Παρασκευή, 21 Ιαν, 2022

  • ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
  • Διεύθυνση Β'Θμιας Εκπαίδευσης: Κοπή Βασιλόπιτας
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Νέα απεργία στις 25 Γενάρη
  • Σε 170.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στον εφυσυχασμό
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μήνυμα στην Άγκυρα για «ανοιχτούς διαύλους»
  • Αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι .Σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο!
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ1 Διεύθυνση Β'Θμιας Εκπαίδευσης: Κοπή Βασιλόπιτας2 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Νέα απεργία στις 25 Γενάρη3 Σε 170.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στον εφυσυχασμό4 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μήνυμα στην Άγκυρα για «ανοιχτούς διαύλους»5 Αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι .Σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαίμαξη

Αφαίμαξη

Κατά 10,4% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εξαιτίας της ακρίβειας, σύμφωνα με στοιχεία μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη (13,7%) στις περιπτώσεις εργαζομένων με μερική απασχόληση. Είναι φανερό ότι ο συνδυασμός των μισθών πείνας - με ευθύνη όλων διαχρονικά τω... Περισσότερα

Δήλωση αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη για τα έργα της ΠΚΜ στον τομέα του Πολιτισμού

από Η Άλλη Άποψη
Δήλωση αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη για τα έργα της ΠΚΜ στον τομέα του Πολιτισμού

 

 

Θα φανεί ίσως κουραστικό το να περιγράψω για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι η Ημαθία, υπήρξε «πρωταθλήτρια» χρηματοδότησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος στον τομέα του Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τα εννιά έργα πολιτισμού λοιπόν του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ με  συνολική δημόσια δαπάνη 34.632.851€  και φορέα χρηματοδότησης  το Υπουργείο Πολιτισμού, τα οκτώ   συνολικής δημόσιας δαπάνης 33.619.775€ είχαν Δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμπεριλαμβανομένου και του Πολυκεντρικού  Μουσείου Βεργίνας του οποίου Δικαιούχος είναι και η Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις μας  σε ότι αφορά την ανάδειξη μνημείων  και αρχαιολογικών χώρων  είναι η  Ανάπλαση – Ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών (Φάση Γ)  με συνολική δημόσια δαπάνη 7.000.000€ και η Αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας με συνολική δημόσια δαπάνη 3.506.878€.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των υποδομών του σύγχρονου πολιτισμού, το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ  με συνολική δημόσια δαπάνη 18.154.190€ αποτελεί την μεγαλύτερη παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση δυο οικιών στον αύλειο χώρο , πάνω στο Νοτιοανατολικό  Τμήμα της οχύρωσης της Βέροιας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους,  συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.390.042€,όπου στεγάζεται η διοίκηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Έγινε η συντήρηση, στερέωση και αποκατάσταση του ιερού ναού και του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Παταπίου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 692.666€.

Έγινε η συντήρηση και η ανάδειξη  του Αρχαίου Θεάτρου Μίεζας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 698.312€.

Επίσης η  Συντήρηση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ιερού της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου (Β Φάση), συνολικής δημόσιας δαπάνης 373.730€

Και τέλος η ανάπλαση - ανάδειξη της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών, που αφορούσε την Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των τύμβων και της ταφικής συστάδας των Τημενιδών (συστάδα Γ΄), συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.804.289€.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και  για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Η  Π.Ε  Ημαθίας από την  πρώτη στιγμή υιοθέτησε την αναγκαιότητα εύρεσης  χρηματοδότησης για την αποκατάσταση ενός ακόμα σημαντικού μνημείου του τόπου μας, του Οθωμανικού Λουτρού της Βέροιας.  Προσωπικά ο ίδιος κατέθεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο  σχετικό υπόμνημα, μετά από συνεργασία που υπήρξε με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Οι περιορισμένοι πόροι του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έργα πολιτισμού, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δίνεται στην Ημαθία για την ολοκλήρωση του Μουσείου των Αιγών και για την ανάδειξη του Κειμηλιαρχίου της Μονής Δοβρά, της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, οδήγησαν από την πρώτη στιγμή τον Περιφερειάρχη μας  Απόστολο Τζιτζικώστα, να ενημερώσει  την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ότι  η μοναδική πηγή για τη χρηματοδότηση του έργου ήταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του αρμόδιου υπουργείου, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ενώ για τη σπουδαιότητα του Μνημείου ενημερώσαμε προσωπικά  και την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού κα. Κονιόρδου, η οποία και λειτούργησε αποφασιστικά  για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου.

Ούτε ολιγωρίες, ούτε πεισματικές αρνήσεις υφίστανται, αντιθέτως υπάρχει έντονη διάθεση συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όσοι παρουσιάζονται ως «σωτήρες» του τόπου μας, με επιδοκιμασίες «ημετέρων» , που αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού «ανεμόμυλους». Ίσως στο αριστούργημα του Μιγκέλ Θερβάντες «Δον Κιχώτης».

Καλό θα είναι να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα και να σταματήσουν να είναι τιμητές όσων εργάζονται πραγματικά για  τον πολιτισμό της Ημαθίας.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, οι προτεραιότητες των έργων που θα χρηματοδοτηθούν έχουν καθοριστεί  από το Υπουργείο Πολιτισμού  και ήδη τα πρώτα έργα έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση.

Για τη διοίκηση της ΠΚΜ και  της Π.Ε Ημαθίας το βασικό θέμα είναι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν όλα τα έργα πολιτισμού στην Περιφερειακή μας Ενότητα, τα όποια θα βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε να προβάλλουμε τον τόπο μας, αυξάνοντας την τουριστική κίνηση σε όλες τις περιοχές της Ημαθίας.

Η ΠΚΜ και η Π.Ε Ημαθίας σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τους βουλευτές μας και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη, αγωνίζονται με ευπρέπεια και ήθος  για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μακριά από καιροσκοπισμούς, εγωισμούς και αμετροέπεια.

Κώστας Καλαϊτζίδης

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

Έχει διαβαστεί 302 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΔ 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία -4 ως 9 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -2 ως 4 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 307 επισκέπτες και 0 μέλη.