Παρασκευή, 20 Μάι, 2022

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων
  • Σενάρια για πρόωρες κάλπες διαρρέουν φιλοκυβερνητικές πηγές
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/5
  • Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού»
  • Ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας: θετικές εξελίξεις για το Τ.Α Νάουσας
  • Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας:  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Beyond Macedonia. The multifaceted Hellenistic Oikoumene reconsidered"
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων1 Σενάρια για πρόωρες κάλπες διαρρέουν φιλοκυβερνητικές πηγές2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/53 Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού» 4 Ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας: θετικές εξελίξεις για το Τ.Α Νάουσας5 Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας:  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Beyond Macedonia. The multifaceted Hellenistic Oikoumene reconsidered"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι αυξήσεις στην Ενέργεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα

Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει τεράστια ποσά στους ενεργειακούς ομίλους από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και διαμορφώνει το πιο ευνοϊκό γι' αυτούς επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα υποφέρουν υπό το βάρος των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές της Ενέργειας. Ενόψει των θερμών μηνών του καλοκαιρού, που οι απαιτήσει... Περισσότερα

Συνεχίζονται η μείωση μισθών και η αύξηση της μερικής απασχόληση

από Η Άλλη Άποψη
Συνεχίζονται η μείωση μισθών και η αύξηση της μερικής απασχόληση

Τη συνεχιζόμενη μείωση των μισθών και την παράλληλη αύξηση των εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων για τον περασμένο Νοέμβρη. Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς μύθους περί «ενίσχυσης της θέσης και των μισθών των εργαζομένων», όπως και την υπόσχεση για «ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, τον περασμένο Νοέμβρη ο μέσος μισθός για τους 2.202.950 μισθωτούς ήταν 916,03 ευρώ μεικτά, μειωμένος κατά 38,41 ευρώ σε σχέση με τον μέσο μισθό του ίδιου μήνα το 2016, ο οποίος ανερχόταν στα 954,44 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης ανέρχεται στο 4%.

Αντίστοιχα, μειωμένος είναι και ο μέσος μισθός των μισθωτών με πλήρη απασχόληση, ο οποίος συρρικνώθηκε από τα 1.196,3 ευρώ μεικτά, το Νοέμβρη του 2016, στα 1.137,24 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018, καταγράφοντας απώλεια 59 ευρώ και σε ποσοστό 4,93%.

3 στους 10 δουλεύουν με μερική απασχόληση

Παράλληλα, σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό των απασχολούμενων με μερική απασχόληση, καθώς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται πλέον σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σε απόλυτους αριθμούς μάλιστα, καθώς αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των μισθωτών, αυξάνεται αντίστοιχα και ο αριθμών των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Ετσι, το Νοέμβρη του 2016 ο αριθμός των μισθωτών με μερική απασχόληση ήταν 585.572 (30,4%), το 2017 αυξήθηκε στους 629.687 (30,4%) και τον ίδιο μήνα του 2018 στους 649.786 (29,5%).

Η μέση μηνιαία αμοιβή τον περασμένο Νοέμβρη, για αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους με μερική απασχόληση, ήταν μόλις 384,22 ευρώ μεικτά. Και εδώ καταγράφεται μείωση, καθώς το 2016 ο αντίστοιχος μέσος μισθός ήταν 397,67 ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο, το οποίο υποχώρησε από τα 44,86 ευρώ μεικτά, το 2016, στα 43,6 ευρώ τον περασμένο Νοέμβρη. Αντίστοιχα, στα οικοδομικά έργα (τα οποία καταγράφονται ξεχωριστά) το μέσο ημερομίσθιο υποχώρησε από 44,86 ευρώ το 2016 σε 43,54 ευρώ τον περασμένο Νοέμβρη.

Με τέτοιους ακριβώς όρους, παραπέρα κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης, παραπέρα χτυπήματος των μισθών και της σταθερής εργασίας, καταγράφεται το ίδιο διάστημα αύξηση του συνολικού αριθμού των μισθωτών: Από τους 1.925.391 απασχολούμενους το Νοέμβρη του 2016, σε 2.202.590 τον ίδιο μήνα του 2018.

Έχει διαβαστεί 184 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-3 μποφόρ

Παρασκευή, 20 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 27 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-3 μποφόρ

Σάββατο, 21 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 309 επισκέπτες και 0 μέλη.