Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022

  • Διεγράφη απο το ΠΑΣΟΚ η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή
  • ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ: Να σταματήσει η προσπάθεια συγκάλυψης και να αποδοθεί δικαιοσύνη
  • Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που επικυρώνει το «ουδείς εξαιρείται» των παρακολουθήσεων
  • Δήμος Νάουσας: Μήνυση κατά αγνώστων για τη θανάτωση αδέσποτων
  • Βέροια:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
  • Τάσος Μπαρτζώκας: Ριζικές, τολμηρές και υπεύθυνες αλλαγές προς όφελος της εθνικής ασφάλειας!
Διεγράφη απο το ΠΑΣΟΚ η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή1 ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ: Να σταματήσει η προσπάθεια συγκάλυψης και να αποδοθεί δικαιοσύνη2 Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που επικυρώνει το «ουδείς εξαιρείται» των παρακολουθήσεων3 Δήμος Νάουσας: Μήνυση κατά αγνώστων για τη θανάτωση αδέσποτων4 Βέροια:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ5 Τάσος Μπαρτζώκας: Ριζικές, τολμηρές και υπεύθυνες αλλαγές προς όφελος της εθνικής ασφάλειας!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών από τα κράτη της ΕΕ το 2021

Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας (ΕΟΑ) και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών - μελών του ΕΟΑ.Καθώς μάλιστα τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δείχνουν τη διαχρο... Περισσότερα

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τη μη περαιτέρω συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς

από Η Άλλη Άποψη
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τη μη περαιτέρω συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

 

Από το υπ’ αριθ. 19/9-11-2022 πρακτικό συνεδρίασης

του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 255/2022 απόφασή του αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

 


«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με αγωνία παρακολουθεί το ζήτημα του τραπεζικού αποκλεισμού που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα ως απότοκο φαινόμενο μετά και τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που επηρέασε και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.

Την τελευταία δεκαετία οι Τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.300 καταστήματα ή κατά 57% με ανάλογη αριθμητική μείωση στον αριθμό των ΑΤΜ. Μόνο το 2021 και εν καιρώ πανδημίας οι Τράπεζες δε, διέκοψαν τη στρατηγική συρρίκνωσης του δικτύου τους και συνέχισαν στη διακοπή λειτουργίας  σε 180 ακόμα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Οι παραπάνω μεταβολές είχαν ανάλογη επίδραση και στον αριθμό των εργαζόμενων που κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας μειώθηκαν κατά 50% ή κατά 30 χιλιάδες περίπου.

Τα παραπάνω γεγονότα είχαν και έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας ειδικά των περιφερειακών και αγροτικών περιοχών δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο απορρέει από μια σειρά θεσμικών εργαλείων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των πολιτών (αρ. 36 Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης),  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα». Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται ρητά ότι «κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια ,οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές επικοινωνίες.»

Υπό το παραπάνω πρίσμα ο επιχειρηματικός σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς 2022-2024 για απομείωση περαιτέρω 75 καταστημάτων σε όλη τη χώρα, εκτιμάται ότι δυσχεραίνει την πρόσβαση του πληθυσμού, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε βασικές και ποιοτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η επιχειρούμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας, συνεπάγεται αυτομάτως και συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας οικονομική ανισορροπία, ανάμεσα στις τοπικές επιχειρήσεις και σε αυτές που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα κάθε νομού, όπως είναι η Βέροια.

Αυτές οι κινήσεις συρρίκνωσης λαμβάνουν χώρα και αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες της κοινωνίας για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από την επικείμενη εισροή σημαντικών επενδυτικών πόρων για την ελληνική οικονομία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων την περίοδο 2022-2027.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να μένουν προσδεμένες σε λογικές συρρίκνωσης, την ώρα που θα έπρεπε να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας».

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας αποφασίσει

Να στηρίξει με το σχετικό ψήφισμά την προσπάθεια του Αντιπροσωπευτικού Σωματείου και όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, για να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων.

Να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση και παρέμβαση σε όλους τους τοπικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας με στόχο την αναβάθμιση της παροχής και τη πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

 


Έχει διαβαστεί 208 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 12 ως 16 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 7 ως 17 °C
Άνεμος ΝΔ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 321 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)