Κυριακή, 05 Δεκ, 2021

  • Δικηγορικός Σύλογος Βέροιας. Επανεκλέχτηκε ο Φώτης Καραβασίλης
  • Επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Ημαθία
  • Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για την Παιδεία
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/12
  • Οικογενειακά ο Φώτης
  • Ουρά…
Δικηγορικός Σύλογος Βέροιας. Επανεκλέχτηκε ο Φώτης Καραβασίλης1 Επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Ημαθία2 Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για την Παιδεία3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/124 Οικογενειακά ο Φώτης5 Ουρά…6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ: Ψηφίζουν για την εκλογή προέδρου

Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου διεξάγει από το πρωί της Κυριακής το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το οποίο φιλοδοξεί μέσα κι από αυτήν τη διαδικασία να αναβαθμίσει τον ρόλο του στο αστικό πολιτικό σύστημα και στην κυβερνητική εναλλαγή, είτε με τα συνθήματα της «αυτονομίας» είτε με αυτά της συνεργασίας, που λανσάρουν κατά περίπτωση οι έξι υποψήφιοι γ... Περισσότερα

Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Βέροιας: Χωρίς πολίτες και συμβούλους…

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Βέροιας: Χωρίς πολίτες και συμβούλους…

Χωρίς πολίτες και με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να απουσιάζει, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 2/12 ο απολογισμός της Δημάρχου Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου. Στην συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε η παράταξη Τσαβδαρίδη (μόνο ο ανεξάρτητος Χρήστος Τσιούντας συμμετείχε ενώ ο κ. Παναγιωτίδης μετέβη, ενημέρωσε για την απόφαση της παράταξης και αποχώρησε), όπως προανήγγειλε καθώς επίσης και η παράταξη της Λαϊκης Συσπείρωσης (η Ιωάννα Σοφρόνωφ και ο Γιώργος Μελιόπουλος μετέβησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου αλλά αποχώρησαν πριν την έναρξη της διαδικασίας).

Από την εισήγηση της Δημάρχου

Κατά τη διάρκεια του αναλυτικού (συνοδευόμενου από την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού) απολογισμού της, η δήμαρχος Βέροιας σημείωσε εισαγωγικά τα εξής: «Διανύω την δεύτερη θητεία μου ως Δήμαρχος της Βέροιας. Την τρίτη, ως επικεφαλής μιας Παράταξης που διαρκώς ανανεώνεται ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ με επιτυχία. Όπως οι καιροί το επιτάσσουν.Μεγάλη είναι η τιμή και μεγαλύτερη είναι η ευθύνη, γιατί στην τοπική Ιστορία θα καταγραφώ ως η Δήμαρχος που κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση.Και παρά τη συγκυρία, κατάφερα να ανέλθω στα ανώτερα όργανα της Aυτοδιοίκησης στην Ελλάδα εκλεγμένη στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ και στην Ευρώπη ως επικεφαλής των Δημάρχων στο αντίστοιχο όργανο Δήμων και «περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπη»ς,  με ό,τι αυτό σημαίνει για τη Βέροια.Για τη διαχείριση της κρίσης λοιπόν, κριθήκαμε ως Δήμος σε πανελλαδικό, αλλά και  πανευρωπαϊκό επίπεδο θετικά. Και κληθήκαμε να παρουσιάσουμε την καλή πρακτική που ακολουθούμε, στη Λιέγη, μαζί με το Δουβλίνο κι άλλες 4 ευρωπαϊκές πόλεις.Στο συνέδριο του ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ (Αθήνα, ΣτεγηΓραμματων κ Τεχνων), στο Συνέδριο ΚΕΔΕ για την Αυτοδιοίκηση στην κρίση, σε Συνέδριο του Πάντειου Πανεπιστήμιου, και σε πολλά ακόμη.Γι’ αυτήν τη μεγάλη διάκριση για το Δήμο μας, πρέπει να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες αιρετούς, υπηρεσιακούς, μετακλητούς, εθελοντές. Η προσπάθεια που καταβάλαμε είχε πολιτική κατεύθυνση να λειτουργούμε στοχευμένα, ολοκληρωμένα και σπάνια περιστασιακά.Βέβαια, στη θεωρία κάθε ένας μπορεί να μεγεθύνει ή να μειώνει επιτυχίες και αποτυχίες, να ασκεί κριτική σε πρόσωπα και καταστάσεις ή να κρύβει ευθύνες και εν γένει να εμφανίζει τα πράγματα όπως ο ίδιος επιθυμεί.Σε κάθε περίπτωση όμως,  μετά τη θεωρία έρχεται και η πράξη.Ασκούμε καθήκοντα Δημοτικής Αρχής από το 2007. Κριθήκαμε από τους συμπολίτες μας το 2010, όχι για τα λόγια που είπαμε προεκλογικά το 2006, αλλά για τις πράξεις στην τετραετία που ακολούθησε. Από τότε συνεχίσαμε να δουλεύουμε για τον τόπο χωρίς πολλά λόγιαΑυτό, δεν είναι κατ’ ανάγκην καλό. Μπορεί να καταλογιστεί στις παραλήψεις ή τις αστοχίες μας. Γιατί ΚΑΙ τα έργα ΚΑΙ τις πρωτοβουλίες πρέπει να τα επικοινωνείς. Να ενημερώνεις. Να εξηγείς.Οφείλω να ομολογήσω ότι ως Δήμαρχος, δεν είχα ποτέ τις δυνατότητες να λειτουργήσω σχετικά άνετα, γιατί από το 2007 επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα για να αποπληρώσουμε χρέη, να πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση των δανείων και από το 2009 ξεκίνησαν πιο έντονα τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης για όλη τη χώρα. Στην αρχή λιγότερα και ξαφνικά εξαιρετικά διογκωμένα. Είμαστε εδώ σε μια συγκυρία που καταστρέφει τους βασικούς θεσμούς της κοινωνίας με πρώτον και κύριο την Αυτοδιοίκηση,  και σε εμάς έλαχε να διαχειριστούμε την φτώχεια και όχι τον πλούτο, όπως είχαν την τύχη προηγούμενες διοικήσεις σε εποχές που η Αυτοδιοίκηση αποτελούσε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιφέρειας στον τόπο μας.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζουμε πλέον καλά, πώς είναι να δουλεύεις και να κρίνεσαι, να παράγεις έργο και να προσπαθεί η αντιπολίτευση να στο μηδενίσει, να κάνεις λάθη και να προβάλλονται μεγεθυμένα .Ξέρουμε πως είναι να κάνεις έργα και απέναντι σου να έχεις διαρκώς κάποιους,όχι απλώς να γκρινιάζουν και να προσπαθούν να αναπαράγουν στην κοινωνία μόνο την αρνητική τους άποψη και ποτέ κάτι θετικό, αλλά να  σέρνουν ολημερίς στα δικαστήρια και στους εισαγγελείς αιρετούς και υπαλλήλους ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ. Καταγγέλλοντας συνήθως ανώνυμα, πράγματα για τα οποία πάντοτε δικαζόμαστε και μέχρι στιγμής αθωωνόμαστε.Είναι βαρύ, δύσκολο, απάνθρωπο να δουλεύεις έχοντας διαρκώς απέναντί σου, κάποιους που καραδοκούν να εντοπίσουν το λάθος για να το καταγγείλουν σε δημόσιες αρχές, ιστοσελίδες, facebookκλπ. να διασύρουν αιρετούς και υπαλλήλους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Υπαλλήλους που είναι πιά φοβισμένοι, ευνουχισμένοι ….

Είμαστε εδώ, και διοικούμε έναν οργανισμό του οποίου το έμψυχο δυναμικό, οι εργαζόμενοι, είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται ,τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις να επικρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω απ τις ζωές τους. Τις αργίες να κτυπάνε την πόρτα τους.

 Τις δυσκολίες μιας τέτοιας διοίκησης δεν τις εύχομαι ούτε στους χειρότερους αντιπάλους.

Ζούμε καθημερινά την πίεση των αναγκών της κοινωνίας που τα θέλει όλα να λειτουργούν ρολόι, της κοινωνίας που έχει υπερευαισθητοποιηθεί από την κρίση, ενώ την ίδια ώρα η κεντρική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αφαιμάξει τα δημοτικά ταμεία ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.Σήμερα πλέον, καμιά σημασία δεν έχει αν ο τάδε ή ο δείνα Δήμαρχος εκλέχτηκε με τη στήριξη του άλφα ή του βήτα κόμματος. Είμαστε όλοι προδομένοι από ένα πολιτικό σύστημα που υπονομεύει τους Δήμους, αδιαφορεί για την κοινωνική συνοχή, πού ‘χει διαλύσει την κοινωνία και στήριξη δεν έχουμε από πουθενά. Όμως, στο πιο αντίξοο περιβάλλον για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, σε μια εποχή πλήρους απαξίωσης της πολιτικής, με τους πολίτες να ταλανίζονται καθημερινά από σοβαρά ΖΩΤΙΚΑ προβλήματα, εμείς μείναμε εδώ και εργαζόμαστε, κόντρα στον λαϊκισμό της καφετέριας στον οποίο επιδίδονται κάθε λογής επίδοξοι Μεσσίες του τόπου.  Σε πρώτο πρόσωπο, μπορώ δημόσια να πω δυνατά, πως έμεινα εδώ, μειώνοντας διαρκώς την παλιά, γνωστή οικογενειακή μου περιουσία, κάνοντας προσωπικό μου πρόβλημα το πρόβλημα του κάθε συνδημότη, χωρίς ηρεμία νύχτα και μέρα,  με απολύτως όμως, ήσυχη συνείδηση κρατώντας με κάθε κόστος, ήθος, εντιμότητα και αρχές, και πράττοντας απόλυτα το καθήκον μου στο μέτρο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων .Αυτός ο απολογισμός δείχνει ένα μικρό  δείγμα της δουλειάς και τη δείχνει με συγκεκριμένους αριθμούς για τα έργα που έγιναν, για όσα εξελίσσονται και για όσα μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες ετοιμάζουμε για το μέλλον. Δείχνει επίσης και τις δράσεις για την κοινωνία της αλληλεγγύης που πρώτοι εμείς ξεκινήσαμε και στηρίζουμε, για να απαλύνουμε τον πόνο των ευπαθών οικογενειών του τόπου μας. Δείχνει πως η «κακοποιημένη» Βέροια του 2006, με την κακή δημόσια εικόνα έσπασε θετικά τα δημοτικά όρια, τα πανελλήνια και τα ευρωπαίκά με θετική παρουσία και δημοσιότητα. Αυτός ο απολογισμός είναι η ουσιαστική και αποστομωτική απάντηση σε όσους έχουν κάνει σκοπό ζωής τον πετροπόλεμο σε βάρος μιας Δημοτικής Αρχής που μόνο εργάζεται κάνοντας φυσικά και λάθη….»

Η Ανακοίνωση της παράταξης του Λ. Τσαβδαρίδη

Από την παράταξη "Νέος Δήμος - Νέα Αρχή" ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση λάβαμε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου την πρόσκληση της Δημάρχου Βέροιας που μας καλεί σε ειδική δημόσια συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα και ώρα 19.00 με μοναδικό θέμα διάταξης τον Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής κατά το έτος 2012. Μία πρόσκληση που (όλως τυχαίως;) δεν συνοδευόταν από την απαραίτητη εισηγητική έκθεση ως όφειλε, έκθεση η οποία μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα το μεσημέρι. (2 Δεκεμβρίου).

Δεν θα σταθούμε στην κατάφορη παραβίαση του γράμματος του Νόμου, το οποίο σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 217 του Ν. 3463/2006), προβλέπει ότι ο Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής γίνεται κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες. Αυτό το τυπικό, παρόλα αυτά ουσιαστικότατο για την δημοκρατική και εύρυθμη λειτουργία των θεσμών κομμάτι, η κα. Ουσουλτζόγλου για ακόμη μία φορά το παραβλέπει, εκθέτοντας με τον πλέον κυνικό τρόπο την ίδια, την Δημοτική Αρχή αλλά και τον Δήμο της Βέροιας.

Ως Δημοτική Ομάδα, έχουμε μάθει να αφήνουμε στο περιθώριο αυτές τις ακροβατικές παραβιάσεις του τυπικού στις οποίες όλα τα χρόνια της θητείας της επιδίδεται η κα Ουσουλτζόγλου. Το πράττουμε γιατί οι τεράστιες ανάγκες του Δήμου της Βέροιας δεν θα έβρισκαν λύσεις από τις δικαιολογημένες καθυστερήσεις που θα προκαλούσαμε απαιτώντας κάθε φορά την πιστή εφαρμογή του Γράμματος του Νόμου.

Πέραν όμως του τυπικού, υπάρχει το ουσιαστικό που είναι απείρως σπουδαιότερο. Ακόμα και έτσι, θα μπορούσαμε ως Δημοτική Ομάδα να συμμετάσχουμε και σε αυτή την ειδική συνεδρίαση διατυπώνοντας, όπως πάντοτε το πράττουμε, υπεύθυνη κριτική και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις επί όλων των κρισίμων ζητημάτων. Αυτά με την προϋπόθεση ότι θα είχαμε έστω και τον ελάχιστο χρόνο να μελετήσουμε, να επεξεργαστούμε και να αναλύσουμε το εισηγητικό σημείωμα το οποίο δυστυχώς (τυχαίως;) μας κοινοποιήθηκε λίγες ώρες μόνο πριν την συνεδρίαση. Αυτό το στοιχειώδες, η κυρία Ουσουλτζόγλου το στέρησε από εμάς αλλά και από τους ίδιους τους Δημότες Βέροιας με τον πλέον βάναυσο και προκλητικό τρόπο.

Προφανώς η κυρία Ουσουλτζόγλου δεν πιστεύει, ούτε στοιχειωδώς προασπίζεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και τον ουσιαστικό διάλογο. Αν το έκανε, τότε δεν θα μας μεταχειριζόταν σαν γλάστρες που απλά θα παρευρεθούν στη σημερινή διαδικασία χωρίς επαρκή προετοιμασία και εμπεριστατωμένες απόψεις, όχι από δική μας αμέλεια αλλά από δική της πασιφανή υπαιτιότητα. Ούτε θα μας αντιμετώπιζε ως ιθαγενείς που άλαλοι και στερούμενοι επιχειρημάτων θα ακούνε τους μύδρους που σκοπεύει να εκτοξεύσει εναντίον των ανεμόμυλων που διαρκώς κυνηγάει.

Η αλήθεια είναι ότι η κυρία Ουσουλτζόγλου δεν έκανε για πολλά χρόνια δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής ως όφειλε. Και σήμερα που τον κάνει, δεν τον κάνει για να παρουσιάσει το δικό της, ανύπαρκτο δυστυχώς, έργο, αλλά προφανώς αποκλειστικά για να αποδώσει ευθύνες σε τρίτους, καλύπτοντας την δική της παντελή ανικανότητα.

Εμείς σε αυτή την κωμωδία που προσβάλλει τους θεσμούς, τις διαδικασίες αλλά κυρίως τον ρόλο μας ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν πρόκειται ασφαλώς να συμμετάσχουμε. Η Δημοτική μας ομάδα δεν θα παραστεί ως εκ τούτου στη σημερινή ειδική δημόσια συνεδρίαση, καταγγέλλοντας σε όλους τους τόνους την απύθμενη υποκρισία της Δημάρχου Βέροιας, την έντεχνη παραπλάνηση των συνδημοτών μας και την παροιμιώδη προσβολή των θεσμών. Όλα αυτά, στο βωμό της απέλπιδος προσπάθειας της να διασωθεί, μάταια, από την πολιτική ανυπαρξία που σε λίγους μήνες θα την καταδικάσει ο Λαός της Βέροιας".

Παρέμβαση Χ. Τσιούντα

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσιούντας ανάμεσα στα άλλα στην παρέμβαση του υπογράμμισε: «Όταν ο λαός μα ς δίνει μία εξουσία δεν κάνουμε ότι θέλουμε, κάνουμε ότι πρέπει και ότι είναι νόμιμο…» Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πλευρές δράσης της δημοτικές αρχής και αναφερομένος στην κατάσταση που επικρατεί στο Δ.Σ σημείωσε:Εχω 6 τετραετίες στην Τοπική Αυτοδιοίκησης. Αυτά που συνάντησα στο Δ.Σ της Βέροιας δεν τα συνάντησα πουθενά αλλού. Επικρατεί μια εικόνα διάλυσης. Παρακολουθούμε κόντρες πρώην και νυν αντιδημάρχων. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παραιτήθηκε πρώτος, από αντιδήμαρχος για λόγους ευθιξίας. Ο κ. Καγκελίδης παραιτήθηκε αλλά δεν εξήγησε το γιατί. Επειδή ήταν αντιδήμαρχος οικονομικών, πιστεύω ότι το θέμα ήταν οικονομικό. Ο κ. Τσαπαρόπουλος παραιτήθηκε και μίλησε για ανικανότητα, το ίδιο και ο κ. Κουτσαντάς. Πέντε πρώην αντιδήμαρχοι δημοσίευσαν επιστολή και έλεγαν ότι δεν τηρήθηκαν αυτά που συμφωνήθηκαν. Άλλος δημοτικός σύμβουλος είπε την δήμαρχο ψεύτρα…. Η δήμαρχος πρέπει να αυτοεξοριστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εάν δεν το πράξει και διεκδικήσει και πάλι το αξίμα της Δημάρχου έχω τη γνώμη ότι οι δημότες θα την εξοστρακίσουν όχι από τη Βέροια αλλά από την τοπική αυτοδιοίκηση".

Έχει διαβαστεί 469 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 7 ως 14 °C
Άνεμος Β 0-3 μποφόρ

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 224 επισκέπτες και 0 μέλη.