οικογενειακά ο Φώτης5 Ουρά…6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ: Ψηφίζουν για την εκλογή προέδρου

Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου διεξάγει από το πρωί της Κυριακής το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το οποίο φιλοδοξεί μέσα κι από αυτήν τη διαδικασία να αναβαθμίσει τον ρόλο του στο αστικό πολιτικό σύστημα και στην κυβερνητική εναλλαγή, είτε με τα συνθήματα της «αυτονομίας» είτε με αυτά της συνεργασίας, που λανσάρουν κατά περίπτωση οι έξι υποψήφιοι γ... Περισσότερα

Πού θα βρεθούν τα λεφτά;

από Η Άλλη Άποψη
Πού θα βρεθούν τα λεφτά;

Με «πανηγυρικούς» και «διθυράμβους» παρουσίασε η κυβέρνηση μέσα στη βδομάδα το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το σχέδιο δηλαδή που θα καταθέσει στην ΕΕ για την εκταμίευση των πόρων από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειές της να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι το σχέδιο αυτό μπορεί τάχα να αλλάξει τη χώρα προς όφελος του λαού, παρά τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων που παρουσιάζουν σαν «μάννα εξ ουρανού» το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με τίποτα δεν κρύβεται πως το σχέδιο αυτό φέρει τη «σφραγίδα» του κεφαλαίου και των στόχων του και σηματοδοτεί για τον λαό νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του.

 Η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα που παρουσιάζουν το Ταμείο Ανάκαμψης ως περίπου ένα «ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο», κρύβουν το πού θα «βρεθούν» τα χρήματα αυτά, τα πάνω από 750 δισ. σε επίπεδο ΕΕ, από τη στιγμή που «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

Απάντηση: Από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και από δάνεια με «εγγύηση» της ΕΕ, έναντι μελλοντικών εισπράξεων. Ολα αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών σε βάθος πολλών δεκαετιών.

Ο κρατικός προϋπολογισμός θα αποτελέσει τον ενδιάμεσο κρίκο για τις ενισχύσεις - μεταβιβάσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, σε μια εξέλιξη που οδηγεί στην περαιτέρω απογείωση του κρατικού χρέους που φορτώνεται στις πλάτες του λαού.

Η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα - μέχρι το 2058 - θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ (μετά το 2027), με τη μορφή, μεταξύ άλλων, νέων «ιδίων πόρων», αυξημένων «εθνικών συνεισφορών» κ.λπ., που σημαίνουν νέα χαράτσια και βάρη στους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτεται το γεγονός ότι τα διάφορα «αναπτυξιακά» ταμεία και οι μηχανισμοί υπερβαίνουν τη σημερινή συγκυρία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις της πανδημίας αξιοποιούνται ως καταλύτης για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο σε συνθήκες κρίσης.

Ενώ ο γενικός κανόνας εστιάζει σε ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 50% του επενδυτικού πλάνου, έναντι 30% τραπεζικού δανεισμού και μόλις 20% ίδιας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, δίνοντας «μια καλή γεύση» για την εγγυημένη κερδοφορία που θα απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τον «λογαριασμό» να πηγαίνει στον λαό.

Έχει διαβαστεί 399 φορές
Στο ίδιο έργο θεατές
Προηγούμενο άρθρο
Στο ίδιο έργο θεατές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 7 ως 14 °C
Άνεμος Β 0-3 μποφόρ

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 562 επισκέπτες και 0 μέλη.