Κυριακή, 23 Ιούν, 2024

  • Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι
  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
  • Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας
Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης1 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι2 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ3 Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ4 ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ5 Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Χτίζει success story για το κεφάλαιο, φορτώνει νέα μέτρα στο λαό

από Η Άλλη Άποψη

Θέμα ωρών είναι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, καθώς σήμερα ή το αργότερο αύριο είναι πιθανό να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην έκδοση πενταετούς ομολόγου.Με τη σχεδιαζόμενη έξοδος στις αγορές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιδιώξει να μεταδώσει την εικόνα επιστροφής στην «κανονικότητα». Όμως αυτή η «κανονικότητα» δεν αφορά τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και τα αντιλαϊκά μέτρα που ενισχύουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται το οικονομικό επιτελείο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και η Rothschild (σε ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης) με την έκδοση του ομολόγου το ελληνικό κράτος θα αντλήσει έως 4 δισ. ευρώ. To ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του ομολόγου που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά και για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ όπως και όλα τα προηγούμενα δάνεια, θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού.Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσδοκά ότι το επιτόκιο θα είναι λίγο χαμηλότερο από το 4,95% της έκδοσης του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η συγκυβέρνηση «σπρώχνει» τις διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων να συμμετάσχουν στη δημοπρασία του υπό έκδοση κρατικού ομόλογου. Σε αυτό το πλαίσιο, μεθοδεύεται η «συμμετοχή» τους μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου» Ασφαλιστικών Οργανισμών και ΝΠΔΔ, που βρίσκεται στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επιπλέον, το σχέδιο αρπαγής των αποθεματικών συνδυάζεται με τα παιχνίδια και το διαρκές τζογάρισμα στη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και βέβαια για μια υπόθεση ολότελα ξένη και ταυτόχρονα εχθρική με τα λαϊκά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ακολουθεί τα χνάρια και προηγούμενων, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι το «success story» στηρίζεται στη λεηλασία των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Στις 20 Ιούλη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να επικυρώσει το νέο μνημόνιο με το ελληνικό κράτος. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να προηγηθεί της συνεδρίασης η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές.

Η «επιστολή προθέσεων» που απέστειλε η κυβέρνηση προς το Ταμείο περιέχει διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνίας, θέτοντας συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και χρονοδιαγράμματα. Μεταξύ άλλων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε ότι θα νομοθετήσει νέες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ότι θα πετσοκόψει τα προνοιακά επιδόματα, ότι θα ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων και ότι θα θέσει πλαφόν στις προσλήψεις συμβασιούχων. 

Εκτός από την επικύρωση του μνημονίου, το ΔΝΤ θα συζητήσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους, το οποίο θεωρείται «μη βιώσιμο» από την πλευρά του Ταμείου.

Το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους αναγορεύεται σε εργαλείο επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων σε ορίζοντα δεκαετιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 στο όνομα της «βιωσιμότητας» του χρέους. 

Έχει διαβαστεί 321 φορές

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 437 επισκέπτες και 0 μέλη.