Το ΕΜΠ αλλάζει τον εσωτερικό κανονισμό για να κάνει μπίζνες με το ΝΑΤΟ και το ΑΠΘ διοργανώνει συνέδριο για την πολεμική οικονομία, στην οποία μετέχει, απορροφώντας κονδύλια σε έρευνες για πολεμικούς σκοπούς. Αυτά είναι μερικά μόνο δείγματα της ολοένα και μεγαλύτερης πρόσδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας στις ανάγκες της πολεμικής προετ... Περισσότερα
Στα ΑΕΙ των άθλιων υποδομών που πέφτουν ασανσέρ και φοιτητές από τα παράθυρα ξεδιπλώνουν σχέδια «ασφαλείας» για την καταστολή του φοιτητικού κινήματος
από Η Άλλη Άποψη
Το σχέδιο «ασφαλείας» για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματατης χώρας ξεδιπλώθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με υπουργούς, αλλά και τους Πρυτάνεις των ΑΕΙ. Το περί «ανομίας» το ανάγνωσμα επανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κ.Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που καθημερινά φοιτητές και φοιτήτριες κινητοποιούνται ενάντια στις μπίζνες που κάνουν τα Ιδρύματα τους με το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ.
Όσο για τα «σχέδια ασφαλείας» στα ΑΕΙ που κλείνουν σχολές της Θεσσαλονίκης επειδή έχουν αμίαντο, που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντισεισμική θωράκιση γερασμένων και επικίνδυνων κτιρίων, που φοιτητές πέφτουν από τα παράθυρα αιθουσών και ασανσέρ γκρεμίζονται, τα σχόλια είναι περιττά.
Η συνάντηση αυτή ήρθε να «κουμπώσει» σε όλη την συζήτηση που η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ανέπτυξε λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές αξιοποιώντας περιστατικά που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, που οδήγησε στην ανακοίνωση μέτρων για διώξεις των φοιτητών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αναστέλλεται η φοιτητική ιδιότητα, τις κάρτες εισόδου και άλλες τέτοιες διατάξεις.
Ωστόσο, οι μόνες διώξεις που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, δεν έχουν σχέση με την πάταξη της «ανομίας», αλλά με την καταστολή των αγώνων, με διώξεις συνδικαλιστών που βγαίνουν μπροστά για τα δικαιώματα όλων των φοιτητών.
Μάλιστα, τους φοιτητές που αγωνίζονται για να έχουν σπουδές στο ύψος των αναγκών τους, για να έχουν δικαιώματα στην εκπαίδευση, για να διεκδικούν τα αυτονόητα που θα τους εξασφαλίζουν την μόρφωση και τη ζωή που έχουν ανάγκη τον 21ο αιώνα ο πρωθυπουργός τους ονομάζει μειοψηφίες και «μπράβους των Πανεπιστημίων», λέγοντας ότι η συγκεκριμένη κατάσταση στα ΑΕΙ αποτελεί «πόλεμο που πρέπει να κερδηθεί».
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι αυτές τις προκλητικές αναφορές τις κάνει ο πρωθυπουργός όταν η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα συναντηθεί το απόγευμα για «τσάι και συμπάθεια» με τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΚΑΕ με τους στρατούς των μπράβων, στο φόντο του σάπιου και εγκληματικού εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.
Ταυτόχρονα, «πίεση» προς τους πρυτάνεις, ώστε να καταρτίσουν ή να τα επικαιροποιήσουν νέα «σχέδια ασφαλείας» για τα «Ιδρύματα ΑΕ» που βαθαίνουν την επιχειρηματική τους λειτουργία σε βάρος των μορφωτικών αναγκών, ασκεί η κυβέρνηση, λέγοντας πως θα υπάρχουν κυρώσεις, ακόμα και με την «έκπτωση» από το ρόλο τους σε εκείνους που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.