Τρίτη, 16 Απρ, 2024

• ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
  • Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ
  • Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους
  • ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας
  • Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση

Κανείς εφησυχασμός!

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκτοξεύουν σε άλλο επίπεδο τους κινδύνους στην περιοχή και φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου. Οι πύλες της Κολάσεως χάσκουν ορθάνοιχτες για τους λαούς και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.Μαζί με την επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική ... Περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του πολυδιαφημιζόμενου από την κυβέρνηση Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι αγρότες μας βιώνουν τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, οι Άμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το 2023 ανέρχονται σε € 939 εκ., δηλαδή € 563 εκ. λιγότερα σε σχέση με το 2022.

Και όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας.

Αλήθεια έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι;

Ακόμα και από τα καθεστώτα που ενεργοποιήθηκαν, δεν διατέθηκαν: €75 εκ. από τη Βασική Ενίσχυση, €4,6 εκ από τους Νέους Γεωργούς, €12 εκ. από την αναδιανεμητική ενίσχυση.

Ενώ παραμένουν στο «συρτάρι» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων € 245 εκ. από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και €425 εκ. από τα οικολογικά σχήματα. Τί περιμένουν;

Το 2023 δεν ενεργοποιήθηκαν 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων που αφορούν κυρίως κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, απαραίτητους κατοίκους της υπαίθρου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νησιά.

Δεν υπάρχει δικαιολογία!

Και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται η ΚΑΠ με ακριβώς ίδιες κατηγορίες άμεσων ενισχύσεων, αλλά τα χρήματα έχουν διατεθεί στους δικαιούχους αγρότες.

Γραφειοκρατία, προχειρότητα, ερασιτεχνικοί χειρισμοί, συμβιβασμοί για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, κακός συντονισμός, ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν στη συρρίκνωση των καταβαλλόμενων άμεσων ενισχύσεων για το 2023.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσαν διαχειριστική κρίση, εγείροντας ζητήματα λειτουργίας του. Με την έμπρακτη αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του από τον αρμόδιο για την εποπτεία του Υπουργό, κ. Αυγενάκη, ο οργανισμός ζει ημέρες απαξίωσης.

Είναι ξεκάθαρο, υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Η πληρωμή του προηγούμενου έτους είχε αναδείξει τα προβλήματα λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, που με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις έχει καταστεί δυσλειτουργικό. Το ΟΣΔΕ, από ένα ψηφιακό εργαλείο αποτύπωσης των αγροτεμαχίων με διαφάνεια για το σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής έχει μετατραπεί στον κύριο ρυθμιστή χάραξης της αγροτικής πολιτικής.

Για λόγους διαφάνειας αναμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τα οικολογικά σχήματα, τις εκτάσεις που καλύπτουν και τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί σε αυτά.

Αναμένουμε ξεκάθαρη απάντηση για την διαμόρφωση της αξίας των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αναμένουμε απαντήσεις για την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων και πόρων.

Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων πληρωμών αμέσων ενισχύσεων 2023.

Ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε μεταξύ άλλων και τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μας η ΚΑΠ παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο χάραξης ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικής χώρου. Η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, τήρηση των σύννομων διαδικασιών και να είναι κατανοητή από όλους.

Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Διεύθυνση: Κονίτσης 29,  Βέροια

Επικοινωνία: ne.imathia.pasok.kinal@gmail.com

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!