Τετάρτη, 05 Οκτ, 2022

  • Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!
  • Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη
  • Περί τοπικών εκλογών
  • Με νέους Η/Υ…
  • Οι … «λαγοί»
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα
Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!1 Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη2 Περί τοπικών εκλογών3 Με νέους Η/Υ…4 Οι … «λαγοί»5 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγώνας, όχι «συμβίωση»!

Κατά 22% αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα τα κρούσματα κορονοϊού και κατά 31% οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία παραμένει απειλή για τον λαό. Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα επόμενο κύμα, με μεταλλάξεις του ιού τις οποίες ενδεχομένως να μην καλύπτουν ούτε τα εμβόλια, η κυβέρνηση αναμασά το «να μάθουμε... Περισσότερα

Αποκλειστική συνέντευξη του Σάκη Βαρδαλή, μέλους της Κ.Ε του ΚΚΕ

από Η Άλλη Άποψη

Στο πλαίσιο της προβολής της προεκλογικής δράσης και των θέσεων των πολιτικών κομμάτων, παρουσιάζουμε σήμερα αποκλειστική συνέντευξη του Σάκη Βαρδαλή, μέλους της Κ.Ε του ΚΚΕ και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

 

Για ποιο λόγο πάμε σε πρόωρες εκλογές; Γίνονται τελικά όπως λέει η Ν.Δ για «δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας»;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το γιατί πάμε σε εκλογές, θα πρέπει να δούμε την κόκκινη κλωστή που ενώσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας, των «ιμπεριαλιστικών θεσμών» και των πολιτικών τους εκπροσώπων.Το βάσανό τους είναι να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία ικανή να μπορέσει να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται από το 3ο μνημόνιο, που σαν συνεταιράκια από καιρό ψηφίσαν όλοι μαζί πρόσφατα. Θέλουν αυτά τα μέτρα να τα περάσουν χωρίς αντιστάσεις από το λαό και αν είναι δυνατόν να πάρουν και τη σύμφωνη γνώμη του. Θέλουν – όπως οι ίδιοι ομολογούν – να βγάλουν και μάλιστα γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση γι’ αυτό το σκοπό. Γι’ αυτό αυτές οι εκλογές έχουν και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών θεσμών (βλέπε Μέρκελ, κ.ά.).Το βάσανο,  ο πόνος του εργάτη, του αγρότη, του επαγγελματία είναι πως καλύτερα θα εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο και από ποιους;

Τον αυτοαπασχολούμενο αγρότη και επαγγελματία τον ενδιαφέρει να βγει γρήγορα κυβέρνηση και μάλιστα σταθερή, για να τον βάλει να πληρώσει 26% φόρο από το πρώτο Ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου;

Το ίδιο ο εργάτης, ο συνταξιούχος, σκέφτονται πως θα γίνει να προχωρήσουν γρήγορα οι μειώσεις στις συντάξεις, τους μισθούς, πως αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;

Πώς εκτιμάτε την για «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση»; Ήταν τελικά μοιραίο να ψηφιστεί νέο μνημόνιο;

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα, το οποίο, τόσο προεκλογικά, όσο και μετά τις εκλογές, προειδοποίησε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα φέρει αντιλαϊκά μέτρα, είτε αυτά περάσουν μέσα από μνημόνια, είτε όχι. Προειδοποίησε ακόμα ότι μια αυτοαποκαλούμενη «κυβέρνηση της αριστεράς» θα αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της αστικής τάξης να προχωρήσει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα να χειραγωγήσει το λαό και το κίνημα.Υποσχέθηκαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια, θα εφαρμόσουν μέτρα ανακούφισης του λαού, ότι μπορούν να τα κάνουν αυτά με το κεφάλαιο κυρίαρχο στην εξουσία και την οικονομία, μέσα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, αν και ήξεραν ότι δε γίνεται.Αυτό το παραμύθι που πούλαγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό, δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί πάνω στις ράγες της ΕΕ και στην οικονομία να κάνουν κουμάντο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το βασικό είναι ότι οποιαδήποτε πολιτική δύναμη , όπως και αν αυτοχαρακτηρίζεται, εφόσον αναλαμβάνει μέσω της αστικής διακυβέρνησης να διαχειριστεί τις υποθέσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων , αυτών δηλαδή που έχουν την πραγματική εξουσία και όλη την οικονομική δύναμη στα χέρια τους, εφόσον αναγνωρίζει ως μονόδρομο τον καπιταλιστικό άναρχο δρόμο ανάπτυξης, εφόσον ορκίζεται πίστη στην ΕΕ και στις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές ενώσεις εκ των πραγμάτων θα εφαρμόσει αντιλαϊκή πολιτική. Με αυτήν την έννοια το  νέο μνημόνιο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης ταξικής επιλογής υπεράσπισης των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης και όχι αποτέλεσμα εκβιασμού. Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε πως από τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα, μέχρι την απόλυτη ξεφτίλα, η απόσταση δεν είναι και πολύ μεγάλη.

Γιατί κάνετε κριτική στη νεοϊδρυθείσα «Λαϊκή Ενότητα» χαρακτηρίζοντας της «ΣΥΡΙΖΑ Νο2» και ως «ανάχωμα»; Γιατί δεν προχωράτε σε μία συνεργασία μαζί της εκλογικού χαρακτήρα ή σε επίπεδο κινήματος;

Γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια να στηθεί ένας ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2, τώρα που διαλύεται κάθε αμφιβολία για το ρόλο του πρώτου. Ο ρόλος όμως του πρωτότυπου, του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε μέχρι τώρα, έφτασε εδώ που έφτασε. Είναι επόμενο, λοιπόν κάθε αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα.

Και οι δυο τους πιστεύουν πως μέσα στην ΕΕ και στην οικονομία να κάνουν κουμάντο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μπορεί να εφαρμοστούν φιλολαϊκές λύσεις. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι «αν χρειαστεί μπορεί να βγούμε απ’ την Ευρωζώνη, να πάμε σε εθνικό νόμισμα», πράγμα που δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 1.

Να προχωρήσουμε σε συνεργασία; Μα εμείς δε συνεργαστήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ Νο 1, του οποίου είδαμε την εξέλιξη, γιατί να συνεργαστούμε με το κακέκτυπο Νο 2.

Λένε πως δεν έχουμε διαφορές ή δεν είναι μεγάλες. Αλλά είναι μικρή διαφορά το ποιος θα έχει τα μέσα με τα οποία παράγουμε τον πλούτο; Το ίδιο είναι να τα έχουν οι βιομήχανοι και το ίδιο οι εργαζόμενοι; Αυτοί που παράγουν τον πλούτο;

Τους προτείνουμε λοιπόν, να αφήσουν τα σάπια και να σκεφτούν καλύτερα τη δυνατότητα να συνεργαστούν αυτοί με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να το πιέζουν από αριστερά ώστε να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές και τις αξίες του. Έτσι δε μας έλεγαν εμάς, να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση της «αριστεράς», για να την πιέζουμε απ’ τα αριστερά; Ε… ας το κάνουν αυτοί τώρα, άλλωστε ένα «αριστερό» μνημόνιο θα υλοποιήσουν όλοι μαζί.

Για ποιο λόγο καλείτε τον κόσμο να σας εμπιστευτεί και να σας ψηφίσει; Σας αρκεί ο ρόλος της μαχητικής αντιπολίτευσης;

Γιατί το ΚΚΕ δεν κορόιδεψε το λαό, για να ψαρέψει ψήφους. Είπε την αλήθεια, έγκαιρα προειδοποίησε για την πορεία των εξελίξεων. Προέβλεψε την κατάληξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα έχουν πλέον χειροπιαστά, ατράνταχτα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι, στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού μονόδρομου, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Η ΕΕ δεν αλλάζει με διαπραγματεύσεις, δημοψηφίσματα, δήθεν αριστερές κυβερνήσεις.

Γιατί κι αύριο πιο αποφασιστικά θα είναι το στήριγμα του λαού στην αναμέτρηση με τη «χορωδία των εκβιαστών», που αποτελείται απ’ όλα τα άλλα κόμματα και έχει μαέστρους την ΕΕ, την Κομισιόν, το ΔΝΤ.

Γιατί λέει το πραγματικό, γνήσιο κι ανυποχώρητο ΟΧΙ στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα προτείνει το δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει το λαό.

Προφανώς και δεν μας αρκεί ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ δεν έμενε και δε μένει μόνο στην κριτική και στην αποκάλυψη καλώντας το λαό να βγάλει συμπεράσματα. Το ΚΚΕ προτείνει τη μόνη διέξοδο που συμφέρει το λαό και το δρόμο που πρέπει να βαδίσει γι’ αυτή τη διέξοδο.

Αυτό που χρειάζεται είναι να βγάλουμε από τη μέση όλα τα παράσιτα που ζουν απ’ τη δική μας δουλειά, παίρνοντας τα μέσα παραγωγής από τα χέρια τους.

Η εργατική τάξη να πάρει τα κλειδιά της οικονομίας και να τη σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετεί την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.Μόνο έτσι  μπορείς  να  διαγράψεις  μονομερώς το χρέος και να φύγεις από τις λυκοσυμμαχίες που υπηρετούν τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας της χώρας. Και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, να βάλεις την οικονομία να δουλεύει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.Σ’ αυτή την περίπτωση που ο λαός πάρει την εξουσία στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, το ΚΚΕ θα είναι μαζί με το λαό.

Αρκεί η ψήφος για να ανατραπούν τα 3 μνημόνια; Ποιες οι ευθύνες του ίδιου του λαϊκού παράγοντα;

Ας σκεφτούμε, ποιος θα βάλει εμπόδια, ποιος θα βάλει φρένο σ’ αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται από το 3ο μνημόνιο;Η γνώμη του ΚΚΕ είναι πως σωτήρες δεν υπάρχουν. Η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει, είναι ο αγώνας του λαού, η ανάπτυξη της αντίστασης, της ρήξης μ’ αυτές τις πολιτικές και όσους τις εκφράζουν. Και γι’ αυτό πρέπει το ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο σ’ αυτές τις εκλογές. Γιατί θα είναι με μεγαλύτερη δύναμη δίπλα στους αγώνες του λαού για μια καλύτερη ζωή.

Κοιτώντας τους ψηφοφόρους σας στα μάτια τι έχετε να πείτε ως απολογισμό της βουλευτικής – εξωκοινοβουλευτικής σας παρουσίας στο 7μηνο της νέας διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα κρίνουν τη δράση του ΚΚΕ. Εμείς δεν υποστηρίζουμε πως δεν υπάρχουν αδυναμίες στη δράση μας και που πρέπει να ξεπεράσουμε. Όμως, εμείς δε διαχωρίζουμε τον κόσμο ανάμεσα σε ψηφοφόρους του ΚΚΕ και μη, αλλά βλέπουμε μπροστά μια μεγάλη κοινωνική – λαϊκή συμμαχία που θα αντιπαρατεθεί στον αντιλαϊκό κατήφορο και θα ανοίξει τον ελπιδοφόρο δρόμο της ανατροπής.Έξω από τη Βουλή κάναμε προσπάθεια να ενισχύσουμε κάθε εστία αντίστασης. Κρατήσαμε θέση υπεράσπισης του πραγματικού «όχι» στο δημοψήφισμα καθώς καλέσαμε το λαό να απορρίψει τόσο το σχέδιο των «εταίρων» όσο και το σχέδιο της κυβέρνησης ενώ προειδοποιούσαμε ότι το «όχι» θα το αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να πει το μεγάλο «ναι» σε όσα απαράδεκτα αντιλαϊκά ακολούθησαν.Μέσα στη Βουλή αποκαλύψαμε τόσο την αντιλαϊκή πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ όσο και την ουσία των θέσεων των άλλων κομμάτων, τόσο των παραδοσιακών αστικών όσο και της φασιστικής Χ.Α. Καταθέσαμε επερωτήσεις, προτάσεις, τροπολογίες για κάθε δίκαιο λαϊκό αίτημα, όπως για την κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών τους νόμων και για αύξηση μισθών - συντάξεων και αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ»)

Έχει διαβαστεί 441 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 470 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)