Στο μεταξύ, ξαναζεσταίνεται το παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου στα λεγόμενα «μικρά κόμματα».Οσο περισσότερα στη Βουλή, τόσο δυσκολότερη η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, λένε.Κοροϊδία στο τετράγωνο και προσπάθεια να σκορπίσει η ψήφος σε δυνάμεις που αθροίζονται στην κλιμάκωση της α... Περισσότερα
Το ρεκόρ αποχής των ευρωεκλογών δείχνει το…κύρος του ευρωκοινοβουλίου…
από Η Άλλη Άποψη
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των φετινών ευρωεκλογών είναι ότι επιβεβαιώνεται η αποστροφή, η αδιαφορία και η δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ. Το γεγονός ότι σε 21 από τις 28 χώρες η αποχή από τις εκλογές κυμαίνεται από 51%-80% το επιβεβαιώνει. Πρωταθλήτριες στην αποχή είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Πολωνία), ενώ η υψηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο (στο τελευταίο γίνονταν και βουλευτικές και τοπικές εκλογές) όπου η αποχή ήταν μόλις 10% (βλέπε αναλυτικό πίνακα). Επίσης το συνολικό ποσοστό αποχής σε όλη την ΕΕ κυμαίνεται σταθερά τουλάχιστον στις τέσσερις τελευταίες ευρωκάλπες πάνω από το 60%.
Είναι φανερό ότι και από τα φετινά αποτελέσματα διατηρείται ο αρνητικός συσχετισμός υπέρ των αστικών δυνάμεων που υπηρετούν αυτό το οικοδόμημα του κεφαλαίου με τον έναν ή άλλον τρόπο. Επιπλέον ενισχύεται σε αρκετές χώρες το μπλοκ των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών, που περιλαμβάνει αστικά κόμματα που διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά την επιλογή διακρατικών συμμαχιών (κάποια θέτουν και ζήτημα εξόδου από την ΕΕ χωρίς βέβαια να αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων), καθώς και κόμματα εθνικιστικά, ρατσιστικά, λαϊκίστικα, ακόμα και φασιστικά. Αυτές οι δυνάμεις που εκφράζουν τμήματα του κεφαλαίου εγκλωβίζουν σημαντικό τμήμα των εργαζομένων που διοχετεύουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ σε ανώδυνες για το σύστημα λύσεις. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Δανία.