Παρασκευή, 14 Μάι, 2021

• Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη....
  • Παραχώρηση σχολικών χώρων σε συλλόγους για το 2021-2022 και ενημέρωση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.
  • Αντικατάσταση στεγάστρων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος για φωτισμό πινάκων και φόρτιση smart συσκευών μέσω USB θυρών
  • Μέχρι τις 21 Μαΐου η Αιμοδοσία στο 1ο ΚΑΠΗ Βέροιας
  • Υπογραφή Σύμβασης με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΔΟΒΡΑ»
Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων1 Ένας χρόνος χωρίς τον Τζίμη....2 Παραχώρηση σχολικών χώρων σε συλλόγους για το 2021-2022 και ενημέρωση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.3 Αντικατάσταση στεγάστρων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος για φωτισμό πινάκων και φόρτιση smart συσκευών μέσω USB θυρών4 Μέχρι τις 21 Μαΐου η Αιμοδοσία στο 1ο ΚΑΠΗ Βέροιας 5 Υπογραφή Σύμβασης με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΔΟΒΡΑ»6

Είναι πολλά τα λεφτά...

Οικονομικά επιτελεία εντός και εκτός ΕΕ κατατάσσουν την κάνναβη στους ραγδαία αναπτυσσόμενους και επικερδείς κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας, που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση λιμνάζοντος κεφαλαίου. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028 τα κέρδη από την κάνναβη θα ξεπεράσουν τα 115 δισ. ε... Περισσότερα

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Απαράδεκτο φαινόμενο η μη ανακοίνωση τιμών πώλησης ροδάκινων και νεκταρινιών

Από την Διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η φετινή παραγωγή ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα και ζημιές σε καλλιέργειες από παγετό και χαλαζοπτώσεις αλλά και δυσκολίες στην εκτέλεσηεργασιών(αραίωση καρπών και συγκομιδή) λόγω της έλλειψης εργατών γης, θέμα το οποίο έστω και καθυστερημένα φαίνεται να βρήκε λύση μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας και Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Σκύδρας από τις 9 Απριλίου και την τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν οι δύο πρόεδροι των αντίστοιχων συλλόγων παρουσία του ΥπΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη. Φυσικά και δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι το δίκαιο αίτημα μας εισακούστηκε,με την κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος, επιλύοντας το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης (εργόσημο) των πολιτών τρίτης χώρας.

Όπως φαίνεται όμως, δεν δείχνει την ανάλογη σοβαρότητα στο φλέγον ζήτημα των ανοιχτών τιμών αλλά και της πληρωμής των παραγωγών σε διάστημα 60 ημερών όπως ορίζει ο νόμος για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.

Δεν νοείται ο ροδακινοπαραγωγός και μάλιστα ο συνεταιριζόμενος,να μην προστατεύεται και να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις τρίτων, καθώς δεν ανακοινώνονται στα μέλη-παραγωγούς οι τιμές πώλησης των προϊόντων(νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα) ανά τακτά διαστήματα (εβδομαδιαία) από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συνεταιρισμών-ομάδων παραγωγών,έτσι ώστε να γνωρίζει ο αγρότης και να μην καταφεύγει σε ασύμφορες για τον ίδιο λύσεις, πουλώντας μέρος της παραγωγής του σε τρίτους(μεσάζοντες, παράγκες κ.α.) με συνέπεια να υπάρχουν φαινόμενα μαύρης διακίνησης, να μειώνεται ο τζίρος των συνεταιρισμών και να χάνονται σημαντικά για τους αγρότες, επιχειρησιακά προγράμματα, αλλά και να ζημιώνεται γενικότερα η εθνική οικονομία.

Ανεπίτρεπτοκαι απαράδεκτο φαινόμενο η μυστικοπάθεια των συνεταιριστών όσον αφορά τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια(στους συνεταιρισμούς γνωρίζει τιμές πώλησης μόνο το ΔΣ το οποίο αποτελείται από μικρό αριθμό αγροτώνκαι δεν γνωρίζουν όπως θα έπρεπε και τα μέλη που εκλέγουν το ΔΣ) καθώς και η μη ανακοίνωση τιμής συμπύρηνου ροδάκινου από τους βιομηχάνους με την έναρξη της συγκομιδής (Γίνεται γνωστή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) των πρώτων ποικιλιών, καθιστούναπροστάτευτο τον ροδακινοπαραγωγό,με την κυβέρνηση να μην δείχνει διάθεση επίλυσης ενός πολύ σημαντικού ζητήματος που αφορά την βιωσιμότητα της καλλιέργειας και κατ΄επέκταση την επιβίωση των παραγωγών.

Όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο του οποίου το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ/στρέμμα (σύμφωνα με έκθεση του ΑΠΘ) και τα έσοδα ανά στρέμμα αγγίζουν μόλις και με τα βίας τα 600 ευρώ (Απόδοση 2,5 – 3 τόνους/στρέμμα με την τιμή του συμπύρηνουτα τελευταία έτη στα 0.21-0.22 ευρώ/κιλό). Αναλογιζόμενοι ότι οι τιμές προ 30ετείας βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα και χειρότερες,με το κόστος ζωής αλλά και το κόστος παραγωγής να είναι πολύ χαμηλότερο εκείνη την περίοδο από ότι σήμερα, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την πολύ σημαντική μείωση της συνολικής παραγωγής λόγω του παγετού αλλά και των χαλαζοπτώσεων, η οποία εκτιμάται να αγγίζει ακόμη και το 30-40%,ζητούμε την παρέμβαση της πολιτείας και την άμεση επίλυση του ζητήματοςκαθώς δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης. Απαιτούμε την ανακοίνωση της τιμής πώλησης των συμπύρηνων με την έναρξη της συγκομιδής και την ανάλογη αύξηση σύμφωνα με το ποσοστό μείωσης της φετινής παραγωγής.

Επίσης, ζητούμε την άμεση πληρωμή του υπόλοιπου 35% από τον ΕΛΓΑ, καθώς και την ενίσχυση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ (Βέροια) με προσωπικό, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περσινή καθυστέρηση των αποζημιώσεων και να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι παραγωγοί, οι οποίοι και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεία μας για την αναγγελία παγετού, η οποία δεν επιτρέπει τις δηλώσεις ζημιάς σε κεράσια, συμπύρηνα ροδάκινα, καθώς και σε πολλές ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών όπου επλήγησαν από τους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου και αναφέρεται μόνο στις πρωϊμανθή ποικιλίες.

Τέλος, παραθέτουμε την πρόταση μας, για την πραγματοποίηση ανοιχτών συσκέψεων (2 ανά έτος, Μάϊο και Οκτώβριο) σε Ημαθία και Πέλλα, όπου θα μπορούν να παρακολουθούν (Live) όλοι οι αγρότες των δύο νομών και όχι μόνο και θα συμμετέχουν βουλευτές, εκπρόσωποι Δήμων και περιφέρειας, βιομήχανοι, συνεταιριστές, έμποροι, αγροτικοί σύλλογοι, διεπαγγελματικές, όπου θα συζητούνται θέματα που αφορούν την παραγωγή (Εμπορία, διακίνηση, τιμές,ζώνες καλλιέργειας, ΕΛΓΑ, ΝΕΑ ΚΑΠ, εργάτες γης κ.α).

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

Άνεμος ΔΝΔ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου