Κυριακή, 05 Φεβ, 2023

  • ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι Ν. Χριστοδουλίδης με 32% και Α. Μαυρογιάννης με 29.6% στο 2ο γύρο
  • Ποιος είναι πραγματικά «κολλημένος» ;
  • Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο και σύσταση στον ιδιωτικό τομέα
  • Περί «δεξιάς πολυκατοικίας»
  • Το νέο βιβλίο του Περικλή Παυλίδη παρουσιάζεται στη Βέροια
  • «ΜΑΖΙ στον αγώνα των ανθρώπων του Πολιτισμού»
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι Ν. Χριστοδουλίδης με 32% και Α. Μαυρογιάννης με 29.6% στο 2ο γύρο1 Ποιος είναι πραγματικά «κολλημένος» ;2 Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο και σύσταση στον ιδιωτικό τομέα3 Περί «δεξιάς πολυκατοικίας»4 Το νέο βιβλίο του Περικλή Παυλίδη παρουσιάζεται στη Βέροια5 «ΜΑΖΙ στον αγώνα των ανθρώπων του Πολιτισμού»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προς τι η υπερπροβολή;

Τα αφιερώματα στο ΒΗΜΑ (5/2) είναι δύο για το θεσμό της μοναρχίας με αφορμή το θάνατο του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου Γκλιξμπουργκ. Και εντάξει αν είναι λόγοι κυκλοφοριακοί ή «ιστορικού ενδιαφέροντος» θα μπορούσαμε να δείξουμε «κατανόηση». Όμως αν συνδέονται με άλλα ζητήματα και γενικότερα πολιτικούς σχεδιασμούς, τότε… Περισσότερα

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Πλησιάζει το σημείο καμπής ο πλανήτης

από Η Άλλη Άποψη
Προειδοποίηση ΟΗΕ: Πλησιάζει το σημείο καμπής ο πλανήτης

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ, γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται πλέον βαθιά μέσα στην κλιματική κρίση.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ, περιγράφει πώς τα αέρια του θερμοκηπίου που κατέγραψαν ρεκόρ στην ατμόσφαιρα οδηγούν τη στάθμη της θάλασσας και το λιώσιμο των πάγων σε νέα υψηλά επίπεδα και επιτείνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το Πακιστάν έως το Πουέρτο Ρίκο.

Η σκληρή εκτίμηση δημοσιεύθηκε την εναρκτήρια ημέρα της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop27 στην Αίγυπτο και ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «ο πλανήτης μας βρίσκεται σε πορεία προς την επίτευξη σημείων καμπής που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο».

Ο WMO εκτιμά ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2022 θα είναι περίπου 1,15C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο (1850-1900), πράγμα που σημαίνει ότι κάθε έτος από το 2016 ήταν ένα από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το φυσικό κλιματικό φαινόμενο La Nina κράτησε στην πραγματικότητα τις παγκόσμιες θερμοκρασίες χαμηλότερες από ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Η αναπόφευκτη επιστροφή σε συνθήκες El Nino θα δει τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται ακόμη υψηλότερα στο μέλλον, επιπλέον της παγκόσμιας θέρμανσης.

Η έκθεση του WMO αναφέρει:
Το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ στην ατμόσφαιρα, καθώς οι εκπομπές συνεχίζονται. Η ετήσια αύξηση του μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει τώρα δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι πριν από 30 χρόνια και οι ωκεανοί είναι πιο θερμοί από ποτέ.
Τα ρεκόρ για το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις καταρρίφθηκαν το 2022, με μέσο όρο απώλειας ύψους 4 μέτρων.
Βροχή - και όχι χιόνι - καταγράφηκε για πρώτη φορά στην κορυφή ύψους 3.200 μέτρων του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας.
Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σχεδόν 1 εκατ. km2 κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, τόσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO, καθηγητής Petteri Taalas. «Έχουμε τόσο υψηλά επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα τώρα που ο χαμηλότερος [στόχος] 1,5C της Συμφωνίας του Παρισιού είναι μόλις εφικτός. Είναι ήδη πολύ αργά για πολλούς παγετώνες [και] η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί μακροπρόθεσμη και μεγάλη απειλή για πολλά εκατομμύρια κατοίκους των παράκτιων περιοχών και των κρατών με χαμηλό υψόμετρο».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε πριν από την Cop27: «Οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε πορεία προς την επίτευξη σημείων καμπής που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο. Πρέπει να περάσουμε από τα σημεία καμπής σε σημεία καμπής για να ελπίζουμε».

Μια σειρά πρόσφατων εκθέσεων σηματοδότησε πόσο κοντά βρίσκεται ο πλανήτης στην κλιματική καταστροφή, με «καμία αξιόπιστη πορεία προς τον 1,5C» και με το σημερινό επίπεδο δράσης να μην προβλέπει μείωση των εκπομπών και αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,5C.

Η αύξηση της παγκόσμιας θέρμανσης καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο σοβαρά και πιο συχνά σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση του WMO υπογράμμισε την ξηρασία στην ανατολική Αφρική, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω του μέσου όρου για τέσσερις συνεχόμενες περιόδους, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών. Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν τώρα από επισιτιστική κρίση.

Η ανάλυση του WMO κατέγραψε:
Καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, με τουλάχιστον 1.700 νεκρούς και 7,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους.
Μια σειρά κυκλώνων που έπληξαν τη νότια Αφρική, οι οποίοι έπληξαν περισσότερο τη Μαδαγασκάρη με καταρρακτώδεις βροχές.
Καύσωνες και ξηρασίες στο βόρειο ημισφαίριο, με την Κίνα να υφίσταται τον μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ, το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου και τα ευρωπαϊκά ποτάμια, όπως ο Ρήνος, ο Λίγηρας και ο Δούναβης, να πέφτουν σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα.
Εκτεταμένες ζημιές και απώλειες ζωών στην Κούβα και τη Φλόριντα από τον τυφώνα Ίαν.
«Πολύ συχνά, εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή υποφέρουν περισσότερο, αλλά ακόμη και οι καλά προετοιμασμένες κοινωνίες φέτος έχουν καταστραφεί από ακραία φαινόμενα», δήλωσε ο καθηγητής Taalas.

Ο καθηγητής Mike Meredith, της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας, δήλωσε: «Τα μηνύματα αυτής της έκθεσης δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δυσοίωνα - σε όλο τον πλανήτη μας, τα ρεκόρ καταρρέουν καθώς διάφορα μέρη του κλιματικού συστήματος αρχίζουν να καταρρέουν. Η απώλεια πάγου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι επιπτώσεις στους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τις οικονομίες είναι τεράστιες. Αν αυτό δεν στρέψει το μυαλό των παγκόσμιων ηγετών στο Cop27, δεν ξέρω τι θα το κάνει».


Έχει διαβαστεί 206 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία -1 °C
Άνεμος Β 3-5 μποφόρ

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -4 ως 3 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -6 ως 3 °C
Άνεμος ΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 473 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)