Τρίτη, 27 Ιούλ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/7
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους
  • Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!
  • Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου Βέροιας στο «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 3.244.922,75€
  • Διώνη Δημητριάδου ''Οδός Πανός'', 40ος χρόνος, τχ. 191, Σεπ. Δεκ. 2021 /  Ηλίας Τσέχος ''Τα Ηλικιωμένα Ανήλικα'', Φεγγίτης 2020
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/71 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου2 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους3 Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!4 Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου Βέροιας στο «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 3.244.922,75€5 Διώνη Δημητριάδου ''Οδός Πανός'', 40ος χρόνος, τχ. 191, Σεπ. Δεκ. 2021 /  Ηλίας Τσέχος ''Τα Ηλικιωμένα Ανήλικα'', Φεγγίτης 20206

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στο «ψυγείο» και για φέτος ο κατώτατος μισθός

Μερικά ψίχουλα - κι αυτά από τον Γενάρη του 2022 - ως «αύξηση» στον κατώτατο μισθό αποφάσισε η κυβέρνηση, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τον μηχανισμό μόνιμης συμπίεσης των κατώτερων μισθών που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, εγκρίνο... Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Για τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας κατά 10 περίπου μονάδες

από Η Άλλη Άποψη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Για τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας κατά 10 περίπου μονάδες

Δεν ξεχνάμε πως μέσα στην τραγική εικόνα που παρουσίαζε η χώρα με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τον Ιανουάριο του 2015, ανέλαβε αυτή με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό της χρεοκοπίας, των μνημονίων και της επιτροπείας κάτω από την οποία βρέθηκε με ακέραια την ευθύνη του αλήστου μνήμης παλιού πολιτικού συστήματος. Τότε δεσπόζουσα θέση στο όλο αρνητικό τοπίο κατείχε η ανεργία, η ανεργία κυρίως των νέων, που συνιστά ένα από τα κορυφαία κοινωνικά πρόβλημα της κρίσης και της χρεοκοπίας. Τα ποσοστά της είχαν εκτοξευτεί στο 27 και 28%, μακράν και εκείνων ακόμη των ευρωπαϊκών χωρών με τα αμέσως υψηλότερα.

 Μπορούμε να σκιαγραφήσουμε, σε αδρές γραμμές, κάτω από ποιες παρεμβάσεις,την τελευταία τετραετία, μαζί με το γενικότερο θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε για την οικονομία, σταθερά  μειώθηκε η ανεργία  περί τις 10 ποσοστιαίες μονάδες  και δημιουργήθηκαν περί της 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Με τον ανασχεδιασμό προγραμμάτων και διαδικασιών που περιελάμβανε:

 

Αναβάθμιση  εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες ασθενείας,εγκυμοσύνηςκλπ, επέκταση της απασχόλησης από 5 σε 8 μήνες), εισαγωγή δράσεων συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε αντικείμενα όπως η πληροφορική και η κοινωνική οικονομία.

Ανάπτυξη Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, με σκοπό τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας να βασίζονται πλέον σε πραγματικά δεδομένα και αναλύσεις των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και αγοράς εργασίας ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

Σχεδιασμό νέων προγραμμάτων τα οποία είναι στοχευμένα σε ειδικότητες και δεξιότητες που βρίσκονται σε ζήτηση και θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο παροχής μέτρων σε ανέργους και ένταξης στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.

Επαναρρύθμιση του πεδίου της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την εισαγωγή μια σειράς ποιοτικών κριτηρίων.

Παράταση έως το σχολικό έτος 2021-2022 της λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., που είχαν καταργηθεί το 2013.

Με την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του ΟΑΕΔ που περιλαμβάνει:

Την οργάνωση υπηρεσιών υποδοχής ανέργων.

Τη μεγάλη επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Την αδιοργάνωση της συμβουλευτικής ανέργων με νέα εργαλεία.

Την πρόσληψη νέων εργασιακών συμβούλων υψηλών προσόντων.

Νέες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις με σκοπό την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας.

Τον ανασχεδιασμό προγραμμάτων απασχόλησης, τον σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Με τη στήριξη των ανέργων που αφορά:

Την αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων ανέργων κατά 25% και κατά 60% των ανέργων εποχικών επαγγελμάτων που παίρνουν ειδικό εποχικό βοήθημα.

Τη μείωση των απαιτούμενων ημερομισθίων για την τακτική επιδότηση ανεργίας των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Τη διεύρυνση των δικαιούχων του ειδικού εποχικού βοηθήματος.

Τη διατήρηση της ιδιότητας του ανέργου, για τους άνεργους που δουλεύουν μέχρι 70 ημέρες το 12μηνο.

Τη διατήρηση της ιδιότητας του ανέργου κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διατήρηση του επιδόματος ανεργίας χωρίς συμψηφισμό με το εκπαιδευτικό επίδομα.

 Είναι ειδυλλιακή η εικόνα και μπορεί να πανηγυρίζει κανείς για τα παραπάνω αναφερόμενα; Οχι βέβαια. Ωστόσο μιλάμε για τη χώρα που βγήκε από το τέλμα της χρεοκοπίας και της επιτροπείας που εισέρχεται σταθερά στην κανονικότητα, που βρίσκεται στο κατώφλι μιας δίκαιης ανάπτυξης. Στο τέλος μιας νέας τετραετίας, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο προβλέπει πως θα έχουν ξανακερδιθεί όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο των μνημονίων, 500.000 νέες θέσεις εργασίας.  Προβλέπει επισης την ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας στο χώρο της εργασίας, καθώς και την αναδιαμόρφωση των κοινωνικών προγραμμάτων που έγιναν από πεντάμηνα οκτάμηνα και τώρα θα γίνουν από οκτάμηνα δωδεκάμηνα με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Τέλος το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει δύο διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και στοχέυει στην επαναφορά της αρμοδιότητας του καθορισμού του μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.

 Κάθε πισωγύρισμα στις παλιές γνώριμες νοοτροπίες και πολιτικές επιλογές του παρελθόντος θα υπονόμευε τα βήματα που έχουνε γίνει από την παρούσα κυβέρνηση προς τη διέξοδο, αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ο κίνδυνος μιας ολοκληρωτικής κοινωνικής οπισθοδρόμησης αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για την κοινωνία και τη χώρα.

 

Έχει διαβαστεί 119 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 35 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 27 Ιουλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 25 ως 37 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 28 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 25 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1141 επισκέπτες και 0 μέλη.