Δευτέρα, 22 Απρ, 2024

  • Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
  • Υπερπροβολή
  • «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως
  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας
  • Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας
  • Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά1 Υπερπροβολή 2 «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως3 Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας4 Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας5 Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τελικά σε ποιους δίνει λεφτά η Ε.Ε;

Του Αλέκου Χατζηκώστα Για μία ακόμη φορά ενόψει ευρωεκλογών από μια σειρά κόμματα που ζητούν τη ψήφο μας αναπαράγεται το ουσιαστικά χρεοκοπημένο επιχείρημα για τα λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε και του τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχαν. Η ιστορία κρατά δεκαετίες από εκείνη τη περίοδο πριν την ένταξη στη τότε ΕΟΚ που μας έταζαν ότι «θα τρ... Περισσότερα

Πρώτη η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες!

από Η Άλλη Άποψη
Πρώτη η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες!

Στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ θα βρεθεί η Ελλάδα το 2021, με 3,82% σύμφωνα με εκτιμήσεις της λυκοσυμμαχίας, όπως παρουσιάστηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σε άλλη μια απόδειξη του γεγονότος ότι η ντόπια αστική τάξη παίζει βασικό ρόλο στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2014 και μετά, η Ελλάδα καταλάμβανε τη 2η θέση σε τέτοιες δαπάνες, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, των οποίων πλέον αναμένεται να προηγηθεί, καθώς σύμφωνα με πίνακες στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, θα ...περιοριστούν στο 3,52% του ΑΕΠ τους. Αναμένεται να ακολουθήσουν Κροατία (2,29%) και χαμηλότερα (αλλά πάνω από τη ΝΑΤΟική νόρμα που μπήκε το 2014, κάθε χρόνο να δαπανάται από τα κράτη - μέλη τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους) Βρετανία, Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία και Γαλλία. Η Τουρκία θα βρίσκεται στο 1,57% του ΑΕΠ της.

Σε ποσά η Ελλάδα αναμένεται να δαπανήσει φέτος περίπου 6,6 δισ. ευρώ, από περίπου 4,4 πέρυσι. Με αυτήν την αύξηση η χώρα θα εκπληρώσει το 2021, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και το 2ο κριτήριο: Τουλάχιστον 20% των στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνουν για «μείζονες εξοπλισμούς». Η Ελλάδα θα καταβάλει φέτος για τέτοιους σκοπούς το 38,5% των στρατιωτικών της δαπανών, ευρισκόμενη στην τρίτη υψηλότερη θέση σε αυτήν την κατηγορία δαπανών, μετά την Κροατία και το Λουξεμβούργο. Σε μια σύγκριση, το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ήταν μόνο 8%. Η αύξηση αντικατοπτρίζει τις αποφάσεις που πάρθηκαν για αγορά μαχητικών και φρεγατών, όπως και άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Έχει διαβαστεί 384 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 273 επισκέπτες και 0 μέλη.