Τετάρτη, 24 Ιούλ, 2024

 • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»
 • Γιορτή Πίτας στο Σέλι
 • Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
 • Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ
 • Τσιάρας σε Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.
 • ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»1 Γιορτή Πίτας στο Σέλι2 Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»3 Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ4 Τσιάρας σε Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.5 ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνεκπαιδεύσεις

«Από την άσκηση στο άμεσο χτύπημα»: Μόνο έτσι μπορούν να κωδικοποιηθούν ο βομβαρδισμός της Υεμένης από το Ισραήλ και οι αποκαλύψεις ότι είχε προηγηθεί σχετική «πρόβα» με στρατιωτική συνεκπαίδευση με την Ελλάδα μόλις πριν δύο μήνες. Περισσότερα

ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

από Η Άλλη Άποψη
ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Από τη Δευτέρα, ο αγροτικός κόσμος είναι αναστατωμένος. Τα 26 εκ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το αποθεματικό κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πιστώθηκαν σε λογαριασμούς παραγωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ. Πολλοί παραγωγοί όμως, έμειναν εκτός των πληρωμών, ενώ το ΥΠΑΑΤ δεν δίνει καμία διευκρίνιση για τη μέθοδο με την οποία επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι. Το σίγουρο είναι ότι καμία διαβούλευση δεν προηγήθηκε της απόφασης. 

Διαβάσαμε με προσοχή τον κανονισμό που ορίζει τον τρόπο κατανομής του αποθεματικού κρίσης. Είναι γεγονός ότι ξεκάθαρα θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον και το κλίμα. Με σαφήνεια και ρητά αναφέρεται επίσης μια άλλη βασική προϋπόθεση που διέπει όλες τις Ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Η αποφυγή της στρέβλωσης του ανταγωνισμού και της αγοράς. 

Δυστυχώς, γίναμε δέκτες καταγγελιών από πολλούς παραγωγούς που εφαρμόζουν φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους όπως η Ολοκληρωμένη και το Κομφούζιο, ότι δεν πιστώθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε να εφαρμόσει μερικώς τον κανονισμό, ξαφνικά και τιμωρητικά, αφήνοντας έξω από τις ενισχύσεις μεγάλο αριθμό παραγωγών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Αυτό δημιουργεί ουσιαστική στρέβλωση στην αγορά, αφού παραγωγοί που εφαρμόζουν παρόμοιες μεθόδους καλλιέργειας, με παρόμοια έξοδα και παρόμοιους πελάτες διαχωρίζονται. Κάποιοι ενισχύονται ενώ άλλοι όχι. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εδώ και χρόνια, οι αγρότες-μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών αισθάνονται αδικημένοι επειδή διακινούν μέσω των οργανώσεων το σύνολο της παραγωγής τους, υπόκεινται σε ελέγχους και γραφειοκρατία, χάνοντας την ευελιξία που έχουν οι συνάδελφοι τους μη μέλη. Η αδικία αυτή πρέπει να διορθωθεί με συχνούς ελέγχους στην αγορά ώστε να παταχθεί η μαύρη διακίνηση, με παρεμβάσεις στο φορολογικό των αγροτών, με εφαρμογή ποιοτικών προτύπων. Δεν επιτρέπεται όμως να χρησιμοποιούνται για αυτό οι έκτακτοι ευρωπαϊκοί πόροι. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον πόλεμο για να αντέξουν το χειμώνα και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Ο διαχωρισμός τους σε παραγωγούς Α και Β κατηγορίας όταν οι ενισχύσεις διανέμονται, οδηγεί πολλούς σε απόγνωση και ενισχύει τον αντισυστημισμό και τον αντιευρωπαϊσμό μεταξύ τους. Όλοι οι παραγωγοί αλλά και οι συνεταιρισμοί πρέπει να γνωρίζουν από την αρχή τους όρους.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει σε λαϊκισμούς του τύπου «όλα τα στρέμματα – όλα τα λεφτά». Η τήρηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας είναι απαραίτητη. Όμως, καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι η σωστή προετοιμασία ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να διατίθενται με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα παραγωγικά οφέλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. 

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι λειτουργεί με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», πρόχειρα και βεβιασμένα. Κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρονοδιαγράμματος, αφού οι πληρωμές έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, και χωρίς καμία διαβούλευση με τους παραγωγούς και τους θεσμικούς φορείς που τους εκφράζουν. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση αποτυγχάνει πλήρως.

 


Έχει διαβαστεί 279 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 333 επισκέπτες και 0 μέλη.