Τετάρτη, 18 Μάι, 2022

  • ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ παράρτημα Νάουσας: Εκδήλωση μνήμης
  • Ημερίδα για την δημόσια υγεία στη μνήμη του Θανάση Γεωργιάδη
  • Τέλος, με εξαιρέσεις, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από 1η Ιούνη
  • ΦΙΛΙΠΠΟΣ: Νίκησε και πάει για ...τελικό παραμονής στο ΑΓΡΙΝΙΟ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ παράρτημα Νάουσας: Εκδήλωση μνήμης1 Ημερίδα για την δημόσια υγεία στη μνήμη του Θανάση Γεωργιάδη2 Τέλος, με εξαιρέσεις, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από 1η Ιούνη3 ΦΙΛΙΠΠΟΣ: Νίκησε και πάει για ...τελικό παραμονής στο ΑΓΡΙΝΙΟ4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ5 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φερετζές...

Φερετζές...

Το ...στάξιμο από την ουρά του γαϊδάρου θυμίζει η συζήτηση εδώ και βδομάδες σχετικά με τη χρήση ή όχι της μάσκας προστασίας σε κλειστούς χώρους. Γιατί όσο η κυβέρνηση «μαδάει τη μαργαρίτα» για το πώς και το πού «βγάζουμε τη μάσκα», η μετάδοση του κορονοϊού συνεχίζεται, η επιδημιολογική επιτήρηση έχει πάει περίπατο, με τα διαγνωστικά τε... Περισσότερα

Στάχτη στα μάτια για τις αιτίες των ανατιμήσεων, ξεκρέμαστα τα λαϊκά νοικοκυριά

από Η Άλλη Άποψη
Στάχτη στα μάτια για τις αιτίες των ανατιμήσεων, ξεκρέμαστα τα λαϊκά νοικοκυριά
Με ανακοινώσεις περί νέας αύξησης του κατώτατου μισθού και με δηλώσεις όπως ότι «η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο» προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά από το κύμα ακρίβειας που διαλύει το εισόδημά τους και χειροτερεύει τους όρους διαβίωσης.


Την ώρα λοιπόν που τα κύματα των μαζικών ανατιμήσεων έρχονται απανωτά το ένα μετά το άλλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε χτες στην τακτική ενημέρωση ότι «η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και, προφανώς, επηρεάζει και την οικιακή οικονομία».

Ισχυρίστηκε δε ότι «η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας», π.χ. ότι στην Ενέργεια «από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών (...) αλλά και των επιχειρήσεων και των αγροτών σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας».

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των ενεργοβόρων επιχειρηματικών ομίλων, με ποσά που φορτώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, άρα στις πλάτες του λαού. Σε ό,τι αφορά την οικιακή κατανάλωση, ή των μικρών επιχειρήσεων, οι αυξήσεις που περνάνε στους λογαριασμούς είναι αρκετές για να βάλουν «μπουρλότο» στον προϋπολογισμό των λαϊκών νοικοκυριών και οι απλήρωτοι λογαριασμοί προστίθενται στα άλλα συσσωρευμένα χρέη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της μεγαβατώρας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, από τα 55,4 ευρώ όπου βρισκόταν τον Γενάρη του 2021 έφτασε τον Ιούνη στα 86,3 ευρώ, για να εκτοξευτεί τον Δεκέμβρη στα 244,8 ευρώ. Η τιμή προσαυξάνεται επιπλέον, καθώς τα τέλη και οι φόροι που πληρώνουν οι καταναλωτές αποτελούν περίπου το 22% της τελικής τιμής καταναλωτή.

Τα στοιχεία της Eurostat για τις τιμές ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά για το β' εξάμηνο του έτους, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της «ρήτρας αναπροσαρμογής» από τη ΔΕΗ, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, ωστόσο με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς μια μέση κατανάλωση περί τις 1.200 KWh την τετραμηνία έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των λεγόμενων «εναλλακτικών» παρόχων - ελέγχουν περίπου το 35% της εγχώριας αγοράς - αφού αυτοί ευθύς εξαρχής είχαν προσαρμόσει στα τιμολόγιά τους διάφορες ρήτρες ρύπων, φυσικού αερίου κ.λπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πελάτες τους να «τσεκουρωθούν» από τους πρώτους και με το σύνολο των αυξήσεων που καταγράφονταν στο χρηματιστήριο Ενέργειας.

Οι τιμές ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης (περίπου 40% συγκριτικά με πέρυσι), αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης (ξεπέρασε τα 1,7 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στην Αθήνα), «ροκανίζουν» ακόμα περισσότερο το εισόδημα νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών και φτωχών αγροτών.

Εγιναν ήδη ...«ατμός»

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, είναι τουλάχιστον αστεία η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «η πολιτική μας διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που έγινε το προηγούμενο διάστημα και εξελίσσεται, συνεχίζεται και τώρα. Εχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, έχουν μειωθεί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Θα πάμε σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022».

Οι αυξήσεις των 0,50 ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό από 1/1/2022, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έχουν ήδη γίνει «ατμός» υπό το βάρος των ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά. Το ίδιο θα γίνει με τις νέες αυξήσεις που προανήγγειλε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τον Μάη, κατ' εφαρμογή και εδώ του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου που εφαρμόζουν εναλλάξ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι δε μειώσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές αφορούν επίσης πρώτα και κύρια το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου και ο συνδυασμός του με το συνολικό αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, της πανσπερμίας ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των εργολαβικών και των «μπλοκάκηδων», της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ευθύνονται για την καθήλωση και μείωση των μισθών, για την παραπέρα συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας.

«Παίρνουμε μέτρα για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει επιλογές», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει κάποιες λεγόμενες «συμφωνίες κυρίων», συγκεκριμένα με τους ιδιοκτήτες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι όμως αυτοί που έχουν το πάνω χέρι στην τελική διαμόρφωση των τιμών και ταυτόχρονα ασκούν πιέσεις για να τα πάρουν πίσω χοντρότερα από άλλη τσέπη, με κρατικές ενισχύσεις και απαλλαγές.

Αλλωστε, όπως δεσμεύτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση», αναδεικνύοντας και σε αυτήν την περίπτωση ότι προτεραιότητά τους είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και η απρόσκοπτη ανάπτυξη της οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μισθούς, δικαιώματα, φόρους.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (βλέπε το σχετικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ), να αποδώσουν τις τεράστιες αυξήσεις σε «συγκυριακούς» λόγους και σε «διαχειριστικές αστοχίες», στην πραγματικότητα ο λαός καλείται και μέσα από αυτόν τον δρόμο να πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική ανάπτυξη, που την ίδια ώρα «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 6%.

Σε ανύποπτο χρόνο, άλλωστε, όλοι τους έχουν ομολογήσει ότι ο πληθωρισμός αποτελεί το τίμημα της λεγόμενης «επεκτατικής πολιτικής» για τη θωράκιση - με φτηνό κρατικό χρήμα - της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ετσι, μαζί με τον «λογαριασμό» των κρατικών χρεών που είναι έτοιμος να αποσταλεί στους λαούς, περιλαμβάνοντας και νέες περικοπές - όπως δείχνει και η συζήτηση για την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας - ο λαός π


Έχει διαβαστεί 280 φορές
Επί πτωμάτων
Προηγούμενο άρθρο
Επί πτωμάτων
Καρτέλ...
Επόμενο άρθρο
Καρτέλ...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος Β 3-5 μποφόρ

Πέμπτη, 19 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος ΒΑ 1-3 μποφόρ

Παρασκευή, 20 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 25 °C
Άνεμος ΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 908 επισκέπτες και 0 μέλη.