Παρασκευή, 28 Ιαν, 2022

 • Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά ιατρού στο νοσοκομείο Βέροιας
 • Ηλίας Τσέχος ''Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης  Η Δίγλωσσος''
 • Δεν αλλάζει
 • Στις 6 το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης μομφής
 • Με προβλήματα η έκδοση της έντυπης «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» (Νο 675)
 • Τάσος Μπαρτζώκας: Να επανενταχθούν οι μειονεκτικές περιοχές στην Ημαθία. Διόρθωση της αδικίας τώρα!
 Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά ιατρού στο νοσοκομείο Βέροιας1 Ηλίας Τσέχος ''Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης  Η Δίγλωσσος'' 2 Δεν αλλάζει3 Στις 6 το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης μομφής4 Με προβλήματα η έκδοση της έντυπης «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» (Νο 675)5 Τάσος Μπαρτζώκας: Να επανενταχθούν οι μειονεκτικές περιοχές στην Ημαθία. Διόρθωση της αδικίας τώρα!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μάχη... επιβίωσης

Μάχη... επιβίωσης

Με τον λαό να στενάζει από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και σε άλλα βασικά αγαθά, γίνεται πια καθαρό ότι καμιά ανακούφιση δεν μπορεί να υπάρξει με ψωροεπιδόματα και αυξήσεις - κοροϊδία στον κατώτερο μισθό, όπως αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση και εξανεμίζονται την επόμενη κιόλας μέρα.Δίπλα στον εφιάλτη των λογαριασμώ... Περισσότερα

Αγορά της Κουλούρας: θα υπάρχει «φως»;

από Η Άλλη Άποψη

Ένα εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα http://www.iefimerida.gr/ με τον χαρακτηριστικό τίτλο : «Ένα «φαραωνικό» κτίριο στην Ημαθία που κόστισε εκατομμύρια ευρώ και «σαπίζει» εδώ και δεκαετίες!!!» φέρνει στη επιφάνεια ξανά το μεγάλο ζήτημα της αγοράς της Κουλούρας. Αφενός είναι ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στο πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και να αποδοθούν ευθύνες όπου και εάν υπάρχουν. Αφετέρου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό και κυρίως να δώσει λύση. Παραθέτουμε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ:

«Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν κάποτε εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν δόθηκε ούτε μία μέρα σε χρήση και έκτοτε «στοιχειώνει» τον χώρο τον οποίο καταλαμβάνει, έχοντας πλέον εκλείψει και οι φιλόδοξοι στόχοι για τους οποίους ξεκίνησε κάποτε η ανέγερσή του. Ο λόγος, για το «φαραωνικό» κτίριο της Κουλούρας στην Ημαθία που ανήκει στην Αυτοδιοίκηση...
Πρόκειται για ένα κτίριο - μεγαθήριο, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν πανάκριβες οικοδομικές ύλες, ενισχυμένο σκυρόδεμα, χάλυβας και υλικά υψηλότατων προδιαγραφών, με χρηματοδότηση -κατά καιρούς- από εθνικούς πόρους και από προγράμματα. Κι, όμως, το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα λεηλατήθηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Η Περιφερειακή Αγορά-φάντασμα στην Ημαθία

«Η Περιφερειακή Αγορά (Λαχαναγορά) της Κουλούρας Ημαθίας, ουδέποτε λειτούργησε σαν λαχαναγορά. Είναι ένα κτίσμα που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, ρημάζει στην κυριολεξία, έχει καταστραφεί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.
Το προοριζόμενο για Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας κτιριακό συγκρότημα ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία της "ΣΚΟΠ", μιας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που είχε σχέση με τις λαχαναγορές και ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80.Μετά τη διάλυση της «ΣΚΟΠ» περιήλθε στην κυριότητα του υπουργείου Γεωργίας, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για κάποια φύλαξη, ή και χρήση του, ώσπου το 2004 περιήλθε στην "Αμάλθεια Α.Ε.", μία εταιρεία που σύστησε αυτοδιοίκηση, με το 51% των μετοχών να έχει η περιφερειακή (τότε νομαρχιακή) ενότητα Ημαθίας, το 25% ο τοπικός δήμος (τότε δήμος Αποστόλου Παύλου) και το υπόλοιπο στην πρώην Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, που και αυτές διαλύθηκαν.
«Είχε ολοκληρωθεί γύρω στο 1987-'88 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε. Δεν λειτούργησε ποτέ, δεν υπήρξε καν φύλαξη των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να έχουν καταληστευτεί και λεηλατηθεί τα πάντα. Ό,τι μπορούσε να βγει, αφαιρέθηκε. Φράχτες, κολώνες, παράθυρα, κουφώματα, πόρτες, είδη υγιεινής, ακόμη και οι ψευδοροφές όλες μαζί με τα ηλεκτρικά και τα φωτιστικά, οι σωλήνες, τα καλώδια. Έμειναν μόνο οι λαμαρίνες στην οροφή του κεντρικού κτιρίου (της σκεπαστής αποθήκης), που χρησιμοποιείται πλέον από την αυτοδιοίκηση σαν υπόστεγο για την εναπόθεση αλατιού για τους δρόμους το χειμώνα. Ακόμη και οι σοβάδες έχουν διαβρωθεί και πέφτουν από την υγρασία» λέει ο κ. Γιαννακάκης.
«Κόστισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραχμές, τότε, μόνο για τα χωματουργικά πληρώθηκαν τριακόσια πενήντα εκατομμύρια δραχμές» προσθέτει.
Το συγκρότημα αποτελείται από τέσσερα κτίρια: ένα από σκυρόδεμα, που κατασκευάστηκε ως κτίριο διοίκησης με γραφεία, μία θηριώδης σκεπαστή αποθήκη με τεράστιες αίθουσες ψυγείων για την εναπόθεση και τη συντήρηση των αγροτικών προϊόντων και άλλα δύο κτίρια, κατασκευασμένα από χάλυβα, όπου θα στεγάζονταν τα καταστήματα των τοπικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και θα χρησίμευαν και ως εκθετήρια για τα προϊόντα τους.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος τους, μόνο η σκεπαστή αποθήκη έχει ύψος πάνω από δέκα μέτρα και καλύπτει εμβαδόν οκτώ στρεμμάτων! Ανάλογος είναι και ο όγκος των υπολοίπων συγκροτημάτων που έχουν ανεγερθεί σε μια συνολική έκταση 300 στρεμμάτων.
«Μέχρι και ο αύλειος χώρος έχει καταπατηθεί» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και προσθέτει: «Έδωσα εντολή στην κτηματική υπηρεσία μας να καταγράψουν τους καταπατητές, να τους καλέσουμε, για να κάνουμε πλέον διοικητικές αποβολές».
Οταν το κτίριο παραδόθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στην αυτοδιοίκηση ήταν πλέον σχεδόν στην ίδια άθλια κατάσταση. Μάλιστα, ο σχετικός νόμος ακόμη και σήμερα προσδιορίζει τη λειτουργία του ως... «περιφερειακή αγορά» και μόνο πριν από λίγα χρόνια, με μία τροποποίηση χρήσης, επιτράπηκε να στεγαστούν και δημόσιες υπηρεσίες, όπως το τελωνείο και το χημείο Ημαθίας. Μόνο, που αυτές οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν αλλού, αφού δεν υπήρχε άμεση δυνατότητα στέγασής τους. Πλέον στην κατάσταση που βρίσκεται το ερειπωμένο συγκρότημα απαιτούνται για επισκευές αρκετά κονδύλια.
Ο κ. Γιαννακάκης λέει ότι πρέπει να αποχαρακτηριστεί από λαχαναγορά, εάν υπάρξει σκέψη να αξιοποιηθεί, καθώς δεν υφίσταται πλέον ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε. Οπως λέει, ωστόσο, ο χώρος φαντάζει ιδανικός για «δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων», που άλλωστε προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.
Επίσης, λόγω της έκτασης και της θέσης του, ύστερα από επισκευές, φαίνεται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σαν logistic center, καθώς διασώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού του. Άλλωστε, βρίσκεται επάνω στο εθνικό οδικό δίκτυο και η σιδηροδρομική γραμμή δεν απέχει περισσότερο από διακόσια μέτρα...
Ο προβληματισμός για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος και το κτίριο είναι υπαρκτός στην αυτοδιοίκηση, αλλά στις μέρες μας υπάρχει δυσκολία στην έλλειψη κονδυλίων για να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές. Οι μέτοχοι της «Αμάλθειας Α.Ε.» προσανατολίζονται στο να αναζητήσουν λύσεις για χρηματοδότηση, με την ελπίδα το κτίριο να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής. Οπως λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, εάν το κτίριο επισκευαζόταν θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες στέγασης υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας και του δήμου.
«Σαν περιφερειακή ενότητα Ημαθίας δεν έχουμε ούτε ένα κτίριο να στεγάσουμε υπηρεσίες μας, που είναι διάσπαρτες σε όλο το νομό και όλες σε ενοικιαζόμενους χώρους» επισημαίνει ο κ. Καλαϊτζίδης.»

 

Έχει διαβαστεί 380 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 3 ως 9 °C
Άνεμος Α 0-2 μποφόρ

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία -2 ως 8 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 851 επισκέπτες και 0 μέλη.