Παρασκευή, 21 Ιαν, 2022

  • ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
  • Διεύθυνση Β'Θμιας Εκπαίδευσης: Κοπή Βασιλόπιτας
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Νέα απεργία στις 25 Γενάρη
  • Σε 170.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στον εφυσυχασμό
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μήνυμα στην Άγκυρα για «ανοιχτούς διαύλους»
  • Αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι .Σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο!
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ1 Διεύθυνση Β'Θμιας Εκπαίδευσης: Κοπή Βασιλόπιτας2 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Νέα απεργία στις 25 Γενάρη3 Σε 170.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στον εφυσυχασμό4 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μήνυμα στην Άγκυρα για «ανοιχτούς διαύλους»5 Αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι .Σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαίμαξη

Αφαίμαξη

Κατά 10,4% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εξαιτίας της ακρίβειας, σύμφωνα με στοιχεία μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη (13,7%) στις περιπτώσεις εργαζομένων με μερική απασχόληση. Είναι φανερό ότι ο συνδυασμός των μισθών πείνας - με ευθύνη όλων διαχρονικά τω... Περισσότερα

Προδιαγεγραμμένη πορεία...

από Η Άλλη Άποψη

Η προπαγανδιστική μηχανή της συγκυβέρνησης δουλεύει πυρετωδώς, προκειμένου να αμβλύνει αντιδράσεις από ένα κομμάτι εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων που πίστεψαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο προς όφελος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Ετσι διαβάζουμε αυτές τις μέρες πως ο συσχετισμός είναι αρνητικός και τον υποτίμησε η κυβέρνηση, πως το κύριο ζήτημα, ο κύριος στόχος είναι να μην πέσει η συγκυβέρνηση και γι' αυτό κάθε συμβιβασμός είναι αναγκαίος, ότι παρ' όλ' αυτά η συμφωνία (το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο) που προωθείται είναι καλύτερη από ένα ενδεχόμενο καταστροφικό grexit και, τελοσπάντων, δεν είναι και τόσο «κακή» αυτή η συμφωνία.

Αναμενόμενη αυτή η προσπάθεια και μάλλον τετριμμένη. Δεν είναι πρώτη φορά στην Ιστορία, που ένα «αριστερό» σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση με υποσχέσεις για ελάφρυνση του λαού και εφαρμόζει πολιτική σε αντίθετη κατεύθυνση. Πάντα κάτι άλλο υπάρχει, ο συσχετισμός, η κακιά ώρα κ.λπ., που δεν επιτρέπει την άμεση εφαρμογή των φιλολαϊκών υποσχέσεων.

Ομως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη.

Το περίφημο προεκλογικό πρόγραμμα, που ντύθηκε με τόσο ριζοσπαστική συνθηματολογία, περιλάμβανε, εκτός από αόριστα συνθήματα και υποσχέσεις για λίγα ψίχουλα στο λαό, σημαντικές δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους για στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους (την περίφημη ανάπτυξη).

Γι' αυτόν το στόχο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπραγματεύτηκε όλους αυτούς τους μήνες, προσπαθώντας να εξασφαλίσει καλύτερους όρους και ελπίζοντας στην πιθανότητα χαλάρωσης του μείγματος δημοσιονομικής διαχείρισης και της περιοριστικής σε επίπεδο ΕΕ, στόχος που προωθούσαν και άλλα κράτη της ΕΕ (π.χ. Γαλλία, Ιταλία) και που στήριζαν οι ΗΠΑ.

Ομως, η δυνατότητα να αλλάξει ή όχι το μείγμα διαχείρισης και προς τα πού καθορίζεται από την κατάσταση στην καπιταλιστική οικονομία σε κάθε κράτος, σε επίπεδο ΕΕ, σε σχέση επίσης και με άλλες διεθνείς εξελίξεις. Για την οποία καπιταλιστική οικονομία τα μηνύματα δεν είναι καλά. Συνεπώς, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, τα περιοριστικά μέτρα αποδείχθηκαν μονόδρομος. Πολύ περισσότερο που ενισχύθηκαν στην ΕΕ όσες δυνάμεις, με επικεφαλής τμήμα του γερμανικού κεφαλαίου, επιδιώκουν ένα ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης για τη θωράκιση των συμφερόντων της. Οι εξελίξεις, λοιπόν, επιβεβαίωσαν ότι τα περί δυνατότητας αλλαγής της ΕΕ και της Ευρωζώνης και μάλιστα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση ήταν φούμαρα.

Ο συσχετισμός δύναμης, λοιπόν, είναι δεδομένος και μάλιστα από δύο πλευρές: Ο συσχετισμός δύναμης είναι αρνητικός για τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, πρώτα απ' όλα, γιατί είναι το ελληνικό κεφάλαιο, οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που ωφελούνται από το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ο συσχετισμός όμως είναι συγκεκριμένος και όσον αφορά τη θέση του ελληνικού κράτους μέσα στις διαπραγματεύσεις. Το ελληνικό κράτος, το ελληνικό κεφάλαιο έχει συγκεκριμένη ενδιάμεση θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Είναι λοιπόν υποχρεωμένο να συμβιβάζεται με ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη όπως η Γερμανία. Απλώς το κεφάλαιο έχει τη δυνατότητα να φορτώνει τις επιπτώσεις αυτής της ανισοτιμίας στους εργαζόμενους. Αυτά ήταν γνωστά και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ανακάλυψε μετά τις εκλογές.

Μια κυβέρνηση, λοιπόν, που αναδεικνύεται σε όργανο της εξουσίας των μονοπωλίων, που θέτει ως στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη, που δεσμεύεται από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις, συμμαχίες, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.λπ. είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια προδιαγεγραμμένη πορεία, τη «λογική της οικονομίας», όπως είχε πει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, όταν προεκλογικά δήλωνε πως δεν ανησυχεί για την επόμενη κυβέρνηση.

Είναι, λοιπόν, ευκαιρία όσοι εργαζόμενοι καλοπροαίρετα πίστεψαν, για άλλη μια φορά, σε ένα δρόμο αδιέξοδο, αντί να απογοητευτούν, αντί να οδηγηθούν στην παραίτηση ή να αναζητήσουν νέες αδιέξοδες χίμαιρες, να συνειδητοποιήσουν ότι άλλος δρόμος, άλλο ενδιάμεσο ή μεταβατικό βήμα, έξω από αυτόν της ρήξης με την ΕΕ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κρατική τους εξουσία, δεν μπορεί να υπάρξει προς όφελος του λαού. Δρόμο, τον οποίο δεν μπορούν να υπηρετήσουν εναλλαγές αστικής διακυβέρνησης αλλά ένα εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια λαϊκή συμμαχία που θα παλέψει για τη λαϊκή εξουσία.

Έχει διαβαστεί 306 φορές
Ποιόν ωφελεί;
Προηγούμενο άρθρο
Ποιόν ωφελεί;
Μονόδρομος ο αγώνας...
Επόμενο άρθρο
Μονόδρομος ο αγώνας...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΔ 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία -4 ως 9 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -2 ως 4 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 315 επισκέπτες και 0 μέλη.